Gdzie chcesz to zastosować i do czego. Zrobiłem sobie jakiś czasz temu do auta na kilkunastu diodach. impulsy zbierane są ze specjalnej ceweczki na przewodzie cewki zapłonowej.
ja mam pomysl nastepujacy :
wizyta na szrocie koszt 5 PLN byly takie obrotomieze we fiatach z tylu 3 wyjscia masa,+, impulsy
szkoda sie babrac jak masz tylo jakis szrot w okolicy to masz obrotomierz w obudowie w przyzwoitej cenie oczywiscie w 2T jesli bedzie 1 cyl bedzie pokazywa 2x minej
✨ Dyskusja dotyczy wykonania obrotomierza do motocykla dwusuwowego jednocylindrowego, wykorzystującego 4-6 diod LED oraz układ scalony, zasilany impulsami z przerywacza zapłonu. Propozycje obejmują zbieranie impulsów z cewki zapłonowej za pomocą specjalnej cewki na przewodzie oraz wykorzystanie schematów dostępnych online, m.in. z serwisu danio.jaw.pl oraz zestawu J-0880 z nikomp.com.pl. Jeden z uczestników sugeruje zakup gotowego obrotomierza z demontażu (np. z Fiata), który posiada trzy wyjścia: masa, plus i impulsy, co może być prostszym rozwiązaniem. Autor jednak preferuje własnoręczne wykonanie układu na diodach LED i prosi o schematy. Wskazane są źródła schematów i literatura elektroniczna zawierająca proste układy obrotomierzy LED. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.