logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP Pro SP2 – komputer sam się uruchamia po wyłączeniu przez menu Start

mirek67 11 Maj 2006 20:21 2152 7
REKLAMA
  • #1 2616141
    mirek67
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam wszystkich :) Chciałem zapytać, czy ktoś z Was nie spotkał się ze zjawiskiem samoczynnego restartu kompa i nie wie, co może być tego przyczyną? Zamykam kompa ->Menu start -> wyłącz komputer i ... komputer się wyłącza. Po upływie 2, może 3 sekund, po których się wyłączył, jest głuchy i ciemny "sam wstaje" - samoistnie rozpoczynając startowanie Windy ... Proszę o jakieś wskazówki (System "świeżynka" - XP Pro z SP2, stery do chipsetu i grafiki zaktualizowane, ściągnięte ze strony producenta). Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 2616161
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Zajrzyj do panelu sterowania do opcji zasilania co masz przypisane do przycisku zasilania (w zaawansowanych).
  • REKLAMA
  • #3 2616165
    Diabolix
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Spróbuj pogrzebać i ustawić standardowe wyłączanie takie jak w win98. Jest tam taka możliwość.
    Po drugie jak masz obudowe ATX to spróbuj krótko nacisnąć przycisk Power. On domyślnie powinien rozpoczynać proces zamykania i zamknąć system.
  • #4 2617314
    mirek67
    Poziom 15  
    Witajcie :) Tronic1 - zajrzałem do panelu sterowania. Przyciskowi "wyłącz komputer" przypisane jest zamknięcie systemu (choć nie wyłączałem go na przycisku, a poprzez polecenie - "zamknij system"). Diabolix - zrobiłem, jak napisałeś. Wciśnięcie przycisku spowodowało, że system -dokładnie jak piszesz - zamknął się, a komputer wyłączył. Na 2 sekundy. Po czym załączył się i wystartował od nowa ... Macie jeszcze jakieś pomysły? Pozdrówka :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2617367
    wrkq
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    Gdzies w BIOSie jest funkcja "Power On after Power Fail(ure)". Sprobuj wylaczyc. Moze tez miec niestety inna nazwe, ale na pewno w menu zarzadzania energia (Power management).
  • REKLAMA
  • #6 2617710
    marioccp
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    MIalem tak czesto kiedys.
    U mnie przyczyna bylo ogolne zamieszanie w windowsie.
    Dawno nie formatowany, instalowanie i wywalanie roznych programow.
    Sprobuj EasyCleaner wyczysc rejest i autostart. jak nie pomoze to format.
    Czesto tez sprzet ma znaczenie i jego stabilnosc.
    Np. po zmianie procka i plyty glownej nie ma zwiechow i resetow.
  • #7 2617945
    slimax
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Według mnie masz problem z płytą główną albo zasilaczem, spróbuj podstawić. Bardziej wskazuje to na zasilacz z racji pozniejszego ciemnego startu. Koniecznie napisz czy podstawiles i co to dalo.
    U mnie w komputerze mam restarty ale powodem jest jakis konflikt sprzętowy (karta tv z sb live bodajrze) i sa to restarty czesto z blue screenem...
    Power on after fail wedlug mnie dziala tylko na np zaniki napiecia w sieci 230v i nie powinno powodowac startu kompa 2sek po wylaczeniu na zyczenie uzytkownika.
  • #8 2618388
    mirek67
    Poziom 15  
    Witajcie :) Co prawda nie funkcja "Power on after failure", ale inna znajdująca się w BIOsie była winna mojej "przypadłości". Dzięki wrkq :) za "naprowadzenie". Musiałem wyłączyć funkcje dzięki którym, urządzenia np. takie jak modem mogą wyprowadzać komputer ze stanu hibernacji. Disable zadziałało, kompik wyłącza się bez restartów. Wszystkim dziękuję za pomoc i cenne wskazówki. Pozdrawiam :) Temat zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył samoczynnego uruchamiania się komputera z systemem Windows XP Pro SP2 po jego wyłączeniu przez menu Start. Po zamknięciu systemu komputer wyłączał się na kilka sekund, a następnie automatycznie restartował. Rozwiązania sugerowane w dyskusji obejmowały sprawdzenie ustawień zasilania w panelu sterowania, w tym przypisania funkcji przycisku zasilania oraz ustawień standardowego wyłączania systemu. Wskazano również na konieczność sprawdzenia funkcji w BIOS-ie, zwłaszcza opcji „Power On after Power Fail(ure)” lub podobnych, które mogą powodować automatyczne włączanie się komputera po wyłączeniu. Problemy sprzętowe, takie jak wadliwa płyta główna lub zasilacz, również były brane pod uwagę. Ostatecznie przyczyną okazały się ustawienia w BIOS-ie dotyczące wybudzania komputera przez urządzenia zewnętrzne (np. modem), które po wyłączeniu zostały wyłączone, co rozwiązało problem samoczynnych restartów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA