logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chcę kupić radio samochodowe cd/mp3 proszę o pomoc...

czudaj 29 Kwi 2006 14:02 22728 41
Najlepsze odpowiedzi

Które niedrogie radio samochodowe z CD/MP3 i FM wybrać z tej listy modeli?

Z tej listy najczęściej polecano Pioneera, a jako bezpieczny wybór wypadł model DEH-2800/2820MP, bo według użytkowników dobrze gra, ma sensowne ustawienia dźwięku, solidny antywstrząs i bardzo dobrze odbiera FM nawet na gorszych drogach [#2576652][#2578609][#2588797][#2727101] W praktyce kilka osób pisało, że Pioneer „zagra trochę lepiej” i ma więcej bajerów niż konkurencja, a po odsłuchu w sklepie uznano go za ładnie brzmiący, choć z mniej rozbudowaną regulacją niż wyższe modele [#2576371][#2582057] Blaupunkta Calgary MP35 część osób odradzała ze względu na słabsze wrażenia odsłuchowe i obawy o padające wyświetlacze w Blaupunktach [#2577875][#2577598][#2578277] Sony było najczęściej odradzane z powodu problemów z laserami i ogólnie wielu negatywnych opinii, a Panasonic w tej rozmowie nie zebrał mocnych rekomendacji [#2578978][#2579015][#2578277] JVC pojawiało się jako poprawna opcja, ale zwykle niżej oceniana od Pioneera; jeden z użytkowników pisał nawet, że JVC to „klasa niżej” [#2578069][#2576652] Ostatecznie autor wątku wybrał Pioneera i po dłuższym teście opisał go bardzo pozytywnie: dobry dźwięk, dobre radio i brak przeskoków na dziurach [#2727101]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 2573320
    czudaj
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    chce zakupić nie zbyt drogie ale dobre radio samochodowe, które odtwarza pliki między innymi mp3, ma radio koniecznie fale FM no i chyba tyle. Poprzeglądałem troche aukcji na allegro, kilka sklepów internetowych i wybrałem modele które by mi cenowo odpowiadały i mają te podstawowe funkcje:

* BLAUPUNKT BERMUDA MP36
    * BLAUPUNKT CALGARY MP35
    * Panasonic CQ-C1301U
    * Panasonic CQ-C1323
    * Pioneer DEH 2800
    * JVC KD-G322/321
    * SONY CDX-S22

Czy możecie mi polecić któreś z nich a jeśli tak to dlaczego akurat ten model. Przyznam się że nie jestem zbytnio zorientowany w tej tematyce dlatego proszę Was o pomoc.
    Z góry dziękuje za wszystkie wskazówki i opinie :)
    Moderowany przez TONI_2003:

Kolega złożył dwa jednakowe tematy postów .
    Zostały one scalone jak również odpowiedzi na nie !
    Proszę tego więcej nie robić. !

• REKLAMA
  • #2 2574885
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 166
    ja bym rozwazal pomiedzy pioneerem a blaupunktem bermuda
  • REKLAMA
  • #3 2574931
    senso
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    ja ostatnio kupilem pionka ale slabszy model deh 281mp i jestem zadowolony,czyta wszystkie plytki, nie skacze na dziurawych drogach, nigdy sony i panasonic,pionek=jvc,lepszy blaupunkt.
  • #4 2575538
    Mariusz Hadas
    Poziom 2  
    Od tygodnia jestem posiadaczem blaupunkta calgary mp35 i jestem z niego bardzo zadowolony, jakość dzwieku- rewelacja (3 nastawy equalizera i regulacja ręczna tonów niskich i wysokich), posiada dużą moc 4x45W muzyczna (4x25W w sinusie), szybkość przełączania pomiędzy plikami na mp3 bardzo dobra, nie gubi muzyki na naszych dziurawych drogach i mało kto wie (nie jest zapisane nawet w instrukcji obsługi), że czyta także pliki WMA. Ma osobną regulację barwy dzięku dla każdego z urządzeń (tuner radiowy, odtwarzacz CD i MP3) steruje także zmieniarką, można dokupić do niego pilot na podczerwień. Zamiast zmieniarki można podłączyć każde inne urządzenie zewnętrzne poniewaz posiada wejście audio przełączane "ręcznie". Jedyną wadą jest brak możliwości zmiany koloru podświetlania, przciski świecą na czerwono a wyświetlacz na biało. Naprawdę POLECAM.
  • #5 2576207
    czudaj
    Poziom 11  
    Czesc,
    dzięki za informacje :) Mam jednak pytanie, bo w specyfikacji technicznej odnośnie radia pisze tak:
    UKF(FM)/ŚR/DŁ
    to znaczy że fale FM sa opcjonalne? Nie sądze ale wole się zapytać bo jendak w radio to głownie fale FM są ważne.
    Jeszcze jesli mozna to spytam czy sam wybierałeś to radio czy ktoś Ci je sugerował.
    Pozdrawaim,
    Tomek
  • #6 2576242
    czudaj
    Poziom 11  
    Dzięki za te informacje, czekam na kolejne :D
    Jak na razie wygrywa BLAUPUNKT i PIONEER.
    Mam tylko pytanko do senso czy długo masz juz ten cd?
  • REKLAMA
  • #7 2576371
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 166
    pioneer bedzie mial wiecej bajerow i zagra troche lepiej
  • #8 2576652
    Wojtuś1199
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    bierz pionka. ja ich uzywam od 3 lat. teraz mam deh p5530mp kupiłem uzywke za 420z. Nigdy nie miałem problemów z odczytem,dołkami itp. Masa ustawien dźwieku. W blaupunktach podobno padaja wyswietlacze. A ja nie spotkałem sie jeszcze z awarią pioneera. A sam miałem z 6. Kazdy chodził zajebiscie a niektóre miały po 5 lat. Kup pionka a nie pożąłujesz. Możesz też rozwazyc kupienie uzywki ale z wyzszej serii. Ogólnie każdy pionek gra zajebiscie. Kumpli tez juz zaraziłem :) i uzywaja tylko ich:D a efekty słychac;)
  • #9 2576806
    czudaj
    Poziom 11  
    Czyli jednak Pionier. Mam pytanko do Wojtuś1199, bo widzę że dość dobrze się znasz na tych Pionierach ... czy ten model który ja podałem jest powiedzmy ... dobry?
    Nie jestem jakimś tam super koneserem muzyki ale lubię jak muzyka nie jest "zniekształcana", i czy dobrze spisuje się radio na falach FM?

crazy_88 napisał:
    pioneer bedzie mial wiecej bajerow i zagra troche lepiej

To znaczy że Ty też się skłaniasz jednak w strone Pionieera?
  • #10 2577482
    philsonic
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Ja mam JVC co prawda strszy troszke (KD-G312) ale mi wystarcza. Napewno nie bierz pod uwage Blaupunkta Calgary MP35. sprawdzalem go w sklepie z innymi i bardzo sie zawiodlem...

pozdro
  • #11 2577598
    B o n u s
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    mam jakiegos blaupunkta porto MP34 kupiłem używany trzyma się dobrze,
    tylko szlak mnie bierze z tym wsuwaniem płyty jak jakiś pyłek załapie się na gąbke w szparce do wsuwania to porysuje płyte

w tym radiu psują się wyświetlacze w panelu pewnie od tego że przy kazdym wkładaniu płyty trzeba uchylic panel także z tego wzgledu może jednak pioneera jak niema takiego samego systemu że (uchyla mu się pane aby włożyć płyte)
  • #12 2577648
    czudaj
    Poziom 11  
    philsonic napisał:
    Napewno nie bierz pod uwage Blaupunkta Calgary MP35. sprawdzalem go w sklepie z innymi i bardzo sie zawiodlem...

Czy możesz powiedzieć coś więcej na ten temat, tzn. dlaczego się zawiodłeś na tym modelu?

B o n u s napisał:

... Blaupunkt ... w tym radiu psują się wyświetlacze w panelu pewnie od tego że przy kazdym wkładaniu płyty trzeba uchylic panel także z tego wzgledu może jednak pioneera jak niema takiego samego systemu że (uchyla mu się pane aby włożyć płyte)

Właśnie co raz więcej takich głosów słyszę że nie wytrzymują wyświetlacze w Blaupunktach. Ten model Pioneera, który tu podałem na szczęście nie ma "uchylnego" panela. Dzięki za informacje!
  • #13 2577776
    senso
    Poziom 20  
    Mojego pionka mam od 3m-cy wiec zaa krotko zeby cie zapewnic ze jest the best za te cene,ale poki co nie bylo zadnych problemow,jestem zajebiscie zadowolony choc wiadomo ze alpine bije wszystkich.
    pozdro
  • #14 2577875
    philsonic
    Poziom 13  
    zawiodlem sie poniewaz ogolne wrazenie odsluchu bylo duzo slabsze w porownaniu z moim JVC to lipa totalna. Sprawdzane byly na glosnikach 16 jakis w sklepie. Pod blaupunktem to slabiutko jak inne radio zarzucilem to ogolnie ladniej gralo a szczegolnie niskie tony. Przynajmniej jak dla mnie to ten blaupunkt odpada.
  • #15 2577991
    B o n u s
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    a jak się trzymają radyjka Clariona?
  • #16 2578069
    mukade
    Poziom 31  
    Ocena: 48
    Clariony podobno też super ale nigdy nie miałem. Pionka mogę polecić z czystym sumieniem - miałem kilka. JVC to klasa niżej jak dla mnie, w każdym razie jeden mi się kedyś zepsuł sam z siebie. Pozdrawiam.
  • #17 2578095
    Grzegorz230V
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Polecam coś z JVC - to dobra i solidna firma.
  • #18 2578277
    czudaj
    Poziom 11  
    Z Waszych wypowiedzi wynika że możemy skreślić już z listy początkowej Blaupunkty (siadają wyświetlacze, nie zbyt dobry dźwięk) i Panasonic (duża niewiadoma, CQ-C1323 po 2 tygodniach przestał czytać płyty). Wiec pozostają:

* Pioneer DEH 2800
    * JVC KD-G322/321
    * SONY CDX-S22

TO JUŻ COŚ :D

B o n u s napisał:
    a jak się trzymają radyjka Clariona?

No właśnie widziałem też sporo Claironów ale nie znam tej firmy więc wole nie ryzykować dlatego nie podałem ich w pierwszym poście ale jeśli są dobre to proszę o jakieś rozsądne propozycje, mniej więcej z takiej półki cenowej jak te powyżej.

Grzegorz230v napisał:
    Polecam coś z JVC - to dobra i solidna firma.

Masz coś konkretnego na myśli oprócz KD-G322/321? Oczywiście w rozsądnej cenie.
  • #19 2578351
    smyk01
    Poziom 11  
    Ja śmigam na soniaku.... super sprzęcik, kupiony w MediaMarkt za 400zł 3 miechy temu, jak narazie gra super... polecam
  • #20 2578609
    Wojtuś1199
    Poziom 11  
    a porownałes tego soniaka z pioneerem? w media?
    Mój pioneer ma uchylny panel,uzywam go z 3 miesiace i zero problemów. Wczesniej miałem deh p4400r tez z uchylnym uzywałem rok zero problemów. Super system antywstrzasowy i mechanizm wyciagania plyty.
    Ten pioneer co podałes jest spoko. Ludzie go chwalą. Chociarz ja bym wolał kupic uzywanego z wyższej serii. No ale co nowe to nowe;) używke trzeba dobrze sprawdzic.

Pozatym nie mam zaufania do firmy które robią prawie wszystko w RTV(sony, jvc) pioneer to firma specjalizująca sie w audio i na tym sie skupiają. Ale to tylko moje skromne zdanie.

A co do FM heh, ja słuchałem RMF na słowacji jakies 60km od granicy. a wtedy miałem niski model bo 1500r. Każdy pioneer którego miałem(a miałem tez leciwego kaseciaka) super zbierał stacje radiowe i nie gubił fal.
  • #21 2578723
    ptasznikos
    Poziom 18  
    Jakies głupoty co niektórzy opowiadają na temat blaupunktów. Miałem blapunkta i nigdy sie na nim nie zawiodłem. A brzmienie ma duzo lepsze niz tanie modele pioneera.
  • #22 2578939
    mukade
    Poziom 31  
    Problem w tym że niektórzy polecaja firmę której sprzęt mieli tylko raz (a innych firm w ogóle nie mieli) i akurat ładnie działał. Może mi się tak tylko wydaje... :)
  • REKLAMA
  • #23 2578964
    czudaj
    Poziom 11  
    mukade napisał:
    Problem w tym że niektórzy polecaja firmę której sprzęt mieli tylko raz (a innych firm w ogóle nie mieli) i akurat ładnie działał. Może mi się tak tylko wydaje... :)

Może i masz racje, ale czy nie uważasz że przed kupnem również się zastanawiali co kupić i pytali różnych osób? Skoro kupili i zdecydowali się na tą firm/model tzn że ktoś im to polecił a skoro i im się dobrze sprawdza to czego nie mieliby polecić tego komuś innemu (w tym przypadku mi)? Ja uważam to za bardzo dobre. Chociaż szczerze mówiąc spodziewałem się większej ilości postów od osób które miały nie zbyt przyjemne wspomnienia z którymś z wyżej wymienionych modeli. Prościej by było wybrać :)
  • #24 2578978
    Brodzitsu
    Poziom 12  
    W zadnym wypadku nie bierz sony! Jak byś dobrze poszukał na temat tej firmy na forum-choćby tym, to się przekonasz że masa osób na nie narzeka!!! Według mnie to wygląda tak :
    Alpine, Clarion > Pionner, JVC, Blaupunkt> Sony>First itp.

Osobiście posiadam clariona 358rmp i jestem bardzo zadowolony. Jeżeli chodzi o laser no to klasa sama w sobie naprawdę jest super, jeszcze nie zdażyło się żeby laser przeskoczył, wpadając w jakąś dziurę! nic poprostu zawsze niezależnie od jakości drogi jest super. Radijko posiadam od 5 miesięcy.

Spotkałem się z wieloma opiniami że w tej cenie clarion jest najlepszym wyborem jeśli chodzi o jakość brzmienia.
  • #25 2579015
    mukade
    Poziom 31  
    Czego nie brać? Sony nie brać. Lasery do bani. Wiem bo miałem do czynienia. Pozdrawiam
  • #26 2581337
    senso
    Poziom 20  
    Brodzitsu > W zadnym wypadku nie bierz sony! Jak byś dobrze poszukał na temat tej firmy na forum-choćby tym, to się przekonasz że masa osób na nie narzeka!!! Według mnie to wygląda tak :
    Alpine, Clarion > Pionner, JVC, Blaupunkt> Sony>First itp.
    Amen...
  • #27 2582057
    Wojtuś1199
    Poziom 11  
    byłem dzisiaj w media markt. słuchałem tego pioneera. ladnie brzmi, ale ma mało ustawien dźwieku, moze poszukaj troszke wyższego modelu.:) pioneer rulezz:D:D
  • #29 2584732
    DJ_Darush
    Poziom 11  
    Witam. Ja mam tego pioneerka i nie narzekam na niego. Bardzo ładnie gra i ma troszke fukcji. Polecam jak najbardziej.
  • #30 2585956
    Wojtuś1199
    Poziom 11  
    a jaki wogóle przedział cenowy Cię interesuje?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru niedrogiego, ale dobrego radia samochodowego CD/MP3 z odbiorem fal FM. Spośród wymienionych modeli (Blaupunkt Bermuda MP36, Blaupunkt Calgary MP35, Panasonic CQ-C1301U, Panasonic CQ-C1323, Pioneer DEH 2800, JVC KD-G322/321, Sony CDX-S22) uczestnicy polecają głównie Pioneer DEH-2800 (lub DEH-2820MP) ze względu na solidność, dobre brzmienie, liczne ustawienia dźwięku oraz niezawodność mechanizmu antywstrząsowego. Blaupunkt, mimo dobrego dźwięku i funkcji (np. czytanie WMA, regulacja barwy dźwięku, pilot na podczerwień), jest krytykowany za awarie wyświetlaczy i gorszą jakość dźwięku w porównaniu do Pioneera i JVC. Panasonic jest oceniany jako mniej pewny (model CQ-C1323 miał problemy z odczytem płyt). Sony jest odradzane ze względu na słabe lasery i częste awarie, choć ma mocne ustawienia equalizera i dobry system antywstrząsowy. JVC jest oceniane jako solidne, ale z gorszym systemem antywstrząsowym i słabszym brzmieniem. Clarion jest chwalony za jakość dźwięku i trwałość lasera, ale mniej popularny w dyskusji. Użytkownicy zwracają uwagę na ważne cechy: moc wyjściowa, jakość dźwięku, stabilność odtwarzania na nierównych drogach, możliwość regulacji tonów, obsługę formatów MP3 i WMA, oraz trwałość wyświetlaczy i mechanizmów. Ostatecznie autor zdecydował się na Pioneer DEH-2820MP, który po testach potwierdził dobrą jakość dźwięku, szybki dostęp do utworów, stabilny odbiór FM oraz solidność działania na polskich drogach. Wskazano także, że w tej klasie cenowej trudno znaleźć lepszy nowy model.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA