logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy SHARP SYSTEM 7700 wymaga dodatkowego zasilacza do działania?

Empirq 01 Maj 2006 12:09 3769 6
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 2580151
    DJ.LALASKA
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    A poco zasilacz przecież on już w sobie ma trafko jak podłączysz do kompa będzie grać tylko niewiadomo jak głośno Trzeba byłoby sprawdzić jaka wartośc sygnału wchodzi do niego. jeśli bedzie miał na poziomie 0,7 Volta pod kompem będzie dobrze grał jeśli większą poprostu będzie cichszy
  • REKLAMA
  • #3 2581732
    Empirq
    Poziom 11  
    A opłaca się ten wzmacniaczc kupić? Jest on w 100% taki jak na aukcji?
  • REKLAMA
  • #4 2581993
    *dj*eliot*
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Po pierwsze : on jest na końcówce STK4241 ona ma 120wrms/8ohm przy dobrym zasilaniu (sx8000 870watt poboru) a na tym transformatorze 550 watów bedzie miec ze 100 watów.
    2. Wiem z praktyki urzytkowania mojej końcówki sharpa (sx8000) ze STK4241 bardzo latwo sie pali a nawet bardza bardzo latwo !!
    Dodatko trudno jest dostać orginalną końcówkę bo są same podróbki (4241 II).
    3. Za 150 zl to moze i za moc którą otrzymujesz to nawet sie oplaca tylko musisz dodac koszty przedwzmacniacza a jeśli to bedzie końcówka pod suba albo dwa suby to najlepiej kupic zwrotnice aktywną z regulacją wzmocnienia.
  • #5 2910434
    fraga
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Nie zgodzę się. Posiadam takowy wzmacniacz. Był grany na niejednej imprezie. Nigdy nie zawiódł. Padł dopiero, gdy podczas nieobecności,
    siostra zrobiła imprezę i dali za bardzo 'w palnik' i w lewym głośniku rozpadła (!) się tulejka, przerwało uzwojenie i powstało zwarcie.
    Drugi w tym czasie ciągle grał, więc to olali.
    Dopiero po kolejnych 15stu minutach wzmacniacz się wyłączył.

Gdy wróciłem, okazało się, że prawy kanał ciągle działa, uszkodzony jest tylko lewy (niestety jeden scalak/hybryda odpowiada za obydwa).

W Cybortechu znalazłem scalak (STK4241), oryginał kosztuje tam 69 PLN (+koszty przesyłki).

Gdy tylko wymienię, napiszę jak działa na tym nowym.

Ogólnie - za taką kasę brał bym jak nic. Czułość wejścia jest ok - nic nie trzeba kombinować - można śmiało wpinać w wyjście z kompa.
  • #6 2910815
    *dj*eliot*
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Czesc
    Podaj mi prosze linka do tej orginalnej końcowki za 69 zl prosze.
    Ostatnio mi znów moj STK padl podczas testowania nowego suba na pól mocy wzmaka...
    No chyba że mi jakiś robak wszedl do tego wzmacniacza i zropbil sobą zwarcie... bo testowalem na dworze.
    Jeszcze raz prosze daj mi link do tej końcówki.
  • REKLAMA
  • #7 2923926
    fraga
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Kupiłem w Cybortechu to nieszczęsne STK4241 podobno oryginał...

Dzisiaj odebrałem. Sądząc z wcześniejszych opisów w innych postach,
    to nie do końca wygląda na oryginał, a na stronie jest napisane, że Sanyo :-/

Poniżej wrzucam kilka fotek żebyście też mogli zobaczyć (przynajmniej z wierzchu), jak to wygląda.

Ale może zbyt wcześnie się stresuję, w sobotę zamontuję do wzmaka i zobaczymy jak długo pogra.

Podsumowanie tematu

✨ Końcówka mocy Sharp System 7700 posiada wbudowany transformator zasilający, więc nie wymaga dodatkowego zasilacza do działania. Po podłączeniu do komputera i kolumn głośnikowych powinna działać, choć głośność zależy od poziomu sygnału wejściowego (optymalnie około 0,7 V). Model ten wykorzystuje układ scalony STK4241, który ma moc około 120 W RMS przy 8 omach, jednak w praktyce na transformatorze 550 W można oczekiwać około 100 W mocy wyjściowej. Układ STK4241 jest podatny na uszkodzenia i trudno dostępny w oryginalnej wersji, często spotyka się podróbki. Koszt oryginalnego scalaka STK4241 to około 69 PLN. Użytkownicy potwierdzają, że wzmacniacz jest funkcjonalny i nadaje się do użytku bez dodatkowych modyfikacji, choć wymaga ostrożności przy eksploatacji, aby uniknąć uszkodzeń. Przy zakupie za około 150 zł warto uwzględnić ewentualne koszty przedwzmacniacza lub zwrotnicy aktywnej, zwłaszcza przy zastosowaniu do subwooferów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA