niestety. wysłałem maila do firmy impel ze zdjęciami nawigacji i nie mają takiego czytnika. czy może ktoś wie może w jakiś inny sposób są oznaczone te czytniki ? pozdrowienia!
Typ ok tylko są 2 wersje - ja już się na to naciąłem, z grubym mocowaniem (do kupienia bez problemu) i z cienkim mocowaniem taka właśnie siedzi w blaupunkcie. Fotka za ciemno zrobiona więc nie widać tego niuansu w wyjdzie przy próbie zakładania.
Mistrzu miałeś rację. Orginał ma wcięcie a ten laser który zamówiłem czyli RAE-0152Z ma wypukłość i na dodatek wysokość prowadnicy jest też inna przesunięcie o jakieś 1-1,5 mm laser cały podnosi się , poza tym wszystko jest to samo ale i tak nie działa. jestem w punkcie wyjścia tylko z dodatkowym laserem.
W dyskusji poruszono problem z uszkodzonym laserem w nawigacji VW Blaupunkt. Laser do tego urządzenia to model RAE 152, jednak istnieją dwie wersje różniące się mocowaniem – z grubym i cienkim plastikowym elementem dociskającym, przy czym w Blaupunkcie stosowany jest wariant z cienkim mocowaniem i charakterystycznym wcięciem w plastiku. Próba wymiany na laser RAE-0152Z zakończyła się niepowodzeniem ze względu na różnice w konstrukcji prowadnicy i kształcie elementu dociskowego, co powodowało niewłaściwe działanie. Wskazano również, że problem może leżeć w elektronice nawigacji, a nie tylko w samym laserze. Ostatecznie laser zakupiono w sklepie Poltronik, co rozwiązało problem. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.