logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radeon 9800 - jaki zamiennik dla spalonego układu na karcie?

plopki 16 Maj 2006 00:49 2640 7
REKLAMA
  • #1 2629737
    plopki
    Poziom 13  
    Mam (a raczej miałem :( )radeona 9800. Pewnego dnia komputer sam się wyłączył (byłem w drugim pokoju). Potem nie chciał się odpalić, a jak w końcu ruszył to na ekranie pojawiły się bezładne prostokąciki zamiast trybu tekstowego. Po wyjęciu karty okazało się, że jeden z układów na płytce jest spalony. Jaki układ powinienem kupić i gdzie można taki dostać, w miejsce tego spalonego. Dokładne zdjęcia tej kart i scalaka są poniżej.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2630266
    plopki
    Poziom 13  
    A czym go można zastąpić? Jakoś nie moge go znaleźć w ofercie sklepów internetowych - nie znam ich zbyt wiele.
  • REKLAMA
  • #4 2631073
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    Spróbuj poszukac w firmie Maritex w Gdyni www.maritex.com.pl ,
    lub w MS Elektonik www.mselektronik.com.pl , równiez w Gdyni.

Ja u nich kupowalem jakieś pół roku temu, do tego samego celu :D

SI4920DY mselektronik ma w stałej ofercie.

Ale niestety, jak ten tranzystor "leci" to najczesciej jest posadzony procesor- zwarcie na linii 3V3 lub 5V.
  • #5 2632081
    CZAPLIK
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    na "mojej karcie" ten uklad to 4226m.była uskodzona a teraz przy próbie zdjęcia radiatora troszkę bardziej się uszkodziła. Kolejne wyzwanie
    ------------------------------------------------------------------------
    16 Maj 2006 19:38
    coś nie tak to nie miało być za punkty
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę nie pisać postów jeden po drugim od tego jest opcja zmień .
    Posty zostały scalone!

Załączniki:
    • 9800.JPG (1.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2855850
    plopki
    Poziom 13  
    Scalaczka już zdobyłem, czy ktoś mógłby mi powiedzieć gdzie w Warszawie, najlepiej Ursynowie mogą mi go przelutować po przystępnej cenie.
  • REKLAMA
  • #8 2856261
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    W servisie GSM.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzonego układu na karcie graficznej Radeon 9800, gdzie spalił się podwójny tranzystor MOSFET FDS6912. Użytkownik poszukiwał zamiennika dla tego elementu oraz miejsca, gdzie można go nabyć i przelutować. Wskazano, że tranzystor FDS6912 można zastąpić np. modelem SI4920DY, który jest dostępny w sklepach elektronicznych takich jak Maritex i MS Elektronik w Gdyni. Zwrócono uwagę, że uszkodzenie tranzystora często wiąże się z problemami na liniach zasilania 3,3V lub 5V. Podano również adres strony mtec.com.pl jako potencjalne źródło części. W kwestii przelutowania układu zasugerowano serwisy GSM, szczególnie w Warszawie na Ursynowie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA