logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon NP 6220 - szare tło. Kopiarka po czyszczeniu, wymieniane elementy.

gandalf.s 05 Maj 2006 17:52 1595 13
REKLAMA
  • #1 2595291
    gandalf.s
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 25
    Witam

Mam problem z kopiarką jak w temacie. Problem polega na tym iż kopiarka robi szare tło. Jest po czyszczeniu, wymieniona rura bębna, listwa, wałek magnetyczny, dystanse, elektroda dolna i górna. Podmieniałem na inną rurę bębna i to samo. Regulowałem swiczami na płycie - bez zmian. Jak ustawie obraz "optymalny - jest jasny" to kopie są do ok. Klientowi jest za jasno. Gdy przyciemnię to wchodzi na całej kopii - równo szare tło. Regulowałem bez automatu i też bez zmian. Ręce mi opadaja i brak pomysłów :cry:
  • REKLAMA
  • #2 2595650
    horse667
    Ocena: 96
    Proponuję spróbować zmienić toner, oczywiście wyczyścić całą wywoływaczkę, i zasypać orginałem albo integralem. Canony sa bardzo wrażliwe, na byle jaki toner i najczęściej wtedy robią tło.
    pozdrawiam horse
  • #3 2595958
    gandalf.s
    To jest integral.
  • REKLAMA
  • #4 2596086
    pdw
    Ocena: 30
    Problem moze tkwic w generatorze wysokiego napiecia.
    Mozna spróbowac poprawic wszystkie luty lecz najpewniejszym rozwiaznieem jest jego podstawienie

Mozna tez sprawdzic styk wywoływaczki , blaszka lubi sie odgiąc powodując przede wszystkim jasna kopie lecz nie zaszkodzi w tym przypadku jej obejrzenie
  • REKLAMA
  • #6 2613592
    lesmir
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Wysyp toner wyczyśc wywoływaczkę i zasyp nowym, prkami na płycie nigdy nie ruszaj.
  • #7 2613747
    gandalf.s
    lesmir napisał:
    Wysyp toner wyczyśc wywoływaczkę i zasyp nowym, prkami na płycie nigdy nie ruszaj.

Już kręciłem i niewiele zmieniło, raz lepiej - raz gorzej. Nie ma idealnego obrazu. Podmieniałem wywoływaczki i nic to nie zmieniło. Będę sie dalej męczył. Teraz to już wezme "MACHINE" na serwis.
  • REKLAMA
  • #8 2615975
    sani777
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Proponuję sprawdzić elektrodę ładującą i siatkę , tuleje dystansowe nanoszenia i elektrodę przenoszącą , powinno to załatwić sprawę.
    No i toner... .
  • #9 2633978
    suport
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Jedno pytanie Czy wyczyściłeś wszystkie 6 luster + szybkę nad bębnem????
    Może banalne ale ........trzeba wszystko brać pod uwagę.

Najczęstszą przyczyną jest toner ale skoro podmieniałeś wywołkę hmmm chyba że w podmienieanej wywołce miałeś tez byle jaki toner.
  • #10 2634089
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Ja w takim przypadku zawsze zasypuje oryginalnym tonerem. A regulowałeś w kodach?
  • #11 2648013
    gandalf.s
    Zasypałem oryginalnym tonerem /po dokładnym wyczyszczeniu wyw./ i poprawiła sie tylko trochę jakość kopii. Jest czysta ale nie ma głębokiej czerni na automacie /regulacje nic nie pomagają/. Jak sie wyłączy automat i reguluje manual to po przyciemnieniu wchodzi szare tło /mniej niż na zamienniku/. Brak mi pomysłów. Podmieniałem inne bębny i też nic.
  • #12 2648427
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Masz wymagającego klienta, a jak ty myślisz? Może on przesadza? Jak toner nakłada się na wałku magnetycznym? Może poreguluj troche listwę - może za dużo lub za mało podaje toneru wałek magnetyczny? Może wilgotne są kartki i całe pomieszczenie gdzie stoi maszyna? Generator podstawiałeś. Przelutuj całą płytke - często pomaga.

Pozdrawiam
  • #13 2660439
    _ARAS_
    Poziom 12  
    podkręć lampe ekspozycyjną /zeby jaśniej świeciła/ , ktoś juz chyba nawet to sugerował, potem ustaw ręczny i automat, napewno bedzie dobrze
  • #14 2968083
    gandalf.s
    Po serwisie jak wstawilem kopiarke do klienta powiedzialem ze maja na "automacie" nie odbijac!!!
    Maja optymalna jakosc kopii, a teraz zmienila sie obsluga maszyny. Konkretnie dyrektorka i tej kopia odpowiada... :idea:
    Przedtem przynajmniej raz w miesiacu bylem na reklamacji...
    Moze moje zakonczenie tematu niewiele wniesie, ale duzo zmieni w nastawieniu poczatkujacych serwisantow. Temat zamykam.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Kopiarka Canon NP 6220 po czyszczeniu i wymianie wielu elementów (rura bębna, listwa, wałek magnetyczny, dystanse, elektrody) nadal generuje problem szarego tła na kopiach. Próby regulacji przełącznikami na płycie oraz manualne ustawienia nie przyniosły poprawy. Zastosowano oryginalny toner integralny, wyczyszczono wywoływaczkę, podmieniano bębny i wywoływaczki, jednak problem pozostał. Sugerowano sprawdzenie i ewentualną wymianę generatora wysokiego napięcia, przelutowanie płyty, kontrolę styku wywoływaczki, podniesienie napięcia lampy ekspozycyjnej oraz dokładne czyszczenie wszystkich luster i szybki nad bębnem. Zalecano także kontrolę elektrod ładujących, siatki, tulei dystansowych nanoszenia i elektrod przenoszących. Ostatecznie problem okazał się związany z wymaganiami klienta, który zaakceptował kopie o jakości uzyskanej po serwisie i stosowaniu oryginalnego tonera, co zakończyło dyskusję.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA