logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra WS 301s - jeden kanał gra cicho, jak naprawić i ulepszyć?

DEMON-FX 25 Kwi 2006 19:55 1275 6
REKLAMA
  • #1 2564693
    DEMON-FX
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    Witam. Zakupiłem wzmacniacz unitra jak w tytule. Jest z nim jeden problem. Jeden z kanałów gra ale bardzo bardzo cicho. Głosnik niskich tonów wogóle nie reaguje. Jeden kanał jest sprawny drugi gra cichutko nawet za bardzo. co może być uszkodzone. czy brać się za to samemu czy lepiej oddać do serwisu??

jeżeli juz moradzicie mi jak go naprawić to co można w nim ulepszyć bez wymiany transformatora aby moc była większa??
  • REKLAMA
  • #2 2567647
    jot-kao2
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Sprawdz przejścia na przełącznikach żródeł sygnałów,potencjometry i tranzystory w przedwzmacniaczu i stopniu mocy.
  • REKLAMA
  • #3 2576715
    DEMON-FX
    Poziom 22  
    Ok. zajeło by mi to duzo czasu. I tak sprawdzAŁEM NAPIĘCIA NA KONDENSATORACH czy czasem nie wyschły ale nic. ok. mam jeszcze pytanko korektor graficzny to podłączyć przed wzmacniaczem czy po??
  • REKLAMA
  • #4 2577831
    jot-kao2
    Poziom 13  
    Najlepiej włączyć korektor pomiędzy przedwzmacniacz a końcówkę mocy
  • REKLAMA
  • #5 2580177
    DEMON-FX
    Poziom 22  
    ok. A jak nie moge tego zrobic?? bo w ws 301s przedwzmacniacz jest wbudowany rzem z wzmacniaczem i ni echce tam grzebać?? dac po czy przed wzmacniaczem??
  • #6 2581424
    jot-kao2
    Poziom 13  
    Jeżeli nie możesz inaczej to włącz korektor przed wzmacniaczem
  • #7 2909893
    DEMON-FX
    Poziom 22  
    dobra okazało się ze nawalił przedwzmacniacz. Teraz dziła wszystko ok. ale musialek sporo grzebac aby do tego dojsć. Glównie musialem końcówki mocy pozamieniać i odwrotnie. temat zamknięty

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wzmacniacz Unitra WS 301s miał problem z jednym kanałem grającym bardzo cicho oraz brakiem reakcji głośnika niskotonowego. Przyczyną usterki okazał się uszkodzony przedwzmacniacz. Zalecano sprawdzenie przejść na przełącznikach źródeł sygnału, potencjometrów oraz tranzystorów w przedwzmacniaczu i stopniu mocy. Po wymianie i testach końcówek mocy problem został rozwiązany. W kwestii podłączenia korektora graficznego, najlepiej umieścić go pomiędzy przedwzmacniaczem a końcówką mocy, jednak w modelu WS 301s, gdzie przedwzmacniacz jest zintegrowany ze wzmacniaczem, można podłączyć korektor przed przedwzmacniaczem. Ulepszenia mocy bez wymiany transformatora nie zostały szczegółowo omówione.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA