logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

problem z funkcją znajdź satelitę w Philips 3010

robiko 30 Kwi 2006 11:45 1515 9
REKLAMA
  • #1 2576245
    robiko
    Poziom 11  
    Witam
    Poszukuję softu do Philips 3010 z dobrze działającą funkcją Znajdź Satelitę. Na sofcie 3.25 i 3.26 niestety nie pokazuje sygnału i nie mozna jej uzyć do ustawienia sygnału satelity.
    Jesli ktoś dysponuje linkiem lub softem będę wdzięczny za pomoc

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2576682
    wiesiekm
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Sprawdź jakie masz ustawienia kanału podstawowego. Jeżeli bedzie tam wpisana celowo błędna częstotliwość , to na żadnym sofcie nie pokaże ci siły sygnału.
  • #3 2576825
    robiko
    Poziom 11  
    no tak, ale jestem trochę laikiem w tych tematach i nie wiem jaka to ma być częstotliwość. Może jakaś podpowiedź ?? :-)
  • REKLAMA
  • #4 2576887
    wiesiekm
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Ustaw 10 892 w menu/ instalacja ręczna/częstotliwość kanału podstawowego.
  • #5 2577044
    robiko
    Poziom 11  
    ustawiłem. A co z pozostałymi parametrami ?
    prędkość transmisji ??
    FEC ??
    Polaryzacja ??
    Chcę to ustawić na Cyfrę + na złotej karcie
  • REKLAMA
  • #6 2577087
    lebiot
    Poziom 12  
    tu mas soft i listy kanalow

a poco ci reczne szukanie programow?

http://dvb-upload.com

po3ebny tylko kabel RS232 to wazne ! tylko z"przeplotem"
  • #7 2577121
    robiko
    Poziom 11  
    kabel mam, ale wciąż nie mogę ustawić anteny. Za Boga nie mogę sprawić aby pokazał mi się jakiś sygnał w funkcji znajdź satelitę. Kabel sprawdziłem jest OK. Zresztą działało tylko przestawiałem antenę i zmieniałem soft na 3.26. Teraz mam 5.02 no i nic. Morduję się z anteną. Nawet udało mi się ustawić przez przypadek, ale nawet gdy miałem widoczna część programów wciąż siła sygnału była zerowa. No i jak zacząłem kombinować żeby ustawić tak, aby widzieć np HBO to znów nic z tego. Już mnie plery bolą od ćwiczenia anteny na dachu. Jeśli możecie pomóżcie. Kablem RS mogę walczyć z softem, ale nie z anteną
  • REKLAMA
  • #8 2577246
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Jeżeli udało złapać jakiś sygnał to twój problem leży w dokładnym ustawieniu anteny.
  • #9 2581655
    reb
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    W USTAWIENIACH skofigoruj dla c+ i powinienes zlapac sygnal zgrobny i precyzyjny to jest jedyne wyjscie zeb pokazala sie skala
  • #10 2591641
    markos555
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Philipsy mają bardzo wolne odswieżanie ,gdybym na nim miał antenę ustawiać to wolałbym pożyczyć od kogoś jakiegoś Ferdka albo inny tuner FTA.Naprawdę szkoda nerwów jeśli to nie jest duża czasza.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy funkcji "Znajdź Satelitę" w odbiorniku Philips 3010, która na wersjach oprogramowania 3.25, 3.26 oraz 5.02 nie wyświetla siły sygnału, uniemożliwiając precyzyjne ustawienie anteny satelitarnej. Przyczyną może być nieprawidłowo ustawiona częstotliwość kanału podstawowego – zalecane jest ustawienie 10892 MHz w menu instalacji ręcznej. Dodatkowo ważne są parametry takie jak prędkość transmisji, FEC i polaryzacja, szczególnie przy konfiguracji dla platformy Cyfra+ z kartą Złota Karta. Do aktualizacji oprogramowania i list kanałów polecany jest serwis dvb-upload.com, wymagający kabla RS232 z przeplotem. Użytkownik powinien skupić się na dokładnym ustawieniu anteny, gdyż Philips 3010 ma wolne odświeżanie wskaźnika sygnału, co utrudnia precyzyjne strojenie. Wskazane jest także rozważenie użycia innego tunera FTA do ustawienia anteny, zwłaszcza przy małej czaszy satelitarnej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA