logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolorofon C-23B. Jak go należy podpiąć, aby dobrze działał ?

.nOx. 29 Kwi 2006 14:49 2364 4
REKLAMA
  • #1 2573849
    .nOx.
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Posiadam Kolrofon C-23B firmy ZESI NOWE i nie wiem jak go podłaczyc, to znaczy mam kabel odpowiedni ale jak podpinam kolorofon do glosnikow od kompa to on tak srednio błyska, 1sza lampa ( pomaranczowa ) mryga dosc szybko, 2uga lampa ( niebieska ) prawie wogule a 3cia lampa ( czerwona ) to mryga ale zadko dosc no i to nie wyglada fajnie nawet. Jak musze go podpiac zeby to zaczelo działac tak jak nalezy ? :] Pozdro
  • REKLAMA
  • #2 2574037
    ImPuLs
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Jak dobrze pamiętam to te kolorofony miały niezbyt dobrze zaprojektowane filtry pasmowoprzepustowe na poszczególne kanały/żarówki. Było to zrobione tak aby było jak najtaniej i z tego powodu działają one 'tak sobie'.
    Poza tym potrzebowały większej mocy żeby wszystkie kanały chodziły jak należy. Głośniki od komputer mają być może za małą moc wyjściową żeby ruszyć ten sprzęt w pełni.

Dla domowych zastosowań dodawałem wewnątrz wzmacniacze na UL1490 (kiedyś takie były ;) ) żeby można było podłączać je pod wyjście CHINCH i uniezależnić je od głośności słuchania.
  • REKLAMA
  • #3 2575329
    .nOx.
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Podłaczylem bezposrednio z komputera na rozdielaczu na 2 mini jacki i nawet przyzwoicie działa, ale w sumie słabe swiatlo daje - szczegulnie ta niebieska zarowka - jest nie zauwazalna na scianie itd...

A czy mozna zamontowac do niego mocniejsze zarówki i nie spowoduje to zadnego uszkodzenia albo szybszego zuzycia ( jezeli to mozliwe :) ) ?? i Jakie jezeli tak :]
  • REKLAMA
  • #4 2575475
    ImPuLs
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    W kolorofonie zastosowane są żarówki na 12V. Moc tych żarówek jest ograniczona ze względu na transformator zastosowany do ich zasilania. Jeżeli chciałbyś wymienić żarówki na większe to musiałbyś wymienić też transformator na większy ew. trzeba by było sprawdzić jakiej jest mocy ten zastosowany (może jakurat da radę).
    Najgorzej jeżeli kolorofon ma być dość intensywnie eksploatowany - wtedy może być konieczna wymiana transformatora.

Jeżeli masz wizualną różnicę w świeceniu jednej z żarówek to sprawdź na początek czy może ktoś przed tobą nie wymienił jej na mniejszą niż była oryginalnie.
    Sprawdź czy wszystkie żarówki są takiej samej mocy. Jeżeli ta niebieska okaże się mniejszej mocy to załóż taką jaka jest w dwóch pozostałych kanałach.
  • #5 2582824
    MuNiO
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    mocniejsze zarowki spowoduja szybsze wytapianie lusterek ktore sa zrobione z plastyku
    ja juz takie jeden zalatwilem :(
REKLAMA