logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schneider DTV2 - brak reakcji na pilota po wyłączeniu z sieci

nadawca 18 Kwi 2006 23:25 1091 6
REKLAMA
  • #1 2542256
    nadawca
    Poziom 28  
    Ocena: 49
    Ma takie dziwne "odbicia" i przestaje reagować na polecenia z pilota - wtedy wystarczy nacisnąć na któryś z klawiszy na klawiaturce lokalnej i jest już wszystko OK / do czasu / . Ale zawsze po wyłączeniu z sieci i ponownym załączeniu nie można go odpalić z pilota tylko z klawiatuy.
    Gdzie mam szukać przyczyny tego stanu? / pilot jest w 100% OK/
  • REKLAMA
  • #2 2542381
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Radziłbym już niczego nie szukać bo odbiornik jest leciwy a zawsze były kłopoty z naprawą bloku sygnałowego w DTV2 i DTV1.To jest niestety sprzęt, w którym sprawdza się stare przysłowie: Nie rusz g...a bo zacznie śmie....ć!!!
  • REKLAMA
  • #3 2542598
    nadawca
    Poziom 28  
    Ale dlaczego nie ruszać ? Wiadomo , że sprzęt kilkuletni ; napewno istnieje jakaś przyczyna takiego zachowania się eprzętu , może ktoś już taki temat przerabiał.
  • #4 2543080
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Chodzi mi tylko o to,ze potem zaczną się pojawiac inne usterki bo taka już uroda tego ustrojstwa.Kilka razy miałem problemy z tym sprzętem właśnie.Może masz szczęśliwszą rękę.
  • REKLAMA
  • #5 2543116
    mifak
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Ja miewałem często przerwy na taśmie prowadzącej odklawiatury lokalnej do płyty sygnałowej. Spróbuj odciąć wtyk od strony klawiatury lok. i przylutować wiązkę od strony druku. Robota wymaga trochę wprawy ale może dać pożądany efekt. Nie pomyl przewodów.
  • REKLAMA
  • #6 2543290
    nadawca
    Poziom 28  
    Miałem w zapasie taką taśmę i ją podstawiłem - czekam teraz na rezultaty / ale chyba będzie OK / . Wystąpuje jescze takie zjawisko - lewa strona ekranu jest trochę rozjaśniona - podstawiam elektrolity ale to nic nie pomaga Może miałeś podobny przypadek ?
  • #7 2543385
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Zaczyna się.....

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odbiornika Schneider DTV2, który po wyłączeniu z sieci przestaje reagować na pilota i można go uruchomić tylko za pomocą lokalnej klawiatury. Objawy obejmują "odbicia" sygnału i brak reakcji na pilot po ponownym włączeniu zasilania. Przyczyną mogą być uszkodzenia bloku sygnałowego lub przerwy w taśmie łączącej klawiaturę lokalną z płytą sygnałową. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana taśmy sygnałowej, co wymaga precyzyjnego lutowania. Dodatkowo występuje problem z rozjaśnioną lewą stroną ekranu, na który nie wpływa wymiana elektrolitów. Sprzęt jest starszy i znany z trudności w naprawie, co może skutkować pojawianiem się kolejnych usterek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA