logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Likom L5032LD - Monitor wymaga wielu prób włączenia, co sprawdzić?

Corvus5 07 Maj 2006 12:14 1662 10
REKLAMA
  • #1 2600871
    Corvus5
    Poziom 11  
    Witam

Przegladnałem całe archiwum, będę wspierał się schematem nowszych Likomów, jednak mam pytanie. Objawy złej pracy monitora są takie, że wymaga coraz większej ilości prób zanim zaskoczy i bedzie się na zielona LEDa świecić. Po wciśnięciu gaśnie po sekundzie... po wielu probach zaskakuje, ale potem od razu gaśnie. Obecnie już trzeba 10minut, żeby wkońcu zaskoczył. Rozgrzany działa dobrze przez wiele minut od wyłączenia. Oczywiście jak raz jest włączony i nie wyłączany, to nie ma objawów złej pracy.

Mogę zacząć wszystko sprawdzać, ale... Kupiony jest 2001, wiec stawiałem na rozlane elektrolity. Nic z tego. Monitorów nie naprawiałem, prędzej proste wymiany kondensatorów na kilku plytach głównych. Powinienem zacząć od wymiany kondensatorów po stronie pierwotnej, czy może coś innego? Szukać może czegoś przy wyłączniku?
  • REKLAMA
  • #2 2601060
    Bogwie
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Objawy typowe dla wysychających kondensatorów w zasilaczu i gałęziach zasilania. Najprościej wymienić wszystkie elki. Zazwyczaj nie znajduje się śladów wylania elektrolitu. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2608113
    Corvus5
    Poziom 11  
    A czy jest jakiś sposób, by wyeliminować część kondensatorów? Szukałem schematów, by odczytać wartości, bo bez wylutowania to ciężko cokolwiek odczytać, jeszcze bym jakiegoś nie dostał... Mam zdjęcię płyty i się zastanawiać, czy sie kierować jakąś zasadą.
  • REKLAMA
  • #4 2608278
    robi4
    Poziom 17  
    Ocena: 39
    Tylko przy dużym doświadczeniu można miernikiem znaleźć "podpadający" elektrolit.Na twoim miejscu wymienił bym wszystkie po stronie pierwotnej, właczył minitor i obserwował co sie dzieje.Jak objawy nie ustapiły to do wymiany elektrolity zaraz za diodami prostowniczymi w zasilaczu.Powinno pomóc.

Pozdrawiam
  • #5 2609122
    Bogwie
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    A może spróbuj starym sposobem podgrzewając po kolei kondensatory ostrożnie lutownicą i schładzając zmrażaczem. Jest to czasochłonne lecz w Twoim przypadku może okazać się skuteczne.
    Znacznie lepszym sposobem na znalezienie jest skorzystanie z testera ESR, którego schematy można znaleźć w internecie lub kupić za kilkaset złotych.
  • REKLAMA
  • #6 2609455
    Corvus5
    Poziom 11  
    Rozumiem, ze mam probowac podgrzac kondensator/y, zobaczyc jak dziala, ochlodzic... i tak dalej? Tester ESR odpada, chyba bym poswiecil wiecej czasu na budowe niz na naprawe monitora. A czas zalaczenia rosnie wykladniczo, obecnie 20 minut.
  • #7 2609463
    Qurak
    Poziom 17  
    Ocena: 145
    Witam

Czasmi poprawiając luty przy kondensatorach elektrolitycznych daje się poczuć dość nieprzyjemny zapach. Taki delikwent jest na bank do wymiany. Może trochę dziwna ale też metoda :)

PS Jednak na Twoim miejscu wymianiłbym wszystkie elektrolity w zasilaczu (tak jak radził kolega bogwie) bo się np okaże, że po tygodniu będą następne do wymiany. Koszt niewielki a spokój na długo.

Pozdrawiam
  • #8 2612083
    Corvus5
    Poziom 11  
    Probowałem rozgrzewania tych, do których mialem dostęp i nic. Wymieniłem 10 tych, co mogłem (zaraz za transformatorem, ktory chyba daje konkretne napięcia, tak myślę). Nie ma poprawy. Nie moglem sie do wszystkiego dostać, bo śrubka, która mocuje kabel z danymi, jest bardzo uparta. Nie wiem, czy to nawet od teraz sie dzieje, czy moze juz wczesniej bylo, ale wyswietlenie sporego obrazu na bialo ociepla mi obraz i profile kolorow traca sens :/ Wymieniłem C802, 128, 128, 103, 123, 158, 131, 150, 703 i 808. C109 nie ruszalem (a moze tez powinienem?). Ewentualnie zalacze zdjecie z opisanymi elementami, ale moze lepiej isc z tym do dzialu dla poczatkujacych?

Dodano po 42 [minuty]:

Po rozgrzaniu temperatura sie nie zmienia.
  • #9 2613552
    Qurak
    Poziom 17  
    Ocena: 145
    Witam

Niestety nie mam schematu tego monitora więc symbole które podałeś nic mi nie mówią :( Ale spróbuję Ci coś podpowiedzieć. Na pewno musisz wymienić wszystkie elektrolity po PIERWOTNEJ stronie przetwornicy. Powinno ich tam byc niewiele. Dobrze by było gdybyś podał jaki układ steruje przetwornicą. Poszukaj też zimnych lutów i sprawdź (jeżeli jest) rezystor umożliwiający start przetwornicy (zazwyczaj kilkadziesiąt kΩ lub więcej i około 1W mocy)

Ponadto odłącz wszystko tak abyś uwolnił się od kineskopu (sama płyta główna i płytka kineskopu na stole) Jak już już odłączysz kineskop to możesz go gdzieś odstawić w bezpieczne miejsce. Następnie zlokalizuj ścieżkę, która zasila transformator wysokiego napięcia. Spowoduj przerwę w tej ścieżce (np przez wylutowanie jakiegoś elementu) i podłącz żarówkę 60W tak aby ją zasilić napięciem z tej ścieżki (jeden kabel żarówki do ścieżki od strony przetwornicy a drugi kabel żarówki do masy)
    Dzięki temu uzyskasz dobry dostęp do całej elektroniki. Tylko uważaj żeby coś Ci się nie zwarło !!!!

Teraz możesz podłączyć to do sieci i obserwować czy żarówka się zaświeci. Jeżeli z trafopowielacza odchodzą takie dwa kabelki i są wlutowane gdzieś po pierwotnej stronie przetwornicy to żarówka może tylko błysnąć lub zaświecic się na dosłownie 1 - 2 sekundy.

Jeżeli Twoj problem jest w zasilaczu to żarówka prawdopodobnie będzie zachowywać sie inaczej. Możesz też spróbować pomierzyć napięcia jakie wychodzą z zasilacza.
    Aha profilaktycznie możesz wymienić też kondensatory elektrolityczne na płytce kineskopu (te na wysokie napięcie) - a może to już zrobiłeś :)

PS Nie uciekaj do działu dla początkujących :)

Powodzenia - mam nadzieję że mój opis Cię nie przestraszy
  • #10 2613650
    Corvus5
    Poziom 11  
    Nie przestraszył, a nawet przeciwnie - jeszcze bardziej mam ochotę zagłębić się w ten temat. Nie ruszałem płytki kineskopu. Dziękuję za rady. Spróbuje z nich skorzystać jutro lub pojutrze..
  • #11 2627643
    Corvus5
    Poziom 11  
    Wymieniam wszystkie kondensatory na plytce z zasilaniem. Zostawilem zalane i nie moglem dostac zoltych, wiec wlutuje te, co byly.

Dodano po 4 [godziny] 6 [minuty]:

Naprawione. Dziękuję. Wymieniłem prawie wszystkie kondensatory na głownej płycie. O dwóch zapomniałem, kilka zostawiłem. Muszę tylko odpowiednio ściemnić obraz, bo jasność podskoczyła. Gdzieś coś nie styka do końca, bo jak sie mocniej stuknie to pare lini przez ułamek klatki obrazu robi się na fioletowo, ale to drobiazg. Zdziwiło mnie, że wszystkie elki były na 85 stopni, teraz to większość jest na 105.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Likom L5032LD z 2001 roku wykazuje problem z uruchomieniem – wymaga wielu prób, zanim zapali się zielona dioda LED, a po włączeniu gaśnie po sekundzie. Po rozgrzaniu działa stabilnie przez dłuższy czas. Przyczyną najprawdopodobniej są wysychające elektrolity w zasilaczu, szczególnie po stronie pierwotnej przetwornicy. Zalecane jest wymienienie wszystkich kondensatorów elektrolitycznych w zasilaczu, nawet jeśli nie widać wycieków. Metody diagnostyczne obejmują podgrzewanie i schładzanie kondensatorów, pomiar ESR (choć wymaga specjalistycznego sprzętu) oraz sprawdzenie zimnych lutów i rezystorów startowych przetwornicy. Po wymianie kondensatorów na głównej płycie zasilania problem został rozwiązany, choć pojawiły się drobne artefakty obrazu przy uderzeniu w obudowę. Kondensatory oryginalnie na 85°C zostały zastąpione na 105°C. Dodatkowo sugerowano odłączenie kineskopu i testowanie ścieżek zasilania transformatora wysokiego napięcia z użyciem żarówki 60W w celu diagnozy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA