logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Transmisja radiowa? Czy udało się komuś uruchomić transmisję szeregową?

seba_x 28 Kwi 2006 10:07 1555 5
REKLAMA
  • #1 2570024
    seba_x
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    mam moduły radiowe BR27 i BT27 , odbiornik podłączyłem bezpośrednio z wejściem RX w atmega8515l za odbiór danych odpowiada taki kawałek kodu :

Rs_232:
    Aktualna_pozycja = Inkey()
    If Aktualna_pozycja > 0 Then
    Gosub Obliczenia
    End If
    Return

W przypadku gdy mam wyłączony nadajnk na wyświetlaczu pojawiają mi się same śmieci , załączenie nadajnika powoduje przypadkowe wyświetlenie "jakiejś tam" liczby .

Nadajnik wysyła co sekundę liczbę 3 , odbiornik reaguje też co sekundę ale wyświetla przypadkowe wartości

Dim A As Byte
    A = 3
    Do
    Print A
    Wait 1
    Loop
    End

Prędkość 2400 , odległość podczas testów 30cm (przewidywana docelowa odległość pracy do 5metrów)

Czy udało się komuś z was uruchomić transmisję szeregową na tych modułach ?
  • REKLAMA
  • #2 2570132
    pubus
    Poziom 30  
    Ocena: 32
    Jakiś czas bawiłem się z tym ale z braku czasu i cierpliwości dałem sobie siana...
    Efekty uzyskałem takie same...
    Reaguje na wysłany znak ale odbiera kompletną bzdurę...
  • REKLAMA
  • #3 2570178
    seba_x
    Poziom 31  
    no właśnie , dokładnie tak jak piszesz jest u mnie , po stronie nadajnika zmieniłem w kodzie "print a" na "printbin a" , i nadal bez zmian
  • REKLAMA
  • #4 2571493
    desa
    Poziom 14  
    ja sie bawiem ale BT37 i B37, pomiedzy procesorem a nadajnikiem(odbiornikiem) nalezy wlozyc max232, jak masz jakies pytania to gg2276925, u mnie to chodzi bardzo dobrze, mam nadzjnik na 20km.
  • REKLAMA
  • #5 2572870
    seba_x
    Poziom 31  
    desa napisał:
    ja sie bawiem ale BT37 i B37, pomiedzy procesorem a nadajnikiem(odbiornikiem) nalezy wlozyc max232, jak masz jakies pytania to gg2276925, u mnie to chodzi bardzo dobrze, mam nadzjnik na 20km.

chętnie skorzystam z twojego doświadczenia tylko niestety nie mam gg , max-y jak rozymiem połączone standardowo , a jak rozwiązałeś ten problem od strony programowej ? napisz na pw lub tutaj , może komuś jeszcze się przyda .
  • #6 2573037
    desa
    Poziom 14  
    tak maxy standardow trzeba placzyc, a programowo to w ten sposob nadajnin nornalnie "print" a odbornik "input" ale w odbiorniku jeszcze ustawilem takei cos jak $timeout oraz odpowidnie filtrowanie paczek ktre nadajnik wysyła, jak bede mial dostep do mojego gompa w firmie to odraz wrzuce taki uproszczony kod[/code]
REKLAMA