logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozblokować nadajnik i usunąć szum w Yaesu FT-857?

sp9xkx 24 Kwi 2006 09:05 11535 13
REKLAMA
  • #1 2559597
    sp9xkx
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam Kolegów. Jak w temacie - proszę o podpowiedź: jak prawidłowo rozblokować nadajnik w FT-857? Druga sprawa - podczas nadawania na SSB po naciśnięciu PTT słychać szum tak jakby załączony był mocny kompresor (a nie jest...) Jest to dość uciążliwe dla korespondentów. Dziękuję za każdą sugestię.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2559743
    sq5job
    Poziom 12  
    Witam,

szum ten jest znana przypadloscia tego modelu (FT-857). Wylacznie kompresora nie pomaga, ustawienie wzmocnienia mikrofonu na zero tez nic nie pomaga. Wydaje sie, ze ten typ tak ma...

Pozdrawiam,

Michal
  • #4 2563789
    sp9xkx
    Poziom 13  
    Tak. Dziękuję za odpowiedzi. Linki, które Kol SP5IT wyszukał odwiedziłem wcześniej, lecz niestety w moim radiu jest inny układ zworek i obawiam się czy ta modyfikacja będzie dobra. Po prostu na fotografi połączenia są inne niż u mnie.
  • Pomocny post
    #5 2564194
    sq5job
    Poziom 12  
    Witam,

to jeszcze cos niecos dopowiem. Z tego co sie orientuje (niech uzytkownicy mnie poprawia) FT-857 ma mozliwiwosc rozblokowania nadajnika bez ingerencji w ustawienia zworek. Sluzy do tego program SoftJump, a zmiana zostaje zachowana do ponownego resetu radia. Modyfikacje taka wykonalem w swoim urzadzeniu FT-817 (a program obsluguje rodzine FT-8x7) - potrzebny jest jedynia kabelek CAT.

W linkach przeslanych przez Michala SP5IT znajduje sie cos takiego jak "Jumpers by Software". Wystarczy sciagnac program i po klopocie.

Zdrowko,

Michal
  • #6 2564883
    sp9xkx
    Poziom 13  
    O, i to jest ciekawe :) Mam już program, mam interfejs CAT... Do roboty! Dzięki.
  • #7 2705220
    ssakznadodry
    Poziom 2  
    Nabyłem takie radio tanio ale niestety w wersji amerykańskiej bo odblokowanie nadawania na CB nie udało się poprzedniemu właścicielowi.Przedstawiciel Vertex-a w Polsce też po usłyszeniu że wersja nie jest europejska stwierdził że nie da się tego odblokować.
    Prawda jest jednak taka że poprzednia wersja 957 bez literki D dawała się bez problemu odblokować software-owo ale 957D to już nie za bardzo.

Jednak udało się za pomocą lutownicy i cieńkiego grota zwierając odpowiednie ścieżki.Na necie można znaleźć dokładny opis i układ ścieżek.
    Jeżeli będzie zainteresowanie to zamieszczę linki do plików.
  • #8 2706755
    sp9xkx
    Poziom 13  
    w zasadzie to polutowanie zworek zadziałało :), a program nieza bardzo.
    dziękuję za zainteresowanie

temat do zamknięcia
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #11 2864578
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    sp9xkx napisał:
    w zasadzie to polutowanie zworek zadziałało :), a program nieza bardzo.
    A co jest grane że nie reaguje na zworki? Miał ktoś taki przypadek?
  • #12 2864730
    sp9xkx
    Poziom 13  
    jozefg - ja piszę, że zadziałało - mimo tego, że układ zworek w tym radiu był inny niż ten z fotografii w podanych wcześniej odnośnikach internetowych.
  • #13 2864773
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    ciekawe że wogóle nie reaguje...
    jest 9 zworek
    Może inne krosowanie ma być?
  • #14 2866898
    sp9xkx
    Poziom 13  
    myślę, że wszystko w zasadzie zostało już powiedziane...
    Dziękuję za zainteresowanie tematem i ciekawe wypowiedzi.
    Pozdrawiam Kolegów i zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem rozblokowania nadajnika w radiu Yaesu FT-857 oraz uciążliwego szumu podczas nadawania na SSB po naciśnięciu PTT. Rozblokowanie nadajnika można wykonać na dwa sposoby: poprzez modyfikację zworek sprzętowych, co wymaga lutowania i dokładnej znajomości układu ścieżek, lub programowo za pomocą oprogramowania SoftJump i interfejsu CAT, które pozwalają na tymczasowe odblokowanie bez ingerencji w hardware. Jednak w przypadku wersji amerykańskiej radia (np. FT-857D) programowe odblokowanie może być nieskuteczne i konieczne jest lutowanie zworek. Szum podczas nadawania jest znaną cechą modelu FT-857 i nie jest spowodowany kompresorem ani ustawieniami wzmocnienia mikrofonu; prawdopodobnie jest to charakterystyka konstrukcyjna tego modelu. Linki do modyfikacji sprzętowych były podawane, lecz nie zawsze dostępne. Ostatecznie autor potwierdził skuteczność lutowania zworek w swoim egzemplarzu mimo różnic w układzie względem dostępnych schematów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA