logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć serwer Linux w sieci osiedlowej przed konfliktem IP z klientem?

roza1984 17 Maj 2006 19:13 1254 5
REKLAMA
  • #1 2635566
    roza1984
    Poziom 2  
    Mam sieć osiedlową.Problem polega na tym że klient w sieci wpisuje u siebie w komputerze adres ip serwera i linux się wykłada.Przez takie coś reszta nie ma internetu.Takiego klienta można znaleźć wypinając pokolei kabelki.Ale nie tędy droga.Chodzi mi o to żeby taki klient wpisując przez pomyłke lub specjalnie nie wywalił serwera.Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2636741
    DooMinick
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Ja mysle, ze nie trzeba wypinac ze switcha kabelkow, wystarczy program Ethereal, ktory obserwuje i filtruje wg. zadanych kryteriow ruch na danym interfejsie. Odpalasz takie cos na swoim kompie, ustawiasz interfejs w tryb promiscious i czekasz az gosc zmieni sobie IP i bedzie konflikt, wtedy wyciagasz z logow jego MAC i juz wiesz kto to, a dalej to sam wiesz co robic:)
  • REKLAMA
  • #3 2636756
    acdsee
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Przypisz sztywno do adresów mac kart sieciowych dany adres ip i podaj ludzią z sieci, lub włącz dhcp.
  • REKLAMA
  • #4 2637077
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    W zasadzie jezeli gosc ma fizyczny dostep do LAN to ni emozna za wiele nic zrobic bo zawsze moze zmienic sobie IP i MAC, przypisywanie w tablicy ARP routera IP moze tylko nieznacznie poprawic syatuacje, jedynie zarzadzalny switch, lub poprostu fizyczna izolacja tego klienta, mozna takze gdzies pomiedzy nim a serwerem wstawic dodatkowy router, ale zawsze gosc wylozy podsiec w ktorej siedzi :), odlaczyc nauczyc zasad :)
  • REKLAMA
  • #5 2637186
    acdsee
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Jak zmieni sobie IP to niczego nie zmieni bo na routerze będzie sztywno wpisany jedgo adres mac do ip, i po zmianie sam nie będzie miał sieci.
  • #6 2637247
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    sprawdź MAC klienta, daj mu wolne na dwa dni jak nie pomoże to na dłużej, może nawet na zawsze :)
REKLAMA