logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unimor Siesta 3 M651TS - brak obrazu i dźwięku po włączeniu TV

Andy74 01 Maj 2006 19:36 2695 10
REKLAMA
  • #1 2581382
    Andy74
    Poziom 25  
    Ocena: 24
    Witam!
    Ponieważ nie zajmuję się RTV, tylko cyfrówką, uznałem, że tu jest odpowiednie miejsce na moje zapytanie :).
    TV (jak w temacie) moich rodziców trafił do mnie z takimi objawami: Załączał się w tryb STANDBY normalnie, jednak po włączeniu w pracę z pilota, lub klawiatury lokalnej, na wyświetlaczu i LED-ach przez chwilę "dyskoteka", po czym zmieniał się sam kanał na 3 i telewizor wracał w czuwanie. Obraz i dźwięk się nie pojawiał. Wymieniłem wszystkie elki w zasilaczu po stronie pierwotnej i wtórnej. Podejrzewałem problemy z zasilaniem 5V procesora, więc podstawiłem też wszystkie elementy w jego obwodzie. Efekt był taki, że TV niby się załączał w pracę, wyświetlacz wskazywał nr. kanału, ale nie było obrazu i dźwięku. Słychać było, że WN startuje i momentalnie przestaje pracować. Zainteresowałem się więc obwodem +210V zasilanym z trafopowielacza. Podstawiłem C610 (z braku 47µ dałem 100µ 250V - mam nadzieję że to nie problem), ale pomogła dopiero wymiana C386 4,7µF 350V na 10µF 400V bo taki miałem. Telewizor się załącza i pracuje prawie prawidłowo. Jedyny problem to lekko falująca dolna połowa ekranu. Efekt ten jest najbardziej widoczny w dolnym prawym rogu i na każdym kanale, nawet z magnetowidu. Chciałbym to zlikwidować, ale zabrakło mi już pomysłów gdzie szukać problemu. Wymieniłem już wszystkie podejrzane w/g mnie elektrolity, ale bez efektu.
    Na koniec tego przydługiego opisu dodam jeszcze, że według schematu wszystkie napięcia są prawidłowe.
    Poradźcie drodzy, bardziej doświadczeni w temacie, forumowicze w czym może być problem? Gdzie szukać?

Pozdrawiam
    Andy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2581684
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Wygląda mi to na pojemności w pionie - podstaw, na pewno nie zaszkodzi.

Pozdrawiam.
  • #3 2582520
    Andy74
    Poziom 25  
    Dzięki ogryz za zainteresowanie.
    Podmieniłem wszystkie elki w okolicach układu TEA2029, elkę C632 100µ 40V w module korekcji UME-2031, oraz wszystkie przy H-DRIVE (C616 1µ 25V; C604 47µ 25V; C602 470µ 25V) - brak efektu :(.
    Zasięgnąłem języka i dowiedziałem się, że to falowanie obrazu występowało już kilka tygodni przed awarią którą usuwałem dzisiaj, więc może nie mieć z nią nic wspólnego. A może wręcz przeciwnie - jest właśnie jej przyczyną?
    Wygląda to mniej-więcej tak (sorry za ten śmieszny rysunek ;)):

|||||||||||
    |||||||||||
    >>||||||<<<
    <<||||||>>>

TV po naprawie pracuje już kilka godzin i nic złego się nie dzieje, poza tymi zniekształceniami. Nie są one stałe - obraz ciągle lekko drży na boki w dolnej połowie ekranu. Bardzo proszę o dalsze sugestie.
    Pozdrawiam
    Andy

edit: Posprawdzałem napięcia zasilające oscyloskopem - brak tętnień, czy innych śmieci, wszystkie bardziej i mniej podejrzane luty poprawione... Ręce mi już opadają... A w dodatku staruszkowie 2 dzień bez TV i marudzą.
  • REKLAMA
  • #4 2585725
    Andy74
    Poziom 25  
    Mikt nie pomoże? :(
    Widocznie koledzy fachowcy z działu TV tu nie zaglądają. A szkoda, bo w takim razie istnienie działu "Początkujący Serwisanci" jest, hmm... z lekka dyskusyjne. Przeczytałem już WSZYSTKIE posty odnośnie SIESTY i znalazłem kilka podobnych usterek, ale rozwiązanie albo nie pomogło w moim przypadku, albo ktoś sobie poradził, ale nie napisał jak... No cóż. Będę drążył sprawę dalej sam. Jeśli uda mi się coś wykombinować, to dam znać. Teraz to już ja nie mam TV, bo rodzice mają mój... :( Oglądam falujący koncert Jarre'a na którym byłem w Stoczni Gdańskiej i mówię Wam, to co w TV (pomimo że faluje ;)) nie umywa się do rzeczywistości!
    Pozdrawiam
    Andy
  • #5 2585917
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Proponuje wstawić kondki o parametrach jak w oryginale:C610 47/250V C386 4,7/350V obydwa są na napięciu +210V.
  • #6 2585962
    Andy74
    Poziom 25  
    Dzięki eltronic. Mam taki zamiar, ale póki co ich nie posiadam. Podmienię we czwartek i dam znać czy pomogło. Jednak jak napisałem wcześniej problem był już przed ich wymianą, więc mam nikłe nadzieje na poprawę sytuacji.
    Pozdrawiam
    Andy
  • REKLAMA
  • #7 2586586
    jacobsek
    Poziom 22  
    Sprawdź główny kondzio w zasilaczu,ten od napięcia głównego na 350/400V,podstaw za niego nowy,być może nie filtruje dokładnie napięcia i dlateo obraz lekko faluje.
  • #8 2588603
    gienek 1
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Witam!
    Ja bym postawił na generator H, pojemności przy scalaku, zasilanie, podepnij oscyloskop do impulsów sterujących i tych co wychodzą na BU , miałem już takie przypadki ale raczej strzępienie.
    Pozdrawiam,
    Gienek.
  • REKLAMA
  • #9 2589518
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 2589629
    Andy74
    Poziom 25  
    Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem i cenne rady. Jutro z wieczora będę się dalej męczył z tą nieszczęsną Siestą... Sprawdzę oczywiście wszystkie sugestie. Dam znać co wykombinowałem. Póki co oglądam tak jak jest. Zniekształcenia nie są aż tak duże jakby to wynikało z tego mojego rysunku. Da się oglądać tak jak jest i moi rodzice pewnie nie zwrócili by na nie uwagi, ale ja je widzę i nie chcę oddawać im TV w takim stanie.

:arrow: Czeslaw Wawrzyniak nie strasz proszę... Już raz wymieniałem w tym TV trafopowielacz. Było to jakieś trzy lata temu i założyłem, z tego co pamiętam, jakiś dość drogi zamiennik typu HR według info z Elektrody. Powodem padnięcia oryginalnego był wtedy zimny lut w miejscu gdzie przewód G2 z trafa jest wlutowany w PK. Pracował bez pudła 3 lata... Ze względu na cenę zostawię wymianę trafa na koniec, gdy nic innego nie pomoże.

:arrow: jacobsek czy w zasilaczu zamiast pojedynczego kondensatora LOW ESR 220µ 385V (taki tam siedzi) mogę dać np. 2 sztuki 100µ 400V takie zwykłe na 105°C? Bo te LOW ESR to trudno dostać w mojej okolicy...

Dzięki jeszcze raz wszystkim.
    Andy
  • #11 6736795
    Andy74
    Poziom 25  
    Witam po długiej przerwie.
    Ponieważ dostaję zapytania czy, i jak rozwiązałem problem, postanowiłem naprawić swoje niedopatrzenie i zakończyć wreszcie temat jak należy.

Otóż znalazłem usterkę powodującą te dziwne anomalie na ekranie. Uszkodzony okazał się kondensator C514 (6,8nF 63V) pracujący w aplikacji układu TDA4605 (zasilacz). Po wymianie TV pracuje bez zarzutu do dziś, czyli ponad trzy lata, choć rzadko zdarza mu się całkowicie ostygnąć.

Dziękuję koledze Mirek Z. za odblokowanie tematu i niniejszym go zamykam.
    Pozdrawiam
    Andy

PS. Nie mogłem edytować swojej ostatniej wypowiedzi, bo za dużo czasu minęło od jej napisania...

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Unimor Siesta 3 M651TS po włączeniu przechodził w tryb standby, a następnie po próbie uruchomienia wyświetlał niestabilny obraz i dźwięk, po czym wracał do czuwania. Wymieniono kondensatory elektrolityczne w zasilaczu pierwotnym i wtórnym oraz elementy w obwodzie procesora i układzie TEA2029, jednak problem z brakiem obrazu i dźwięku oraz falowaniem obrazu utrzymywał się. Podejrzewano kondensatory C610 (47µF/250V) i C386 (4,7µF/350V) na linii +210V z trafopowielacza, a także kondensator główny w zasilaczu 350/400V. Sugerowano również sprawdzenie generatora H i impulsów sterujących na wyjściu BU. Po długim okresie testów i wymianie kondensatora C514 (6,8nF 63V) w układzie TDA4605 (zasilacz impulsowy) telewizor zaczął działać poprawnie bez zakłóceń. Wcześniejsza wymiana trafopowielacza oraz kondensatorów nie rozwiązała problemu. Ostateczna diagnoza wskazała uszkodzony kondensator C514 jako przyczynę anomalii obrazu i braku dźwięku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA