logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fuse bit dla tiny26. Ustawienie fusebitów. Praca z zewnętrznym kwarcem.

OuldLand 30 Kwi 2006 13:03 2421 11
REKLAMA
  • #1 2576514
    OuldLand
    Poziom 12  
    Witam...
    czy mogłbym poprosic o pomoc w kwestii ustawienia fuses bits (SUT1, SUT0, CKSEL3...0) w µP attiny26 tak zeby współpracowal z zewnetrznym kwarcem 16Mhz. Przyczytalem posty zwiazane z tym tematem ale nie znalazlem jednoznacznej odpowiedzi na pytanie jak powinny byc ustawione ale dowiedzialem sie przy tym, ze ustawiajac zle mozna sobie narobic dodatkowej roboty. Wiem, ze odpowiedz na to pytanie znajduje sie w dokumentacji tiny26 ale brak takowej w jezyku polskim, a angielski jest mi niestety obcy...
    Bede wdzieczny za pomoc...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2582297
    atmel_team
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    SUT1, SUT0, CKSEL3...0 wszystkie ustawione w jedynki czyli nie zaprogramowane.
  • #3 2583265
    OuldLand
    Poziom 12  
    wielkie dzieki, kombinacje wyprobuje pozniej, troszke sie pospieszylem i zablokowalem procesor ;-)
    pozdrawiam i jeszcze raz bardzo dziekuje za pomoc...
  • REKLAMA
  • #4 2583566
    atmel_team
    Poziom 13  
    jak byś bliżej napisał co zrobiłeś to moge Ci pomóc go odblokować ;)
  • REKLAMA
  • #5 2586450
    OuldLand
    Poziom 12  
    dziekuje bardzo za zainteresowanie tematem...
    troszeczke namieszalem, wszystkie bity CKSEL i bit SUT1 sa niezaprogramowane, natomiast bity SUT0 i CKOP zaprogramowane...
    z tego co czytalem to chyba nie obejdzie sie bez programatora rownoleglego, a i nie jestem pewien czy w tym przypadku przylaczenie generatora do XTAL1 cos pomorze...
    chyba, ze jest jeszcze jakis inny cudowny sposob nie poruszany na elektrodzie na odblokowanie procesora to bede wdzieczny za wskazowki :-)

Pozdrawiam
  • #6 2587123
    atmel_team
    Poziom 13  
    z tego co piszesz to nie powinno być problemu z fusami, nie wiem jak jest w tym procku, ale np. atmega 16 bit ckop jest odpowiedzialny za zwiekszenie amplitudy syg. zegarowego. problem może leżeć po stronie sut0 sut1 jeśli, taką kombinacją jak piszesz wybrałeś szybkie uruchamianie po resecie 4,1ms jeśli zasilanie masz nie stabilne w tym czasie to może być w tym problem, ale tez tylko przy załaczeniu zasilania. Rozumiem, że masz podłączony kwarc z zakresu 3- 16 Mhz i kondesatorki 12 -22p ,do pinów Xtal1 xtal2 jak to jest pokazane w datasheecie.
  • #7 2591925
    OuldLand
    Poziom 12  
    dokladnie tak, kwarc 16mhz z kondensatorami 22p podlaczone to do Xtal1 i Xtal2.. jest to standardowy mikrokontroler ZL4AVR wiec problemu z polaczeniem nie ma... zworki zalaczone prawidlowo, sto razy sprawdzalem ;-) wydaje mi sie, ze problem jest spowodowany ustawieniem SUTów.. chyba zainwestuje w nowy procesor, jezeli i go uwale wtedy jeszcze bardziej bedzie sie oplacalo robic programator rownolegly :D
    pozdrawiam
  • #8 4315387
    mirolek2
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    nie będę tworzył nowego tematu mam nadzieje że ktoś mi coś doradzi.

Muszę zaprogramować nowego Attiny26 jestem początkującym i nie wiem jakiego programatora najlepiej użyć ( dobrze by było gdyby był w miarę prost, do zrobienia w domu) i jak ustawić fuse bit'y żeby procesorek chodził na wewnętrznym oscylatorze ustawionym na 8MHz

Proszę o pomoc bo nie chce zaczynać od uwalenia uP
    z góry podziękowania
  • REKLAMA
  • #10 4316458
    mirolek2
    Poziom 11  
    A jakiś mały opis jak trzeba ustawić poszczególne okienka, jak już wcześniej pisałem jestem zielony. Procesorek jest nowy i nie ma nic wgranego.
  • #11 4316491
    firefox_PL
    Poziom 17  
    wystarczy wybrać Int. RC Osc. 8MHz, np. tak

Dodano po 1 [minuty]:

a z jakiego programu korzystasz, bo w wielu z nich nie wpisuję się wartości poszczególnych bit'ów tylko wybiera spośród takich opcji jak na tej stronie (np. w AVRprog tak jest)
  • #12 4317026
    mirolek2
    Poziom 11  
    Używam programu PonnyProg2000

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ustawienia fuse bitów (SUT1, SUT0, CKSEL3...0) w mikrokontrolerze ATtiny26 do pracy z zewnętrznym kwarcem 16 MHz. Zalecane jest pozostawienie bitów SUT1, SUT0, CKSEL3...0 niezaprogramowanych (ustawionych na jedynki). Problemy z uruchomieniem mogą wynikać z nieprawidłowego ustawienia bitów SUT, które odpowiadają za czas startu oscylatora po resecie (np. szybkie uruchamianie 4,1 ms może być problematyczne przy niestabilnym zasilaniu). Podłączenie kwarcu 16 MHz z kondensatorami 22 pF do pinów XTAL1 i XTAL2 jest standardowe i prawidłowe. W przypadku zablokowania procesora konieczne może być użycie programatora równoległego do odblokowania. W dalszej części dyskusji pojawiło się pytanie o programator i ustawienia fuse bitów dla pracy na wewnętrznym oscylatorze 8 MHz, gdzie polecono kalkulator fuse bitów dostępny na stronie palmavr.sourceforge.net oraz wskazano, że w programie PonyProg2000 wybiera się opcje oscylatora zamiast ręcznego wpisywania bitów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA