logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Riva TNT 2 - komputer nie wykrywa karty, BIOS nie pomógł, co dalej?

elektron85 03 Maj 2006 14:46 1014 6
REKLAMA
  • #1 2587589
    elektron85
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam mam karte riva tnt 2 ktorą chciałbym naprawic.
    Gdy wlanczam kompa to jest pisk na innych kartach nie ma komp działa poprawnie.
    Myslałem ze to wina biosu zmieniłem go ale nic nie pomogło.
    Jaka jest przyczyna i czy da sie to naprawić???
    P.S. Kodensatory na płycie wyglądają na sprawne !!
  • REKLAMA
  • #2 2587654
    axeland
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    Witam napisz czy przypadkiem nie masz za nowej płyty głównej która ma tylko AGP 4X8 a Riva TNT jest już kartą troszkę leciwą i nie idzie w nowszych płytach (jaki procesor ew. jaki chipset na pł. głównej ) . Pooglądaj kartę czy nie ma na niej poprzepalanych elementów wybrzuszonych kondensatorków itp . Koszt używanej karty to ok 20-30 zł więc zadaj sobie pytanie czy warto ? Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #3 2588043
    elektron85
    Poziom 14  
    sprawdzałem na kilku płytach nowszych i starych tio samo nie ma nic oprzepalonego kondensatory całe wiem ze jest tania ale chciał bym ją zrobić
  • REKLAMA
  • #4 2588114
    axeland
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    No cóż skoro masz chęci , oprzyrządowanie i zapał to podmień pamięci potem chipset . Sorry ale takie są realia ... Pozdrawiam
  • #5 2591947
    Tomek0207
    Poziom 13  
    Jak ta riva ma agp 2x to nie uruchomisz jej na plycie z x4; x8
    Oczywiście są takie rivy z agp x2; x4, ale są również te z agp x2

Dodano po 4 [minuty]:

Zobacz jeszcze gdzieś (w instrukcji plyty) jakie napecie daje na agp. Z tego co wiem niektóre plyty dają 1,5V a inne 3,0V. A rivy bardziej "lubią" te z 3,0V
  • #6 2592048
    elektron85
    Poziom 14  
    mam drugą podobną rive i dziala na tym agp
  • REKLAMA
  • #7 2593261
    Tedij
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Spróbuj wyczyściś złącze krawędziowe karty zwykłym papierem (kartką).Podejrzewam że z biegiem lat złacze zaśniedziało.Ewentualnie sprawdź czy karta prawidłowo wchodzi do gniazda.Wtedy różnie robiono.Bywało tak że styki się mijały i trzeba było podpiłować złacze żeby pasowało.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy karty graficznej Riva TNT 2, która nie jest wykrywana przez komputer i powoduje sygnał dźwiękowy (pisk) przy uruchomieniu. Zmiana BIOS-u nie rozwiązała problemu, a kondensatory na płycie głównej wyglądają na sprawne. Możliwe przyczyny to niekompatybilność karty z nowoczesnymi płytami głównymi wyposażonymi w złącza AGP 4X lub 8X, podczas gdy Riva TNT 2 obsługuje AGP 2X. Różnice w napięciu zasilania AGP (1,5V vs 3,0V) mogą również wpływać na działanie karty. Zalecane jest sprawdzenie kompatybilności chipsetu i procesora płyty głównej oraz fizyczne oczyszczenie i sprawdzenie styku karty w gnieździe AGP, gdyż złącze mogło ulec utlenieniu lub niewłaściwemu dopasowaniu. W przypadku chęci naprawy sugeruje się wymianę pamięci i chipsetu na karcie, jednak ze względu na niską wartość rynkową karty (około 20-30 zł) warto rozważyć opłacalność naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA