logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć partycje na dysku twardym podzielonym na kilka partycji?

switch234 02 Maj 2006 18:22 20887 9
REKLAMA
  • #1 2584619
    switch234
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam!
    Mam dysk twardy podzielony na partycje, w jaki sposów usunąć parycje?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2584646
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    N.p. Fdiskiem z dyskietki startowej.
  • #3 2584650
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 267
    Możesz również skorzystać z instalatora systemu Windows XP oraz Partition Magic. Najprościej jednak będzie użyc Fdiska. Jeśli nie posiadasz dyskietki startowej możesz ją pobrać stąd -> http://www.bootdisk.com/
  • REKLAMA
  • #4 2584652
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    bierzesz program partition magic i usOwasz partycję ,miejsce po niej zajmie unallocated space.
    lub z dosa dyskietka startowa np win 98 wpisz fdisk i posuwaj się po menu -znajdziesz opcję usuń partycję
    To jeden z wielu sposobów..
  • REKLAMA
  • #5 2585562
    fazeeR
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    w systemach NT (np. win XP)
    Mój komputer [RMB]->Zarządzaj
    z menu po lewej stronie wybierz: Magazyn->Zarządzaj dyskami
    Na dole masz swoje napędy i partycje założone na nich
    wtedy wybierasz [RMB] na niechcianej partycji i 'usuń', lub poprostu [delete]
    szybko i przyjemnie :)
  • REKLAMA
  • #6 2593232
    judoka2
    Poziom 13  
    Ale tylko w XP Profesional bo wersja Home nie ma dysków dynamicznych
  • #7 3427025
    esiox
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    witam,rowniez chce usunąc partycje z dysku (40GB partycja 10+30)usunac jedna partycje i pozostawic podstawowa C: na partycji E: 30gb mam sporo plikow ktorych nie chce stracic,w zarządaniu komputerem nie moge usunac partycji c: stan : zdrowy (system) chociaz systmu na nim nie ma,i nie moge go usunac ani przydzielic
  • #8 3427203
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    esiox :arrow:

Pewnie partycja C: jest partycją podstawową a E: rozszerzoną na tym samym dysku. Spod XP nie przydzielisz/usuniesz partycji podstawowej gdy istnieje partycja roszerzona.

Można to zrobić w Partition Magic (podzielić/połączyć partycje na tym samym dysku) lub podobnym programie ale radziłbym najpierw wykonać kopię danych (dla bezpieczeństwa).
    To ledwie 7 płyt DVD ...
  • #9 3428506
    gregor74
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Również polecam Partition magic pl. Wygodny w obsłudze i dosyć prosty ale niewtajemniczonym również polecam wykonanie kopii zapasowych ważnych danych.
  • #10 13024694
    seboboss21
    Poziom 9  
    Ocena: 15
    Ja robiłem tak tym windowsem że usunołem partycje ale przez przypadek 2 i nie wiem jak to teraz odzyskać. Miałem 2 dyski i na każdym 2 partycje , ale z jednego usunołem 2 . i jak to odzyskać ?

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy podzielony na partycje można usunąć na kilka sposobów. Najprostsze metody to użycie narzędzia Fdisk z dyskietki startowej (np. Windows 98) lub skorzystanie z instalatora Windows XP, który posiada wbudowane zarządzanie dyskami. W systemach Windows NT (np. Windows XP Professional) można usunąć partycję poprzez "Zarządzanie dyskami" dostępne w "Mój komputer" -> "Zarządzaj" -> "Magazyn" -> "Zarządzaj dyskami", klikając prawym przyciskiem myszy na wybraną partycję i wybierając opcję usunięcia. Wersja Windows XP Home nie obsługuje dysków dynamicznych, co ogranicza niektóre operacje. Alternatywnie, można użyć programów firm trzecich, takich jak Partition Magic, który umożliwia usuwanie, dzielenie i łączenie partycji, jednak przed takimi operacjami zaleca się wykonanie kopii zapasowej danych. Usunięcie partycji systemowej (np. C:) jest niemożliwe bezpośrednio z poziomu systemu, jeśli jest ona partycją podstawową i zawiera system operacyjny. W przypadku przypadkowego usunięcia partycji użytkownicy poszukują metod odzyskiwania danych, jednak nie zostały one szczegółowo omówione w dyskusji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA