logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

sagem my 3022 awaria sprzętu błąd parametrów?? pls help

17 Kwi 2006 13:45 1423 14
REKLAMA
  • #1 2536874
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 2538145
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2086
    Mozna to naprawić wgrywając nowy soft sagmasterem a więc czeka Cię wizyta w komisie jeżeli chcesz to zrobić bo za free zadnym softem nie naprawisz tego.
    pozdr
  • #3 2538686
    Manix
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    I tu się nie zgodzę. Wprawdze jest trochę zabawy, ale da się przy pomocy kabelka com i SagemDoctora naprawic sumy kontrolne. Zwróć się do kolegi o ksywie "arti" on powinien pomóc.
  • REKLAMA
  • #4 2539203
    tino2003
    Admin grupy GSM
    @ Manix Jest demokracja i wcale się nie musisz zgadzać ;) nie wiem jak Ty ale ja wiem z doświadczenia, że taką usterkę to jedynie sagmaster i to nie zawsze bo mam jedną sztukę której nic nie pomaga.
    pozdr
  • #5 2539434
    Tech mobil

GSM Product Supporter
    Ocena: 34
    manix ma racje sagem doctor edycja fieldow i powinno pomóc tino2003 napewno chodzi ci o sagmastera a nie sagem infineon arm
    Konto firmowe:
    P.P.U.H. Tech Mobil Tomasz Zawisza
    Siedliska Sławęcińskie 57, Skołyszyn, 38-242 | Strona WWW: www.techmobil.pl
  • #6 2539700
    arti123
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 96
    wieczorkiem lukne na ten log i zobaczymy co się da z tym zrobić. na 90 % da się postawić, ale te 10% rezerwuje na nie ;)
  • #7 2541070
    djn
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    arti123 napisał:
    wieczorkiem lukne na ten log i zobaczymy co się da z tym zrobić. na 90 % da się postawić, ale te 10% rezerwuje na nie ;)

no wlasnie mam takiego samego sagema, z tymi samymi objawami i jakbys mogl napisac co trzeba poprawic w tych fieldach to byloby fajnie:)
    cala elke przeszukalem i wszyscy pisza, zeby flashowac albo poprawic fieldy, ale ktore i co wpisac to juz nikt nie wie...
  • REKLAMA
  • #8 2541732
    Manix
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    tino2003 napisał:
    @ Manix Jest demokracja i wcale się nie musisz zgadzać ;) nie wiem jak Ty ale ja wiem z doświadczenia, że taką usterkę to jedynie sagmaster i to nie zawsze bo mam jedną sztukę której nic nie pomaga.
    pozdr

Bez urazy tino, ale wygląda na to, że z sagemami mam więcej doświadczenia. Z resztą pojawił się arti i myślę,że rozwiąże problem. Chyba nawet raz mi pomógł z przeliczeniem fieldów...Także nie zawsze trzeba od razu inwestować w drogi sprzęt, z resztą po to jest forum, żeby właśnie w takiej sytuacji sobie pomagać.
  • REKLAMA
  • #9 2541763
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Oczywiście, że można próbować czym się tylko da ale wiesz, może sie okazać, że 3 dni siedzenia i zero efektu w telefonie który kosztuje 30zł. ;)
    Masz rację nie jestem orzełkiem jeżeli chodzi o sagemy ale wiem ile czasu nie raz poświęciłem aby postawić jakiegoś sagema, ostatnio walczyłem przez kilka dni z x6 i też bez efektu a usterka była niby oczywista.

Tak czy inaczej życzę powodzenia z tym fonkiem.
    pozdr
  • Pomocny post
    #10 2542213
    arti123
    w logu masz jedną podpowiedź ;) brak fieldu 995 . A więc do roboty.. włączasz telefon bez karty i wbijasz kodzik *22663262314, powinieneść wejść do trybu test mode ( mogę z tym kodem się mylić, w razie co to odpal ASTU i tam wypisze prawidłowy kod do test mode ), następpnie wchodzisz do menu PROM i wbijasz 995, jeśli wyjdzie EMPTY to znaczy że go nie ma, więc + dodajesz na dwa fieldy i następnie wpisujesz 86 04 restart fonka i... albo będzie już ok, albo walczymy dalej
  • #11 2582429
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 2582513
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 2582625
    arti123
    hmm.. czyli chodzi , czy nie ?? jak nie to bawimy się dalej
  • #14 2582634
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 2604557
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telefonu Sagem MY 3022, który po włączeniu wyświetlał komunikat "AWARIA SPRZĘTU BŁĄD PARAMETRÓW". Dyskusja skupiła się na metodach naprawy oprogramowania urządzenia. Proponowano dwie główne ścieżki: wgranie nowego softu za pomocą narzędzia Sagmaster, co wymaga wizyty w serwisie, lub samodzielną edycję parametrów (fieldów) i naprawę sum kontrolnych przy pomocy kabla COM i programu SagemDoctor. Szczególną uwagę zwrócono na brak pola 995 w pamięci telefonu, które należało uzupełnić wartością 8604 w trybie testowym (dostępnym po wpisaniu specjalnego kodu). Po wykonaniu tych czynności telefon zaczął poprawnie się uruchamiać, pojawiło się logo Orange oraz komunikat o simlocku, a następnie urządzenie działało stabilnie. Wskazano, że naprawa wymaga cierpliwości i precyzyjnej edycji parametrów EEPROM, a nie zawsze wystarczy samo flashowanie. Ostatecznie problem został rozwiązany dzięki pomocy użytkownika z doświadczeniem w serwisowaniu Sagemów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA