logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oki B4200 - brak komunikacji, diody migają, silnik nie działa, grzałka zimna

upior 04 Maj 2006 08:43 1506 6
REKLAMA
  • #1 2589940
    upior
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam wszystkich, po włączeniu brak komunikacji z komputerem zarowno przez LPT jak i USB, nie słychac zeby ruszał jakis silnik okolice grzałki zimne, drukarka posiada 4 kontrolki dwie zielone i dwie pomaranczowe - zapala sie zielona dioda od zasilania i dwie diody pomarańczowe (swiecą ciagłym swiatłem przez 0,5 s) nastepnie zapala sie druga zielona i mrugaja wszystkie dosc szybko (zielona od zasilania swieci swiatłem ciagłym). Przekopałem forum i nie znalazłem podobnej usterki, również nie sa dostepne kody błędów do tej drukarki. Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2591817
    marcinserw
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam
    Miałem niedawno podobny problem, był uszkodzony zesp grzewczy (przedewszystkim lampa przepalona) tzn stopione wszystkie elementy, więc nie było sensu naprawiać przy niskich cenach zakupu nowej.
    Moja rada to zacznij właśnie od wymontowania "pieca" i jego sprawdzenia.
    ps jeśli drukarka nie ma jeszcze dwóch lat to jest gwarancja oki z serwisem u klienta.

Pozdrawiam
    Marcin
  • REKLAMA
  • #3 2592176
    upior
    Poziom 12  
    Niestety to nie zespół grzewczy, wszystko wydaje sie w porządku w tym elemencie, drukarka ma juz 3 lata i gwarancja już nie podejdzie. Posiedziałem przy niej troche dzisiaj i mam wrażenie że coś z zasilaczem jest nie tak, albo z płyta główną. (może ktoś wie gdzie można zdobyć schemat?) proszę o pomoc, pozdrawiam wszystkich.
  • REKLAMA
  • #4 2598494
    grek01
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Proponuje zobaczyc czy wszystko jest wpozadku z zespołem bebna lub proponuje sciagnac ze strony www.oki.pl monitor i bedzie wszystko jasne.Podłacz drukarke zainstaluj monitor i pokaze Ci co jest nie tak.Moze ktos wyciagał elektrode i odwrotnie plastik załozył?
  • #5 2599691
    upior
    Poziom 12  
    Witam, co mi po monitorze jak nie ma komunikacji z komputerem (zreszta pisalem o tym), bęben tez podstawiałem inny, nic to nie zmienia. Nikt z niej nic nie wyciagał przedemną a "zdechła" w trakcie pracy (od tak poprostu w trakcie drukowania kontrolki zaczely migac jw. opisałem). Potrzebuje schemat albo opis co oznaczaja takie sygnały kontrolek, wybacz ale twoje rady to standartowe podejscie które wykonuje zanim zadam pytanie na forum!!
    Z powazaniem, pozdrawaim
  • REKLAMA
  • #7 2609389
    upior
    Poziom 12  
    Witam, podstawiłem dzisiaj cały piec z innej działajacej OKI niestety nic to nie dało, wiec zamieniłem elektronike, ze złej wstawiłem do dobrej i efekt taki jak w złej. Czyli walnieta elektronika. Zamykam temat (koszt wymiany 580 zł netto), za te pieniadze mozna kupic nowa HP z roczna gw. i tanim jak barszcz tonerem (mam tu na mysli regeneracje).
    Pozdrawiam wszystkich i dziekuje za zainteresowanie i rady.

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka Oki B4200 po włączeniu nie nawiązuje komunikacji z komputerem ani przez port LPT, ani USB. Objawy to brak pracy silnika, zimna grzałka oraz migające diody: jedna zielona świeci ciągłym światłem, dwie pomarańczowe zapalają się na 0,5 s, następnie druga zielona i szybkie miganie wszystkich pomarańczowych. Wstępne diagnozy wykluczyły uszkodzenie zespołu grzewczego oraz bębna. Próby wymiany zespołu grzewczego i elektroniki potwierdziły uszkodzenie płyty głównej lub zasilacza. Brak dostępnych kodów błędów i schematów utrudnia diagnozę. Koszt naprawy elektroniki jest wysoki (około 580 zł netto), co czyni zakup nowej drukarki (np. HP z roczną gwarancją i tanim tonerem) bardziej opłacalnym rozwiązaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA