logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik RGB LED. Urządzenie - podpięcie do komputera, ustawienie koloru.

kiler129 13 Maj 2006 21:37 9357 5
  • #1 2622327
    kiler129
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    Widziałem gdziś dawno temu na allegro kostke ktra można było podpiąć do pc lub podłączć jako samodzielny generator efektów dla diosy rgb led.
    Kosztowała on ok. 15zł.
    Czy ktoś może wie gdzie można taką lub pokrewną spełnijącą tą funkcję dostać ?
    Głównie zależy mi na tym żeby podpiąć do pc i ustalać kolor na jaki się buda będzie świecić.
    Odrazu mówię że roziązanie triaki+lpt odpada bo chciałbym mieć różne kolory a nie tylko kilka.
  • #2 2623037
    ADAMSZU
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    A ile diód chcesz wysterować?
  • #3 2623610
    Grzesiek1711
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Ja bym proponował zrobić to na malutlim atmelku (jakimś ośmio nóżkowym). Ma on wtedy 3 wyjścia na diody (RGB) i wejście portu RS232.

Żeby to zmontować to trzeba kilka tranzystorków, mała kosteczka i troche elementów pasywnych. Do tego programik w BASCOM'ie (bardzo prosty do nauczenia się).

I Myślę że bez problemu idzie zamknąć się w 15zł (nawet w 10zł) + diody i zasilacz oczywiście.

Co do programu to najprostrze rozwiązanie - programowy PWM - masz wtedy np. 256 odcieni na kolor czyli ponad 16mln kolorów do uzyskania, sterowanie z portu COM to wysłanie 3 bajtów (po jednym bajcie na kolor). Można by napisać tak że jeślii kostka nie dostanie info z PC to ma jakąś tam animację a jak dostanie to przełącza sie w tryb świecenia jednym kolorem (ustawionym z PC).

Wszystko zależy od wyobraźni, umiejętności i pojemności kostki...(do jej zaprogramowania nie potrzeba jakiegoś skomplikowanego programatora...najbezpieczniej te AVR'ki programuje się przez bufor 74HC244 (pogramator STK200).

Metoda którą podałem jest najszybsza, i chyba najtańsza...prosta to ona nie jest, bo trzeba umieć napisać program do mikrokontrolera jaki i na PC (a to może dla niektórych okazać się problemem nie do przejścia...)
  • #4 2628033
    elktro
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Grzesiek1711 napisał:
    Ja bym proponował zrobić to na malutlim atmelku (jakimś ośmio nóżkowym). Ma on wtedy 3 wyjścia na diody (RGB) i wejście portu RS232...

Dioda RGB led ma w swojej obudowie nie 3 a 4 diody mianowicie: czerwoną, zieloną i 2 niebieskie.

Kiedyś w elektorze był schemat takiego sterownika do diody RGB, prosty układ gdzie kolor uzyskiwało się poprzez płynną regulację potencjometrem jasności świecenia poszczególnych diod. (nie pamiętam który to był numer i z którego roku, ale jeśli komuś potrzebne to poszukam i wrzucę schemat)
  • #5 2628503
    kiler129
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    Byłbym wdzięczny, potrezbuje wysterować najlepiej ze 4 ale nawet 1 będzię oks :D
  • #6 2649378
    elktro
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Witam
    Znalazłem już schemat tego w/w układu z Elektora.
    Umieszczam też schemat wraz z programem sterownika diody RGB przez PC, niestety nie pamiętam już z jakiej i kiedy strony to ściągnąłem, ale może Ci się przyda w kostrukcji.
    a tutaj masz link do ciekawej stronki gdzie autor umieścił programik który steruje taką diodą, ale jest na Linuksie (plik: lprgbd.tar.gz) http://www.chmurka.net/ a tu zdjęcia efektu działania tego programu http://slipi.chmurka.net/img/
    i jeszcze jeden link do stronki z projektem kontrolera diody RGB
    http://www.emanator.demon.co.uk/bigclive/rgbcont.htm

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • LED RGB sterowana z kompa.rar (65.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • LED RGB Elektor 1_94.rar (78.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA