logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wygłuszenie drzwi w Astra G 5d: maty czy pasta? Które elementy wygłuszyć?

djpolb 03 Maj 2006 16:39 4748 4
REKLAMA
  • #1 2587972
    djpolb
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Zastanawiam sie nad wygluszeniem samochodu Astra G 5d. Narazie bylyby to same drzwi i nie wiem co bedzie lepsze. Do wyboru mam albo maty albo paste. Ktorym produktem lepiej to zrobic? Drugie pytanie dotyczy ktoro mam wygluszac: czy blache drzwi od wewnatrz czy przestrzen pomiedzy blacha a boczkiem? Szukalem tego na forum ale nie znalazlem satysfakcjonujacej mnie odpowiedzi. Na zdjeciu zaznaczylem oba elementy o ktore mi chodzi.
    Załączniki:
    • Wygłuszenie drzwi w Astra G 5d: maty czy pasta? Które elementy wygłuszyć? drzwi.jpg (58.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2589674
    kris_k73
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    mata klejona na blachę drzwi,ale przestrzeń tez bym wygłuszył jakąś watą minerlną np...

pozrdawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2590033
    IrekKo
    Poziom 32  
    Ocena: 39
    Matami okleja się duże powierzchnie blachy, takie jak wskazuje sztrzałka po prawej.
    Obklejanie małych powierzchni profilowanych i wzmocnień mic nie daje, bo one i tak nie drgają.
    Oczywiście jak masz środki to możesz użyć techniki mieszanej, czyli duże powierzchnie obklejasz matami, a profile i różne zakamarki pastami.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2590718
    Ziol3k
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Wypelniania przestrzeni wata mineralna bym nie polecal, gdyz drzwi samochodowe nie sa szczelne i woda sciekajaca po szybie trafia wlasnie tam do srodka. Wiec po pierwszym deszczu mialbys nasiaknieta woda wate co bedzie prowadzilo do szybszej korozji. Tak samo niektorzy stosuja "daszki" na glosniki montowane w drzwiach zeby woda na nie nie kapała. Co do mat bitumicznych, to tak jak pisal IrekKo , naklejasz na najwieksze powierzchnie balchy aby usztywnic i zmniejszyc drgania calych drzwi. Dodatkowo naklejasz jeszcze mate tak jak to widac na strzalce po lewej aby uzyskac w miare szczelna komore akustyczna. Samo usztywnienie mata bitumiczna blachy tak jak pokazuje strzalka po prawej wiele nie da.
  • #5 2592801
    djpolb
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Dzieki za wskazowki i pomoc
REKLAMA