Sapekk napisał: na sam początek potrzebuje wiadomości o samej wizualizacji i symulacji. Co to dokładnie jest, skąd się wzieło, dlaczego to stosujemy, Tylko nie piszcie mi że na ekranie komputera mam kawałek fabryki i z klawiatury mogę dolewać wody do kotła i regulować jej temp itd itp.
Ale to dość dobrze oddaje na początek, czym jest wizualizacja procesów technologicznych...
Wzięło się z grubsza z możliwości jakie dają komputery w przemyśle i potrzeby szybkiej diagnostyki awarii w dużych, coraz bardziej skomplikowanych obiektach przemysłowych.
Wyobraź sobie np. lakiernię w fabryce samochodów. Obiekt z 400 m długi, 100 m szeroki, 4 piętra, 200 z hakiem sterowników, dziesiątki tysięcy czujników, kilkaset osób przy taśmie produkcyjnej i... 2-3 inżynierów utrzymania ruchu. Awaria czegokolwiek, to zatrzymanie całości. 1-2 minuty przestoju, to 1 samochód niewyprodukowany. Co na to poradzono? Ano, spięto te wszystkie sterowniki siecią Ethernet, postawiono kilkanaście komputerów w 1 pokoju (zwanym dla niepoznaki centralną sterownią) i na tych komputerach wykonano wizualizację wszystkich procesów technologicznych. Ludzie z centralnej sterowni w każdej chwili mogą sprawdzić, w jakim stanie znajdują się poszczególne urządzenia i które z nich zgłaszają awarie. Na komputerze mają wszystko, co istotne z dokładnością do stanu pojedynczego czujnika. Zanim pójdą na miejsce awarii, wstępnie dowiadują się, co się stało i gdzie.
Cytat:
Przejrzałem forum i nic nie znalazłem na temat wizualizacji.
Poszukaj też terminów: MMI (Man Machine Interface), SCADA i nazw konkretnych systemów (InTouch, WinCC itd.)
Cytat:
Aktualnie zapoznaje się z In Touch za pomocą "pierwszych kroków" ze strony astora. Mam w tym programie zrobić wizualizacjię pracy dzwigu jezdnego (tzn nie do konca to ma być dzwig. )
Nie wiem, jak teraz, ale kilka lat temu "pierwsze kroki" Astora były wykonane bardzo dobrze i pozwalały szybko wejść w tematykę.
Cytat:
Na początek poszukuje podstawowych, książkowych wiadomości co to jest wizualizacja. (może znacie jakieś linki albo literature gdzie mogę to znalezć)
Zapewne kiedy już bede robił swoją wizualizację tego dzwigu to odezwę się i mam nadzieję że bedę mógł liczyć na Waszą pomoc a bedzie to pewnie już niedługo.
Na konkretne pytanie - konkretna odpowiedź. Z ogólnikami jest gorzej...
Cytat:
Może posiadacie jakieś zrzuty ekranowe z jakimiś przykładowymi wizualizacjami?
Niestety, objęte copyrightem...