Dlaczego komputer sam się resetuje po około 2 godzinach przeglądania internetu?
Komputer resetuje się najpewniej przez problem sprzętowy z zasilaniem albo połączeniami, a nie przez sam internet. W wątku najpierw podejrzewano Avasta, bo po jego odinstalowaniu komputer działał bez resetów przez jakiś czas [#2586852][#2592395], ale później okazało się, że reset wywołuje poruszanie kablami wychodzącymi z zasilacza — jeden z przewodów/konektorów jest uszkodzony albo ma zimny lut [#2779059][#2780965] Wcześniej sugerowano też sprawdzenie temperatur CPU i płyty, bo objawy pasowały do przegrzewania, oraz odczytów z logów systemowych [#2581753][#2582290] Jeśli problem wraca, trzeba sprawdzić zasilacz, wtyki i przewód ATX, a w razie potrzeby wymienić zasilacz lub uszkodzony kabel [#2779059][#2780965]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
Witam.
Problem polega na tym, że co jakiś czas komp sam się resetuje tzn siedzę na necie jakieś 2 godzinki i następuje restart, później to samo. Co może być przyczyną? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
Może kolega jakieś INFORMACJE podałby? Na przykład konfigurację sprzętu, temperaturę procesora na biegu jałowym i w stresie, napięcia zasilające, oraz niech kolega wklei na forum log z hijackthis. Chyba, że kolega jest tak bardzo zajęty "siedzeniem na necie", że na to już zupełnie nie ma czasu?
Naprawdę kolega ma taki typ i producenta zasilacza?
Skąd kolega wie, że płyta nie ma czujników temperatury? Program Everest tak wskazał?
Co z logiem z hijackthis?
Na temat modelu płyty głównej Everest też milczy? A co do czujników temperatury: czasami trzeba odczekać czas jakiś, aby Everest czujniki pokazał? Napięć też nie pokazuje ani obrotów wentylatorów?
sprawdź logi systemowe , może coś będzie , ciekawe tak resetuje się i żadnych komunikatów nie ma? może to być rzeczywiście sprawa sprzętowa ale logów sprawdzić nie zaszkodzi , i nie stresuj się tak , pozdrawiam
najprościej w panelu sterowania -wydajność i konserwacja-narzędzia administracyjne-podglad zdarzeń .Jeśli te 22 stopnie to temperatura dysku twardego to całkiem chłodny.pozdrawiam
a ITE IT8705F to o ile kojarzę to nie czujnik a chipset , mogę tylko dodać ,że ten chipset może kontrolować czujniki , ale zazwyczaj są to CPU i MB temperature, może i hard disk temp. nie wiem, musiałbym sprawdzić , A Ty gdzie to widzisz w biosie?
Witam. Moze to co powiem bedzie troche banalne,ale sam mialem podobny problem. U mnie przerywalo (iskrzylo) gniazdko zasilania w scianie. Ile ja sie nameczylem,zeby dojsc do tego,dopiero udalo mi sie odszukac przyczyne resetowania,jak znajomy do mnie przytaszczyl swoj komputer i tez sie resetowal. Po wymianie gniazdka w scianie (pochodzilo ono z czasow poznego Gierka) wszystko dziala wysmienicie. Proponuje sprawdzic gniazko i listwe zasilajaca. Pozdrawiam.
ja proponuję zaczać od pamięci-miałem wielokrotnie że pamieć nie współpracowała z płyta główną lub pozostałą pamięcią-komp pracował b.stabilnie do czasu podłaczenia netu i robił restart lub zrzucanie pamięci-musisz zacząć od czegoś
ja proponuję zaczać od pamięci-miałem wielokrotnie że pamieć nie współpracowała z płyta główną lub pozostałą pamięcią-komputer pracował b.stabilnie do czasu podłaczenia netu i robił restart lub zrzucanie pamięci-musisz zacząć od czegoś
0000: 41 70 70 6c 69 63 61 74 Applicat
0008: 69 6f 6e 20 46 61 69 6c ion Fail
0010: 75 72 65 20 20 61 73 68 ure ash
0018: 64 69 73 70 2e 65 78 65 disp.exe
0020: 20 34 2e 37 2e 38 31 37 4.7.817
0028: 2e 30 20 69 6e 20 75 6e .0 in un
0030: 6b 6e 6f 77 6e 20 30 2e known 0.
0038: 30 2e 30 2e 30 20 61 74 0.0.0 at
0040: 20 6f 66 66 73 65 74 20 offset
0048: 30 31 35 32 31 35 35 34 01521554
0050: 0d 0a ..
Dodano po 1 [minuty]:
Nie można uruchomić usługi General Purpose USB Driver (adildr.sys) z powodu następującego błędu:
Nie można uruchomić określonej usługi, ponieważ jest ona wyłączona lub ponieważ nie są włączone skojarzone z nią urządzenia.
Problem samoczynnych restartów komputera po około 2 godzinach przeglądania internetu był analizowany pod kątem sprzętowym i programowym. Wstępna konfiguracja obejmowała Pentium 4 1500MHz, 640MB RAM (GoodRam i OEM), GeForce 2 64MB, płytę główną Clayton (Octek Rhino i845-A4P), zasilacz 300W (Impet) oraz system Windows XP. Sprawdzano temperatury procesora i płyty głównej za pomocą programów Everest i Sandra, wskazujące wysokie temperatury CPU (około 80°C) i płyty (66°C). Zauważono, że chłodzenie procesora było wadliwe, a dotknięcie radiatora powodowało reset, co sugerowało problemy z montażem lub termopastą. Zalecano czyszczenie radiatora, ponowne nakładanie pasty termoprzewodzącej oraz kontrolę wentylatorów i kierunku ich obrotów.
W logach systemowych pojawiły się błędy związane z aplikacją ashdisp.exe (część Avasta) oraz usługą General Purpose USB Driver (adildr.sys), co sugerowało możliwe konflikty programowe lub infekcje. Po odinstalowaniu Avasta przez kilka dni problem restartów ustąpił, jednak po ponownej instalacji pojawiły się wykryte wirusy. Sugerowano odinstalowanie problematycznego oprogramowania antywirusowego i sprawdzenie logów hijackthis.
Analizowano również zasilacz – okazało się, że faktyczna moc była niższa niż deklarowana, a kable zasilacza były uszkodzone, co powodowało resetowanie przy ich poruszaniu. Zalecano wymianę zasilacza na nowy, np. Modecom 350W lub Chieftec. Sprawdzano kondensatory elektrolityczne na płycie głównej pod kątem wybrzuszeń i uszkodzeń. Testowano pamięć RAM programem Memtest, a także stabilność systemu pod obciążeniem programem Prime95.
Wskazano także na możliwe konflikty zapór i antywirusów, które mogą powodować niestabilność systemu. Ostatecznie problem okazał się wieloczynnikowy: wadliwe chłodzenie procesora, uszkodzone kable zasilacza oraz infekcje wirusowe i błędy oprogramowania. Zalecano kompleksową diagnostykę sprzętową i programową, wymianę uszkodzonych elementów oraz czystą instalację systemu. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.