logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ odwracający. Jak to zrealizować fizycznie?

MNCHH 04 Maj 2006 09:14 2014 5
REKLAMA
  • #1 2590006
    MNCHH
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Witam,
    nie mam pomysłu jak zrealizować układ (analogowy), który bedzie realizował funkcję, która przedstawiona jest na załączonym rysunku (charakterystyce). Rzeczywisty sygnał wejściowy to napięcie liniowo narastające od 1V do 10V. Chodzi o to, że ten sygnał jest jednym z dwóch wchodzących na układ modulatora PWM. Drugim sygnałem jest sygnał będący jego odwróceniem (jak widac na rys.) zmieniający sie od 10V do 1V. Jest to niby negacja niby dopełnienie. Chodzi mi własnie o to jak zrealizować fizycznie, na ukladach analogowych tę odwróconą charakterystykę. Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny.
    Załączniki:
    • Układ odwracający. Jak to zrealizować fizycznie? ch-ka wykonawcza.JPG (9.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2590051
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 462
    Witam.
    W najprostszym wykonaniu może to wyglądać tak jak w załączniku. Rezystory jednakowe np. 10k,o tolerancji 0.5%. W celu zapewnienia dużej dokładności jeden z tych wzmacniaczy powinien mieć kompensację napięcia niezrównoważenia. Przy braku rezystorów precyzyjnych pętle sprzężenia zamknij zestawem rezystora (rezystancja mniejsza od R) i helipotu (suwak zwarty z wyprowadzeniem od strony wyjścia).
    Powinno działać.
    Pzdr.
    Załączniki:
    • Układ odwracający. Jak to zrealizować fizycznie? Różnica.jpg (77.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 2590159
    MNCHH
    Poziom 17  
    Dzięki Ci wielkie Mariusz Ch.
    Mam jeszcze jedna małą prośbe. Mógłbym Cię prosić o analizę matematyczną tej aplikacji co to mi ją napisałeś? Bardzo bardzo bylbym wdzięczny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2590283
    Mariusz Ch.
    Witam.

Ten układ działa przy zasilaniu symetrycznym. Napięcie odniesienia (Uref=11V) da na wyjściu wzmacniacza odwracającego -11V. Ten wzmacniacz dodatkowo pełni rolę bufora dla źródła napięcia odniesienia.
    Następny blok to odwracający wzmacniacz sumujący. Wzmocnienie jest równe 1. Z tego masz:
    -(-Uref + Uin)=Uout i tak dla skrajnych przypadków
    Uin=1V masz -( -11+ 1)=10 [V]
    Uin=10V -( -11+10)=1 [V]

Układ liniowy to wszystkie wartości pośrednie spełnią warunek. Wyjściem do tego jest następujące spostrzeżenie: suma obu charakterystyk jest stała i równa 11V. Przecięcie nastąpi dla wartości 5,5V.

Wzory:
    Dla wzmacniacza odwracającego Uo/Ui= - Rwe/Rsprz
    dla Rwe= Rsprz Uo= -Ui

Dla wzmacniacza odwracającego sumującego

Uo= -Rsprz ( Ui1/Rwe1 + Ui2/Rwe2 + .......)
    dla równych rezystancji masz
    Uo = Ui1+Ui2+Ui3......

Pzdr.

Bardzo dobrym i tanim źródłem napięcia doniesienia jest TL 431. Nota aplikacyjna dostępna np.na elenocie.
  • REKLAMA
  • #5 2590311
    MNCHH
    Poziom 17  
    Jeszcze raz dziekuję. mam jeszcze jedno pytanie tylko. Muszę zasilić ten układ napięciem niesymetrycznym +13V. Czy jakieś znaczące zmiany nastapią? Bardzo mi pomogleś. Jeszcze raz bardzo dziękuję.
  • Pomocny post
    #6 2590451
    Mariusz Ch.
    Witam.

Zasilanie niesymetryczne trochę komplikuje sprawę. Najlepszym rozwiązaniem byłoby dołożenie przetworniczki np. MAX 637ACSA. Gdy ważna jest stabilność układu przy zmianach temperatury można stosować OP 07. Staruszek, ale tani i bardzo dobry.

W przypadku zasilania pojedynczego żaden z prostych układów wzmacniacza różnicowego nie spełni zadania (różne wzmocnienie z wejścia "+" i "-"). Sprawdziłem dwa prostsze pomysły i kit. To nie to.

Jeszcze pokombinuję inne rozwiązanie.

Pzdr.

Sprawdziłem jeszcze jeden z prostszych układów. Jest to układ wzmacniacza pomiarowego. Nawet działa w miarę dobrze.Warunkiem koniecznym jest zastosowanie wzmacniacza przeznaczonego do pojedynczego zasilania i osiągającego na wyjściu napięcie bliskie ujemnego napięcia zasilania ( w tym wypadku-> masy). Prawdopodobnie LM 358 da radę. Reszta w załączniku.
    Pzdr.
    Załączniki:
    • Układ odwracający. Jak to zrealizować fizycznie? Różnica1.jpg (66.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA