logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SPICE, układy z filtrami. Dobór odpowiednich wartości elementów.

mariokatosy 20 Kwi 2006 17:16 1266 6
REKLAMA
  • #1 2547848
    mariokatosy
    Poziom 10  
    witam potrzebuje pomocy dobrego fachowca .Moj problem jest nastepujacy mam uklady ktore sa filtrami i musze dobrac odpowiednie wartosci elementow aby układ byl np filtrem dolnoprzepustowym mam do tego literature i wiem jakie to maja byc elementy jednak troche mi to nie wychodzi i potrzebowalbym pomocy kto moglby mi to zrobic albo doradzic moj nr gg to 3842106 czekam na jakis kontakt wtedy powiedzialbym dokladnie o co chodzi
  • REKLAMA
  • #2 2549536
    fartuch
    Poziom 11  
    wrzuc te schematy tutaj, zobaczymy o co dokladnie chodzi.
  • REKLAMA
  • #3 2550530
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 884
    Dołącz schemat i literaturę to może coś wymyślimy.
  • REKLAMA
  • #4 2550743
    mariokatosy
    Poziom 10  
    tutaj sa zalaczniki prosze o pomoc
    Załączniki:
    • NA ZRODLE IDEALNYM.rar (391.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 2551054
    jony
    Specjalista elektronik
    Niestety na COA to ja się nie znam. Może zamieść schemat wzmacniacza na COA ale odwracającego i nie odwracającego bo trzeba zobaczyć czy w spice to będzie działać
  • #6 2559704
    mariokatosy
    Poziom 10  
    w najtrostszym wypadku coa to zrodlo pradowe sterowane pradem tak jak podalem w zalaczniku i chcialbym abyn mogl otrzymac charaktestyki czestotliwosciowe odpowiednie dla kazdego
  • #7 2561295
    jony
    Specjalista elektronik
    witam

Udało mi się to zrobić wszystkie filtry nastawiłem na częstotliwość F=1K.
    Wszystkie charakterystyki są poprawne oprócz wszech przepustowy2.
    Żeby uzyskać idealne całkowanie i różniczkowanie trzeba usunąć rezystory przy kondensatorach.

pozdrawiam
    Załączniki:
    • to_ma_być_tak.rar (10.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru wartości elementów w układach filtrów, głównie dolnoprzepustowych, z wykorzystaniem symulacji SPICE. Autor posiada literaturę i schematy, ale ma trudności z prawidłowym ustawieniem parametrów filtrów. Uczestnicy proszą o udostępnienie schematów i dokumentacji, aby móc pomóc. Wskazano, że w najprostszym przypadku COA (Current Operational Amplifier) można modelować jako źródło prądowe sterowane prądem. Ostatecznie jeden z uczestników potwierdza poprawne ustawienie filtrów na częstotliwość 1 kHz, z wyjątkiem filtru wszechprzepustowego, który wymaga usunięcia rezystorów przy kondensatorach, aby uzyskać idealne całkowanie i różniczkowanie. Dyskusja skupia się na praktycznych aspektach modelowania i symulacji filtrów aktywnych w SPICE oraz na doborze elementów pasywnych i aktywnych w celu uzyskania pożądanych charakterystyk częstotliwościowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA