logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klucz sprzętowy. Czy można podglądnąć co się na nim znajduje?

Jinxajz 10 Maj 2006 10:29 11809 7
REKLAMA
  • #1 2610974
    Jinxajz
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Witam
    Mam pytanie: czy można jakoś podglądnąć co znajduje się na PenDrive, który jest kluczem sprzętowym do jakiegośtam programu? Bo podłączając go pod USB komputer nie widzi go jako osobnego dysku itp. Jest jakaś możliwość dojścia do niego?
  • REKLAMA
  • #2 2610996
    forsoft
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    Klucz sprzętowy nie jest "pendrivem". To specyficzne urządzenie służące tylko do autoryzacji programów. Tak więc obejrzenie co jest w środku jest z definicji niemożliwe.

Choć istnieje prawdopodobieństwo, że ktoś wie jak duplikować takie klucze.
  • REKLAMA
  • #3 2611001
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Jest możliwość - niestety ten "pendrive" czyli HASP jest zabezpieczeniem sprzętowym, więc przeczytaj punkt pierwszy regulaminu.
  • #4 2611221
    Jinxajz
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    czyli wszystko jasne. A pytałem tak tylko z ciekawośći. Dzięki za odpowiedź
  • REKLAMA
  • #5 3492076
    arcusman
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Moje przemyślenia na temat HASP
    W Internecie znalazłem już prawie wszystko, co mi było potrzebne oprócz sprawnie działającego obejścia klucza sprzętowego HASP (nie mam na myśli żadnego konkretnego programu) Zaczynam podejrzewać, że większość tak zwanych specjalistów po prostu nie potrafi tego zrobić i zasłania się licencjami, nielegalnymi kopiami itp..
    Coraz bardziej jestem przekonany, że skopiować taki klucz potrafi tylko wąska grupa ludzi (wąska = kilkaset) a cała reszta pseudo specjalistów nie może po prostu przyznać, że to ich przerasta.
    PS.
    forestx wszyscy doskonale wiemy co to HASP
    Jinxajz nie martw się i tak ci nie pomogą bo nie umieją
  • #6 3492305
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    arcusman - To samo to skopiuj, i pokaz jaki jestes hakir. A nam nie zawracaj d*py.
  • #7 3492316
    adikbo
    Poziom 26  
    Ocena: 37
    Hmm, temat sprzętowych kluczy jest conajmniej intrygujący. Tyle, że patrząc na to od drugiej strony - czyli jak wykonać takie zabezpieczenie.

Teoretycznie nie jest to nic skomplikowanego. Wystarczy jakaś mała pamięć, sterownik portu/magistrali i ewentualnie procesor (w wersji zaawansowanej). Pojawia się natomiast kilka pytań:
    - jak zapewnić dostęp do klucza każdemu systemowi operacyjnemu?
    - jaki wybrać rodzaj interfejsu (USB, COM, LPT, PCI) ?
    - Jak ustrzec się przed nieautoryzowanym dostępem do danych w kluczu?
    - jak zapewnić autoryzację urządzenia w programie (tylko moje urządzenie działa)??

Czekam na propozycje i przemyślenia. Może wspólnie dojdziemy do ciekawych wniosków i spostrzeżeń ??

Pozdrawiam
    adikbo
  • REKLAMA
  • #8 3492385
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    to zwykły pendrajw... tylko ma nistandardową partycje, z niestandardowym plikiem w sobie.. i jest to odczywtywalne jedynie przez program, który ma odblokować.... proste

Podsumowanie tematu

✨ Klucz sprzętowy, często mylony z pendrivem, to specjalistyczne urządzenie służące do autoryzacji oprogramowania, które nie jest widoczne jako standardowy dysk USB. Zawiera niestandardową partycję i pliki odczytywalne wyłącznie przez dedykowany program zabezpieczający. Próba podglądu zawartości klucza jest z definicji niemożliwa, a kopiowanie takich kluczy jest trudne i dostępne jedynie dla wąskiej grupy specjalistów. Klucze sprzętowe, takie jak HASP, wykorzystują różne interfejsy (USB, COM, LPT, PCI) i zabezpieczenia mające na celu uniemożliwienie nieautoryzowanego dostępu i duplikacji. Dyskusja porusza także kwestie techniczne dotyczące konstrukcji kluczy, w tym zastosowanie pamięci, sterowników i procesorów w bardziej zaawansowanych modelach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA