logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DiseqC Golden Interstar 2/1 a polaryzacja H na LNB2

Gelip 17 Kwi 2006 12:15 2465 4
REKLAMA
  • #1 2536575
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 611
    Witam.

Mam Ferdka 7018, antenę z zezem ustawioną na HB i Astra, 2 konwertery Golden Interstar 0.3 dB, przełacznik DiseqC 2.0 tej samej firmy 2/1. Zauważyłem że gdy przełączę tuner na kanał który jest na polaryzacji poziomej H to mam 0% sygnału. Sprawdziłem satelity odwrotnie tzn. do wejścia LNB1 podłączyłem HB a do LNB2 Astrę i jest to samo - kanały na częstotliwości H nie działają. Natomiast te same kanały na złączu LNB1 dziłają bez problemu. Czy to znaczy że mam uszkodzony przełącznik?
  • REKLAMA
  • #2 2537516
    soploski
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    czy tak było od początku czy po jakimś czasie. czasami disec nie działa tak jak trzeba[jakiej jest firmy] czy konwertery są pojedyncze czy podwójne. pozdrawiam świątecznie z tego samego miasta[M-C PODL]
  • REKLAMA
  • #3 2537533
    Gelip
    Poziom 36  
    Chyba od początku tzn. zmieniałem chyba na wejściach DiseqC satelity. Zacząłem szukać czegoś w necie na temat DiseqC i znalałem coś takiego
    Cytat:
    Optymalne ustawienie konwertera dla obu polaryzacji.

http://www.pokosat.de/14000_abc_sat.htm

Tylko że jak zmienię satelity odwrotnie to jest OK więc konwertery chyba mam dobrze ustawione.
  • REKLAMA
  • #4 2537703
    soploski
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Moim zdaniem wadliwy lub nie pasujący diseqc ,od konwerterów raczej nalezy się odczepic.skontaktuj się na pw.to coś ci pomogę ewentualnie pożyczę diseqc na sprawdzenie.
  • #5 2890321
    Gelip
    Poziom 36  
    Prawdopodobnie chodzi o skręcone konwertery choć nie bawiłem się tym dokładnie

Cytat:
    07.01.03. Optymalne ustawienie konwertera dla obu polaryzacji.

Optymalne ustawienie konwertera dla obu polaryzacji jest bardzo często nie doceniane, mimo że od tego zależy jakość obrazy i dźwięku. Dla lepszego zrozumienia tego problemy popatrzmy na wycinek wykresu częstotliwości transponderów ASTRY 1A.

Na grafice nr 07.01.03a. pokazane są trzy transpndery o polaryzacji pionowej i trzy o polaryzacji poziomej leżące dokładnie między pionowymi. Przy napięciu 14 V i optymalny ustawieniu konwertera separacja między polaryzacjami wynosi powyżej 20 dB. W innym wypadku następuje zakłócanie programu jednej polaryzacji przez sąsiadujący program drugiej polaryzacji.
    Optymalizację uzyskujemy przez obrót konwertera w osi jego Feedu. Wymaga to jednak analizatora widma, na którym możemy obserwować pojawianie i zanikanie drugiej sygnału o innej polaryzacji.

Profesjonalne anteny o średnicach 2 … 12 m ustawia się przy pomocy analizatora widma na którym można dokładnie obserwować i optymalizować dokładność ustawienia konwertera.
    Załączniki:
    • DiseqC Golden Interstar 2/1 a polaryzacja H na LNB2 Graf.GIF (13.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA