logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

atmega128 - ISP AVR Programator. Układ jest niewidoczny.

ql3r 06 Maj 2006 18:59 2131 5
REKLAMA
  • #1 2599034
    ql3r
    Poziom 11  
    witam,
    właśnie zmontowałem sobie układzik zawierający między innymi atmege128. chciałem zacząć od usawienia fusebitów. podłączyłem "ISP AVR Programator", lecz niestety układ jest niewidoczny...w programie bascom-avr kiedy chce przejść do zakładki "lock and fuse bits" wyskakuje mi komunikat "device unavailable". w czym może być problem? a może jakoś inaczej można zidentyfikować układ? dodam, że uC jest nowy,wszystko jest połączone prawidłowo i napięcie zasilające też jest "w normie". Dzięki za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 2599078
    Robot_
    Poziom 18  
    ql3r napisał:
    ? dodam, że uC jest nowy,wszystko jest połączone prawidłowo i napięcie zasilające też jest "w normie"

A skad ta pewnosc??
    zamiesc wycinek ukladu to moze cos pomoze.

pozdr
  • REKLAMA
  • #3 2599194
    ql3r
    Poziom 11  
    Tutaj jest fragment schematu. niestety najwidoczniej przeoczylem PEN. zaraz sprobuje to poprawic i mam nadzieje ze pomoze
    Załączniki:
    • atmega128 - ISP AVR Programator. Układ jest niewidoczny. ukl.JPG (61.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 2599248
    ql3r
    Poziom 11  
    niestety zwieram PEN do masy podczas włączenia i nadal nic. może macie jeszcze jekieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #5 2599870
    Dexter77
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Rezystor od RESETU ma 1k ?? Troche malo. Programator moze nie miec takiej wydajnosci pradowej zeby pochlonac caly prad ktory jest w stanie dac ten rezystor (5mA) Zwieksz do 10k i dodaj kondensator powiedzmy 470pF do masy.
    Pozdro
    Dexter
  • #6 2600320
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Mój pomysł jest taki aby przejrzeć notkę katalogową od strony 303. /PEN jest tylko wykorzystane w alternatywnej metodzie programowania, kiedy razem z linią SCK są cały czas w stanie niskim od czasu włączenia zasilania (s. 304), w innym wypadku (co i nas dotyczy - nie mamy źródeł programu sterującego "programatora", więc nie wiemy co z SCK wyprawia) nie ma co się ta linią interesować... Kto not nie czyta, to gotów wrzucać układ do gnoju, w nadziei, że pomoże, jeśli tylko ktoś na forum mu to podpowie... :P
    Rezystor na /RESET wystarczy 10kΩ, chyba, że układ pracuje w środowisku silnie zakłóconym, to wtedy trzeba go dobrać eksperymentalnie. Podczas programowania natomiast jest on zbędny. Doczepianie kondensatorów to też bzdura - wszystkie obecnie produkowane AVR mają rozszerzonego watchdog'a i POR. Rozszyfrowanie tego ostatniego skrótu w notce katalogowej... :P
REKLAMA