Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Marvin EX5G - jasny biały obraz, powroty, poduszka

07 Maj 2006 10:41 1179 4
  • Poziom 17  
    Witam

    Mam taki monitorek jak w temacie. Po włączeniu (ale bez podłączania do komputera) pojawia się bardzo jasny biały obraz z powrotami i zniekształcony (poduszka). Obejrzałem płytę główną i płytkę kineskopu pod kątem zimnych lutów ale ich nie znalazłem. Na płycie głównej są trochę przegrzane elementy:
    D320, D321, R358 i R359
    Zacząłem sprawdzać trafopowielacz i okazało się, że nóżki od 1 do 6 mają przejście na 0 Ω. Do nóżek tych dołączone jest zasilanie trafopowielacza tranzystor odchylania i wspomniane wcześniej diody. Nigdzie nie mogę znaleźć opisu tego trafopowielacza (takie symbole na nim odczytałem)

    17-FBT-C5GZ-A-18
    E94056A F-801
    Meritron
    CT-8678 91283

    Czy może aż tyle nóżek być zwartych i czy to mogło być przyczyną dziwnego obrazu ?

    Liczę na Waszą pomoc
  • Poziom 40  
    Uszkodzenia należy szukać w pobliżu tr. WN np zimne luty lub uszkodzona duodioda modulatora reg zniekształceń OW (poduszkowych) i szerokości obrazu.
  • Poziom 17  
    Witam

    Trochę powalczyłem z tym monitorkiem i zgodnie z zaleceniami posprawdzałem wszystkie elementy w okolicy trafopowielacza i nie tylko. Zimnych lutów nie znalazłem ale profilaktycznie wymieniłem kondensatory C329 i C330 oraz tranzystor Q323. Odkryłem także dziwne przejście (około 26Ω) między 12 pinem wtyczki a masą. Znalazłem to podczas sprawdzania płytki kineskopu. Jak się okazało to procesor jest uszkodzony :cry: ale na szczęście miałem taki i podmieniłem. Teraz obraz nie ma już zniekształceń i jest na całej wysokości ekranu. Jest trochę tylko węższy no i niestety wciąż jasny i z powrotami. Po wymianie procesora na bialym tle pojawia się napis "NO SIGNAL INPUT"
    Tak to teraz wygląda - Aparat wychwycił odświeżanie i tylko część ekranu jest jasna na zdjęciu

    Proszę o dalszą pomoc
  • Poziom 24  
    Możesz mieć usterkę w wzm wizji.Podmien elko zasilaniam,posprawdzaj elementy na PK...
  • Poziom 17  
    Witam

    Monitor jest już naprawiony :)

    Coś mnie tknęło żeby zobaczyć czy ktoś wcześniej w nim nie grzebał. Okazało sie, że regulacja SCREEN była skręcona na maxa w jedną stronę. Oglądałem te pokrętła wcześniej ale lakier zabezpieczający nie odpadł i to mnie zmyliło. Skręciłem jasność ale na dodatek okazało się że brakuje koloru niebieskiego. Na oscyloskopie widać było, że amplituda sygnału "niebieskiego" była jakieś 1/3 mniejsza od sygnału "czerwonego" i "zielonego" (przy samym układzie LM2439) Wymiana układu nic nie dała i okazało się że winna temu była dioda D154 (1N4148). Dość wredny przypadek bo na teście diody była OK ale na zakresie 200kΩ ma przejście w dwie strony po jakieś 30kΩ. po wymianie diody kolory stały się prawidłowe. Wyregulowałem jasność na gotowo i już go dzisiaj pomęczyłem jakieś 2 godzinki :)

    Dziękuję wszystkim za chęć pomocy i wszystkie rady.

    Temat zamykam

    Pozdrawiam