logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telestar CTV 2103T - brak kolorów z anteny i euro, RGB działa poprawnie

nadpit 16 Maj 2006 10:17 1194 4
REKLAMA
  • #1 2630253
    nadpit
    Poziom 12  
    Witam,
    TV przyniesiony do naprawy z usterkami: odstrajanie się kanałów, zbyt jasny obraz z liniami powrotów oraz brak kolorów.
    Po wymianie elek w praktycznie całym TV wszystko (z wyjątkiem koloru) jest w normie.
    Obraz podany z generatora wyświetlany na ekranie jest cz.b. zarówno z gniazda antenowego jak i złącza euro. Sygnał RGB z euro jest wyświetlany w kolorze. Telegazeta i OSD jest wyświetlane w kolorze. sygnał podany przez gniazdo antenowe i oglądany na innym TV przez euro jest kolorowy.
    Podmiana ukł. TDA 8362 3Y na TDA 8361 3Y nic nie daje, podmieniono też linię TDA 4661 i bez zmian.
    Proszę o pomoc!!!
  • REKLAMA
  • #2 2630346
    elnika
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam, przede wszystkim pozbyć się kleju , który po czasie tworzy łatwo zwęglającą się masę. wylutować rezxonator kwarcowy i obejrzeć nóżki - korodują - usunąć klej !!! Ewentualnie wymienić . Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2630387
    nadpit
    Poziom 12  
    klej usunięty z całej płyty, rezonator wymieniony i wszystkie piki przy TDA 8362. Nie wiem czego czepić się dalej...
  • REKLAMA
  • #4 2630956
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Witam!

Spotykałem się z banalnymi uszkodzeniami, które wyglądały na poważne np. brak koloru spowodowany brakiem napięcia nasycenia z OZS. Nie twierdzę, że tak jest w Twoim przypadu, ale nie podałeś wyników pomiarów napięć w układzie dekodera. Sprawdź również, czy dekoder dostaje potrzebne impulsy. To częsta przyczyna braku chrominancji.

Remek
  • #5 2637306
    nadpit
    Poziom 12  
    Witam,
    wszystkie napięcia z zasilacza były ok. Wszystkie pomiary oscyloskopowe przeprowadzone na TDA8362 były prawidłowe z wyjątkiem przebiegów na wyprowadzeniach 30(R-Y out) i 31(B-Y out).
    Pokusiłem się o ponowną wymianę kwarcu (wyjąłem z innego sprawnego TV) i Telestar ruszył z kolorem. Tak więc nie wszystko co jest nowe jest sprawne...
    Dziękuję wszystkim za zainteresowanie.
REKLAMA