logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować wzmacniacz na TDA 7294? Wybór kitu, podłączenie, elementy dodatkowe

piotrkurasinski 08 Maj 2006 16:17 1062 1
REKLAMA
  • #1 2604984
    piotrkurasinski
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Chciałbym zbudować wzmacniacz oparty o kit jakiejś firmy najprawdobodobniej na TDA 7294. Będzie to moja pierwsza konstrukcja więc mam pare pytań i chciałbym wszystko wiedzieć zanim podejde do pracy po pierwsze ze złożeniem kitu i podłączeniem trafa powinienem sobie poradzić mam nadzieje że do kitu jest dołączona prosta instrukcja gdzie jaki element przylutować ale co dalej gdy czytam konstrukcje diy to przewijają się także takie elementy o których nie mam pojęcia po co one są i dlaczego takie jak mostek prostowniczy, kondensatory filtrujące. Następna kwestia czy po złożeniu wszystkiego mogę taki wzmacniacz podłączyć pod któreś z wyjść karty dźwiekowej komputera który będzie źródłem dźwięku czy musi być jakiś przedwzmacniacz. Kolejna rzecz jakiej firmy kupić KIT jeśli mowa o TDA 7294 i czy może jakaś firma kity z całym osprzętem takie że wszystko złoże i od razu będzie gotowe do podłączenia chodzi mi o takie zestawy wzmacniacz + trafo +cała reszta ewentualnie jakiś jeden potencjometr.To tyle czekam na odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 2605363
    MacGyver 7
    Poziom 21  
    Ocena: 41
    Nie znajdziesz chyba zestawu gdzie będzie wszystko(tzn trafo, zasilacz itp). Dobierz sobie te elementy sam niestety. TDA7294 sie bardzo grzeje więc koniecznie musisz sie postarać o wydajne chłodzenie. Możesz podpiąć to bezpośrednio pod kartę dźwiękową, ale lepiej zrób potencjometr głośności (np. 10kΩB).
    mostek prostowniczy zamienia prąd zmienny z trafa na jednokierunkowy tętniący, a kondensatory filtrujące upodobniają go do prądu stałego, poczytaj o tym, sporo tego jest!!!
REKLAMA