logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fender 15G - głośny szum wzmacniacza, ustaje po 15-25 minutach grania

Burun 17 Kwi 2006 11:46 5116 8
REKLAMA
  • #1 2536500
    Burun
    Poziom 2  
    Witam

Pisze bo mam problem z moim wzmacniaczem gitarowym. Otóż mój Fender 15G od jakikegoś czasu zaczął szumieć. Szum jest dosyć głośny i jego natęzenie nie zależy od głośności ani od gain'a. SZum ustaje dopiero po jakiś 15-25 minutach grania i wtedy piec gra bez zakłóceń. Kiedyś po prostu wymieniałem kabel od gitary, ale obecnie to już nie pomaga i szum pieca jest większy. Czy ktoś może mi pomóc? Może ekranowanie pieca jest zniszczone? Czy ktoś ma jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2536651
    End
    Poziom 29  
    Ocena: 68
    Z tego co wyszukałem nie ma w nim lamp.
    Spróbuj zwerzeć wej. do masy i włączyć, napisz czy wzmacniacz na wzartym wej. też szumi.
  • REKLAMA
  • #3 2537436
    Burun
    Poziom 2  
    Tak szumi. Wiesz może dlaczego te szumy mogą znikać po parunastu minutach?
  • REKLAMA
  • #4 2538462
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 15
    rozgrzewa się, zużycie elementów, ja bym stawiał na któreś kondensatory, tylko gdzie? odłącz przedwzmacniacz, jak dalej szumi to znaczy że kondki na wzmacniaczu, jak przestanie to znaczy że szumy powstają na przedwzmacniaczu. Ile lat już ma ten piec?
  • #5 2539098
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Wydaje mi się, że do takiej usterki to i dobrze za awansowanemu fachowcowi to przydałby się oscyloskop, żeby to zlokalizować. Z szumiącymi kondensatorami to się jeszcze nie spotkałem, ale i nie wykluczam, ale bardziej stawiałbym na tranzystory, kości, zależy, co tam jest, ale ogólnie usterka bardzo ciekawa. Jeżeli przy zwarciu wejścia szumi, to zostaw tak zwarte i sprawdź, co się dzieje, jak zrobisz Volume na ful i jak przyciszysz, tak samo zrób z potencjometrami barwy tonu, to pozwoli z grubsza ustalić czy to jest przed barwą tonu, czy za. Co, jak co, ale szukaj schematu, bo to będzie pierdoła, za 50gr, ale trzeba ja zlokalizować.
    Pozdrawiam
    Ps. Czy to jest pełna nazwa pieca, bo tu tego nie mogę znaleźć http://www.freeinfosociety.com/electronics/schempage.php?cat=1
  • #6 2557461
    End
    Poziom 29  
    Schemat jest tutaj, ja też się zastanawiam co może być przyczyną tych szumów.
    W sumie nie wiem od czego zacząć, ale wydaje się, że odczepienie końcówki mocy od przedwzmacniacza byłoby najbardziej pożądane.
    Można sprawdzić wtedy czy szumi nam preamp czy sama końcówka mocy.
    Stawiam na uszkodzenie w przedwzmacniaczu.
    Zobaczę jeszcze na schemacie czy jest wyj. liniowe, bo tam też można będzie się wpiąć dla sprawdzenia.

P.S. Może niech autor napisze czy schemat pasuje, bo to Frontman ale też 15G Fendera, to nigdy nic nie wiadomo.

Może niech autor odepnie R36 (3.3k) i włączy piecyk.
    Zobaczymy czy szumy się pojawią.
    Albo lepiej zewrze do masy R36.
    Oczywiście od strony końcówki mocy. (TDA2050)
    Załączniki:
    • Frontman_15G_Schematic_68F.rar (865.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 2557969
    sewerynmca
    Poziom 11  
    Witam!
    Mój LDM szumiał i buczał przez kondensator, który nie łonczył na lucie.
    W piecu kumpla przyczyną szumu był urwany przewód od sprężyn:D.
    Osobiście jednak radzę odwiedzić fachowca z odpowiednim spszętem.
  • #8 2570160
    End
    Poziom 29  
    Widać autor chyba się poddał :(
  • #9 2570877
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Szumienie w kondensatorach pojawia się, gdy wyschną.Raz się z tym spotkałem w lampówce - inny woltaż rprzez to sprawiało to duze problemy.

ja podejrzewam zimne luty.

Mógłbyś ten szum zarejestrować i na przykłąd na mp3 przekonwertować?
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wzmacniacz gitarowy Fender 15G generuje głośny szum niezależny od ustawień głośności i gain, który ustępuje po 15-25 minutach pracy. Problem nie ustępuje po wymianie kabla gitarowego. Sugerowane przyczyny to uszkodzone kondensatory, zimne luty, ewentualne uszkodzenia tranzystorów lub układów scalonych w przedwzmacniaczu lub końcówce mocy. Zalecane jest odłączenie przedwzmacniacza od końcówki mocy (TDA2050) w celu lokalizacji źródła szumu. Można także zwierać wejście do masy, aby sprawdzić, czy szum nadal występuje. Wskazano, że szumy mogą zanikać po rozgrzaniu elementów. Wskazano potrzebę użycia oscyloskopu do dokładnej diagnostyki. Możliwe są również uszkodzenia mechaniczne, np. urwany przewód od sprężyn w układzie pogłosu. Schemat wzmacniacza jest dostępny i powinien być wykorzystany do lokalizacji usterki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA