logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka LG GCE-8525B - brak wykrywania w BIOS po uszkodzeniu pinu

kosob 17 Kwi 2006 21:56 1191 7
REKLAMA
  • #1 2538435
    kosob
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam! Mam niemały problem z nagrywarką LG GCE-8525B gdyż nie jest wykrywana przez BIOS. Ale może opisze najpierw dlaczego :). Otóż pewnego niefortunnego dnia bardzo się spieszyłem podłączając ją pod taśmę i dzięki mojej zręczności wygiąłem jeden z pinów (konkretnie trzeci licząc zgodnie ze wskazaniami na obudowie). Hmm problem niewielki. Wyprostowałem go ale jak się okazało to nie wystarczyło, bo pin odpadł od płytki drukowanej. Rozkręciłem nagrywarkę i jak przystało na Polaka przylutowałem go spowrotem. Uradowany skręciłem całość i podłączyłem tym razem z większą uwagą pod taśmę. Odpalam - nic. Nagrywarki dalej nie wykrywa w BIOS'ie. Zworki w porządku, taśma również (sprawdzałem na niej inne urządzenia dla pewności, zakładałem nawet inne, bez efektu), podpinałem pod inne komputery. Bezowocnie. Macie jakieś pomysły?

Wniosek na przyszłość: Co nagle to po diable.
  • REKLAMA
  • #2 2538469
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    Obejrzyj kolego płytkę - tam jest dwustronny druk i pewnie z którejś strony jest pęknięta ścieżka przy samym bolcu.
  • REKLAMA
  • #3 2538472
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Obejrzyj dokładnie miejsce lutowania,może pęknieta ścieżka ?
  • #4 2538770
    kosob
    Poziom 12  
    Dzięki chłopaki. Po kilkunastominutowej walce z lutownicą wszystko jest już w porządku. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3692268
    kosob
    Poziom 12  
    Odgrzebuje temat, ponieważ nagrywarka sprawia kolejne problemy. Ale może krótki wstęp.

Napęd zepsuł się ponownie jakiś czas temu (parę miesięcy), ale nie chciało mi się go naprawiać. Od tego czasu jechałem na pożyczanym CD. Ale i ten dokończył żywota, więc pomyślałem, żeby się zabrać za tego LG. Problem sprawiały "dorabiane" luty. Nagrywarka nie była rozpoznawana przez BIOS jak poprzednio. Po kilku próbach udało mi się je zlutować odpowiednio tak, żeby BIOS wykrywał napęd. Ale to oczywiście nie koniec. Po włożeniu płyty zakręci nią troszkę, spróbuje wczytać i tyle. W Windowsie napęd odpowiada na opcję "wysuń" jednak ciągle pisze, żeby włożyć CD. Martwi mnie, że Windows Xp widzi go jako zwykły CD zamiast CDRW jak kiedyś. Czyściłem optykę i nie pomogło, raz to nawet pogorszyło sprawę, więc musiałem poprawić. Co może być nie tak?
  • #6 3692541
    MakroSerwis
    Jeżeli czyszczenie płyty pogorszyło sprawę, to oznacza jakieś mechaniczne uszkodzenie, prawdopodobnie nadal kłopot z połączeniami lutowanymi któregoś układu. Prawdopodobnie pomoże przelut całej płytki, ale jeżeli nie dysponujesz odpowiednim sprzętem hot air, to nie wiem, czy uda Ci się to dobrze zrobić.
  • #7 3692582
    tengu
    Poziom 21  
    Ocena: 102
    Stawiam na "srednicę pinu i samą taśmę... Kiedyś parę godzin z tym walczyłem i tez w LG...
  • REKLAMA
  • #8 3692627
    MakroSerwis
    Prawda, też możliwe, że taśma badziewna. Nic prostszego, jak podstawić drugą. Przypominam sobie, że były z tym kiedyś kłopoty, ale częściej problem sprawiały rozkalibrowane molexy od zasilania - to mi lepiej utkwiło w pamięci :).

Podsumowanie tematu

✨ Nagrywarka LG GCE-8525B przestała być wykrywana przez BIOS po uszkodzeniu i nieprawidłowym lutowaniu odłamanego pinu na taśmie IDE. Problemem okazało się pęknięcie ścieżki na dwustronnej płytce drukowanej w okolicy pinu, które wymagało dokładnego przelutowania. Po naprawie połączeń lutowanych napęd został ponownie wykrywany przez BIOS. Jednak po pewnym czasie pojawiły się dalsze problemy – napęd kręci płytą, ale system Windows XP rozpoznaje go tylko jako zwykły CD zamiast CDRW i nie odczytuje danych z płyty. Możliwe przyczyny to uszkodzenia mechaniczne, niewłaściwe lutowania układów na płytce, problemy z taśmą IDE lub zasilaniem (wtyczki molex). Zalecane jest dokładne sprawdzenie i ewentualne przelutowanie całej płytki oraz wymiana taśmy i zasilania na sprawne elementy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA