logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nero 5.5.9.9 zawiesza się podczas nagrywania CD na nagrywarce LG 48x24x48x

Fajurka 26 Kwi 2006 20:28 2829 6
REKLAMA
  • #1 2567854
    Fajurka
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mam problem i niewiem czym to jest spowodowane. Mam nero 5.5.9.9. którym nagrywałem płyty. Od pewnego czasu gdy nagrywam zwykłą płytke cd z danym, podczas nagrywania pasek ilości procent nagrywania staje oraz przestaje mrógać dioda w napedzię, a napęd całkowicie się zatrzymuje. Wszystko stoi tylko czas nagrywania biegnie dalej. Gdy wezme anuluj wyskakuje mi komunikat czy chce przerwać nagrywanie chociasz nic się nie nagrywa. Po naciśnieciu STOP, wyskakuje komunikat że przerwane przez użytkownika i nic się dalej nie dzieje. Ani nie moge wyłączyć Nero, ani wyciągnąć płyty z napędu bo cd-rom nie reaguje, dopiero po ponownym uruchomieniu windowsa moge wyciągnąć płytke. Czy to jest spowodowane jakimiś wirusami, robakami czy zużyciem się nagrywarki?? Nagrywarka ma 2,5 lata firmy LG 48x24x48x. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2567935
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Używaj lepszych płytek do nagrywania, lub zainstaluj nowszego nero (co najmniej wersję 6). Nero podczas nagrywania blokuje napęd, więc to może być jego wina. Jeśli to nie zadziała to napisz. Jeśli będę miał czas to coś jeszcze polecę.
  • REKLAMA
  • #3 2568637
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Miałem dokładnie taki sam objaw przy swojej nagrywarce, problemem był ... zasilacz, który "nie wyrabiał" się przy większym obciążeniu systemu.
    Po zmianie na lepszy, problem zniknął.
    Sprawdź napięcia zasilacza (miernikiem !, jaki to model i moc) i czy kondensatory na płycie głównej nie mają "wybrzuszeń".

Może to być też wina samej nagrywarki, po prostu jej czas już się kończy (lub skończył).
    Jeżeli nie będzie problemu z zasilaczem to spróbuj przeczyścić laser w nagrywarce, jak to zrobić znajdziesz na forum Komputery Hardware oraz przeinstaluj NERO.
  • #4 2568684
    cycu789
    Poziom 1  
    problem moze byc tak jak powyzej napisane z nagrywarka zasilaczem lub nero ,jezeli mas windowsa xp z dostepem do internetu i pobierasz aktualizacje to po ich zainstalowaniu czasami nero wariuje zdarza sie to bardzo zadko ale wtedy tzeba go przeinstalowac bo nie da sie nizc wypalic
  • REKLAMA
  • #5 2570122
    al777
    Poziom 27  
    Ocena: 83
    Witam,

Nero ma własne sterowniki ASPI (do nagrywania) - instalacja jakiegoś oprogramowania mogła je uszkodzić, czasem wystarczy przeinstalować NERO.
    Jeśli to WinXP nie zaszkodzi wyłączyć autoodtwarzanie płyt na nagrywarce (świetnie to robi program TweakUI 4 windows XP), a także zrezygnować z wbudowanego w system nagrywania dysków CD (Mój komputer/(napęd CDRW)-> właściwości/Nagrywanie i odznaczyć pole zezwalające na nagrywanie płyt CD przez sytem operacyjny).
    Jeśli to nie pomoże to przyczyna raczej leży w sprzęcie.
  • REKLAMA
  • #6 2571637
    ki2ll
    Poziom 11  
    Czasem jeszcze może być konflikt z innymi programami - mialem podobny problem - odinstalowalem alcohola 120% i dzialalo.
  • #7 2572467
    Fajurka
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Bez różnicy którą płytke nagrywam czy lepszą czy gorszą, tak samo wszystkie niszczy, natomiast płyte audio wypala bez problemu na każdej płytce.

Co do zasilacza to może byc jednak on, przez 5 lat działał mi na trzech jednostkach a w tej obudowie co mam teraz, to jest obwieszona wentylatorami i diodami, ostatnio w którymś temacie na forum wspominałem że miałem problem z wyłączaniem kompa, powyłączeniu włączał się z powrotem, przyczym wyczyszczenie go z brudu pomogło.

Aktualizacji nie pobierałem nigdy do Nero, a nawet nie jestem przekonany co do innych wersji Nero. Miałem kiedyś którąś wersje 6, to podczas kopiowania płyty w locie, gdy napotykał na błąd na płytce to przerywał kopiowanie. A obecna 5 którą mam to kopiowała do bólu co niekiedy zajmowało do 1,5 godziny.

Nieraz przeinstalowywałem Nero i nie pomagało i nigdy nie nagrywałem płyt przez system operacyjny, a ta opcja zawsze była umnie odznaczona.

I co do Alkochola to też nie miałem problemów wczesniej, oba programy bez konfliktów dzieliły się nagrywarką.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem polega na zawieszaniu się programu Nero 5.5.9.9 podczas nagrywania zwykłych płyt CD na nagrywarce LG 48x24x48x. Podczas nagrywania pasek postępu zatrzymuje się, dioda w napędzie przestaje migać, a napęd całkowicie się blokuje, mimo że czas nagrywania dalej biegnie. Anulowanie nagrywania skutkuje komunikatem o przerwaniu przez użytkownika, ale Nero nie reaguje, a płyty nie można wyjąć bez restartu systemu. Możliwe przyczyny to: niewłaściwe lub niskiej jakości nośniki, przestarzała wersja Nero (zalecana aktualizacja do wersji 6 lub nowszej), problemy ze zasilaczem (niewystarczająca moc lub uszkodzone kondensatory na płycie głównej), zużycie lub zabrudzenie lasera w nagrywarce, uszkodzone sterowniki ASPI, konflikt z innym oprogramowaniem (np. Alcohol 120%), a także ingerencje aktualizacji systemu Windows XP. Zalecane działania to: używanie lepszych płyt, aktualizacja lub reinstalacja Nero, sprawdzenie i ewentualna wymiana zasilacza, czyszczenie lasera, wyłączenie autoodtwarzania i wbudowanego nagrywania w systemie, usunięcie potencjalnie konfliktowego oprogramowania oraz diagnostyka sprzętowa nagrywarki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA