logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oświetlenie w mieszkaniu na wyłączniku "krzyżakowym&quo

kasprzyk 12 Maj 2006 11:11 2839 11
  • #1 2617693
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    Witam

Czy takie ułożenie przewodów będzie poprawne - 4*1.5 prowadzony od puszki 1-szego wyłącznika (głębokiej do której jest już doprowadzone zasilanie) po ścianie, na sufit do pierwszej lampy, następnie druga i trzecia z sufitu ponownie na ścianę i do drugiego wyłącznika (czyli zapalanie i gaszenie w dwóch miejscach) Pomijam przewód ochronny (będą halogeny) przewód chcę tak poprowadzić żeby było jak najmniej kucia.

Czy takie roziwązanie będzie poprawne?

Pzdr
  • #2 2617769
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 179
    Jeżeli Cię dobrze zrozumiałem to nie zadziała jeżeli włożysz halogeny pomiędzy wylączniki! jeżeli sterowanie ma być w dwóch miejscach to wystarczą tylko świecznikowe.

sterowane halogeny powinny być za serią przełączników, jak narysuje to wkleje Ci tutaj schemat i twój błąd w rozumowaniu.

Pozdrawiam :)
  • #3 2617817
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 730
    jeżeli dobrze zrozumiałem to dwa łączniki do trzech opraw załączanych jednocześnie, w tym przypadku wystarczy 3*1,5 do przełączników schodowych i 2*1,5 do opraw (bez przewodu ochronnego)
  • Pomocny post
    #4 2617820
    k3048
    Poziom 37  
    Ocena: 281
    masz tu schemat
    Przepraszamy ale taki sam plik już istnieje w systemie! Poniżej znajduje się link do wiadomości, gdzie znajduje się ten sam plik - skopiuj i wklej go do swojej wiadomości zamiast załączać ten sam plik
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic168738.html#817698
  • #5 2617824
    TomasPL
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Mam takie rozwiązanie u siebie tylko że nie pamiętam dokładnego schematu podłączenia zerknę jak wrócę do domu i napiszę Ci jak to wygląda.:D
  • #6 2617895
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    Witam

Panowie! :) Rozchodzi mi się o - mam nadzieję dobrzez określiłem- wyłącznik krzyżakowy czyli typowe rozwiązanie w domkach jednorodzinnych, gdzie np. przechodzę z parteru na piętro na dole załączam światło - do góry wyłączam i viceversa.... niby proste jednak jeszcze nigdy tego nie robiłem.
    Z tym że tych żarówek jest kilka (dokładnie mam takie 3 układy - w dwóch będzie kilka żarówek nawet do 6 szt, w trzecim 2 żarówki) ma być to oparte o osprzęt Legranda, co do wyłączników bistabilnych - to jest najprostsze, jednak z doświadczenia - strasznie one hałasują w tej skrzyni i odległośći przewodu byłyby znaczne + kucie! - odpada.

Dodam i powtórzę - mam 4 żyłowy przewód, który chcę położyć - czy on wystraczy, czy potrzebuję więcej żył? ma on służyć za połączenie między tymi wyłącznikami + zasilenie tych lamp.

Niestety nie wiem na jakie zasilanie będą te lampy czy 12V czy 230V czy to stanowi problem?
    Pzdr
  • Pomocny post
    #7 2617904
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1982
    Takie ułożenie będzie poprawne. To zasilanie w pierwszej puszce jest oczywiście 12 V.
  • Pomocny post
    #8 2617930
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 730
    kasprzyk napisał:

Dodam i powtórzę - mam 4 żyłowy przewód, który chcę położyć - czy on wystraczy, czy potrzebuję więcej żył? ma on służyć za połączenie między tymi wyłącznikami + zasilenie tych lamp.

Niestety nie wiem na jakie zasilanie będą te lampy czy 12V czy 230V czy to stanowi problem?
    Pzdr

wystarczy, jak pisałem konieczne są 3 żyły i do tego typu instalacji (2 włączniki) stosuje się wyłączniki schodowe a nie krzyżowe
  • Pomocny post
    #9 2618469
    k3048
    Poziom 37  
    Ocena: 281
    z linku podanego schemat 2 w mojej wiadomości,z którego wynika że do wyłączników schodowych potrzebe są trzy przewody,żarówki ewentualnie uzwojenia pierwotne transformatorów połączyć równolegle ,dokonać połączeń w puszkach według schematu i tyle nad czym tu debatować to nie sejm :D
  • Pomocny post
    #10 2619256
    rysikgo
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam

Wzupełności wystarczą 4 żyły,w układzie standartowo stosuje się przełą-
    czniki schodowe[ są tańsze od krzyżowych ],ale gdy zachodzi koniczność
    załączania oświetlenia z np. 3 punktów ,wówczas trzeba zastosować przy-
    najmniej jeden krzyżowy.Dwie żyły wykrzystuje się do połączenia łączników między sobą, jedna cały czas podłączona jest do zacisku neutralnego [ zero] w pierwszej puszce i wnastępnych tylko odchodzi do
    opraw oświetleniowych. Czwartą żyłą z ostatniego przełącznika powraca
    faza , która zasila oprawy.Przy zastosowaniu halogenów 12V trzeba zastosować dla każdej oprawy lub grupy opraw osobny transformator,
    lub zastosować przewód 6-żyłowy.W sklepach są halogeny na napięcie
    230V,wówczas nie trzeba stosować transformatora ,który jest znacznych
    rozmiarów i trochę kosztuje

Rysiek
  • #11 2718597
    anku143
    Poziom 11  
    to robisz na wyłącznikach schodowych jeżeli ma być załonczane z dwóch miejsc i zastosój przewód 3x1,5 połączenia w puszkach głębokich
  • #12 2732727
    wola
    Poziom 26  
    Ocena: 184
    Jak halogeny na 230V to 4-żyłowy jest w sam raz.
    Z głębokiej puszki podłączasz zero na halogeny,i zasilasz pierwszy wyłącznik.Następne dwoma przewodami "spinasz" przełączniki .Czwarty przewód podłączasz z drugiego wyłącznika jako faza na halogeny.Oczywiście jest to bez PE.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poprawnego ułożenia przewodów w instalacji oświetleniowej z wyłącznikami schodowymi i krzyżakowymi, umożliwiającej sterowanie światłem z dwóch miejsc. Zalecane jest stosowanie wyłączników schodowych do załączania oświetlenia z dwóch punktów, natomiast wyłączniki krzyżakowe są potrzebne przy sterowaniu z trzech lub więcej miejsc. W instalacji z halogenami 12V konieczne jest stosowanie transformatorów dla każdej grupy opraw lub użycie przewodu 6-żyłowego, natomiast halogeny 230V można zasilać bezpośrednio przewodem 4-żyłowym bez przewodu ochronnego (PE). Przewód 4x1,5 mm² jest wystarczający do połączenia między wyłącznikami i zasilenia lamp, przy czym dwie żyły służą do połączenia przełączników, jedna do przewodu neutralnego, a czwarta do fazy zasilającej oprawy. Schematy instalacji dostępne są na forum elektroda.pl. Wskazano, że halogeny nie powinny być umieszczane pomiędzy wyłącznikami, a sterowanie powinno odbywać się za serią przełączników. Osprzęt Legrand jest preferowany, a wyłączniki bistabilne są mniej praktyczne ze względu na hałas i konieczność kucia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA