logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka DVD-RW MSI nie czyta i nie nagrywa płyt DVD - co robić?

Klawish89 24 Kwi 2006 20:37 1164 10
REKLAMA
  • #1 2561677
    Klawish89
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam!
    Kupilem dzisiaj nagrywarkę DVD firmy MSI z aukcji eBay. Wedle opisu nagrywarka miała czytac i nagrywac plyty DVD, natomiast wada bylo nieodczytywanie i nienagrywanie dyskow CD.

Dokladny opis nagrywarki jest tutaj, stad tez kupilem ta nagrywarkę.
    http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=9713247440

Po podłączeniu okazalo sie, ze nagrywarka nie odczytuje dysków, ani nie nagrywa. Bo wlozeniu jakiegokolwiek dysku DVD, czyta go chwile, ale bez efektów i po otwarciu w Moim Komputerze wygląda, jakby na krazku nic nie bylo. Przed nagrywaniem w ogóle nie ma gotowości napędu.

Nazwa płyty głównej ECS K7S5A

Właściwości BIOS'u
    Typ BIOS'u AMI
    Data BIOS'u systemowego 10/29/02
    Data BIOS'u wideo 03/09/04

Zaznaczę, ze miałem ostatnio problemy z własciwym podlaczeniem dysków (ostatnio tez kupilem drugi dysk twardy), ale nie skupialbym sie na tym...

Co moze byc przyczyna moich problemow? Stara wersja biosu? A moze to problem czysto hardware'owy?
    Proszę o odpowiedzi i pozdrawiam- Klawish89
  • REKLAMA
  • #2 2561688
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 121
    Mi to wyglada na laser, mozna podkrecic, ale lepiej sprzedac na ebayu albo allegro nim calkowicie padnie :)
  • REKLAMA
  • #3 2561694
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Napisz jak masz podłączoną nagryearkę.Powinna być Secondaty Master.Może trzeba przeczyścić optykę? A może wogóle uszkodzona ? Musisz ja chyba rozebrać i wyczyścić lub lepiej jak masz mozliwość zwrócić.
  • REKLAMA
  • #4 2561720
    Klawish89
    Poziom 14  
    Tak jak napisałem podłączenie dysków w moim komputerze jest chaotyczne. Nie wiem nawet jak teraz jest podłączona...
    Ale czy to ma znaczenie skoro tak podłączona jak jest, próbuje czytać płytę ale jej nie wychodzi ?
  • #5 2561973
    tronic1
    Spec od komputerów
    To wina nagrywarki.
  • REKLAMA
  • #6 2564148
    Klawish89
    Poziom 14  
    JAk wziąć się za czyszczenie ?

Nie wiem, czy sprzedający będzie chciał wymienić lub przyjąć z powrotem nagrywarkę... (chociaż wiem ze posiada więcej podobnego sprzętu- handlarz).
  • #7 2564315
    tronic1
    Spec od komputerów
    Najpierw skontaktuj się ze sprzedającym i naświetl sytuację,powinien wymienić sprzęt.
  • #8 2564803
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 121
    No nie wiem czy wymieni bo sprzed zostal sprzedany jako uszkodzony.

Radze autorowi watku uzyc opcji "szukaj" poniewaz tego typu tematy sa poruszane bardzo czesto wiec napewno kolega znajdzie tam duzo informacji.
  • #9 2577026
    Klawish89
    Poziom 14  
    Witam!
    Dowiedzialem sie z for ze potrzebuje drivera do nagrywarki. Jak przeprowadzic instalacje i skąd pobrać pliki?

Czy rzeczywiscie nagrywarka dvd nie bedzie dzialac bez sterowników?
  • #10 2577063
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Przyznam się,że nigdy nie instalowałem sterowników do napędu i nie sądze aby w Twoim przypadku była potrzeba ich instalcji - o ile takie sterowniki w ogóle istnieją - nie mylić z oprogramowaniem np. Nero, które do nagrywania jest niezbędne.

Proponuję wgrać nowy firmware do nagrywarki a laser przeczyścić sprężonym powietrzem.
  • #11 2578748
    Klawish89
    Poziom 14  
    Problemem okazał się byc software. Zaisnstalowalem MSI Live Update i pobrałem z Internetu aktualizację oprogramowania.
    Po flashowaniu DVD- Rom odżył.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nagrywarki DVD-RW MSI, która nie odczytuje ani nie nagrywa płyt DVD, mimo że według opisu powinna obsługiwać DVD, a jedynie miała problem z płytami CD. Po podłączeniu urządzenia do płyty głównej ECS K7S5A z BIOS-em AMI z 2002 roku, napęd nie wykazuje gotowości do nagrywania ani poprawnego odczytu. W dyskusji wskazano możliwe przyczyny: uszkodzony laser, niewłaściwe podłączenie (powinna być ustawiona jako Secondary Master), zabrudzona optyka lub problem sprzętowy. Zalecano czyszczenie lasera sprężonym powietrzem oraz kontakt ze sprzedającym w celu wymiany sprzętu, choć sprzedawca mógł sprzedać urządzenie jako uszkodzone. Pojawiła się sugestia, że problem może być software’owy – brak odpowiedniego firmware lub sterowników. Ostatecznie rozwiązaniem okazała się aktualizacja oprogramowania układowego (firmware) za pomocą MSI Live Update, co przywróciło funkcjonalność napędu DVD-ROM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA