logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki program otwiera pliki .pcb i jak przekonwertować .pcb na JPG lub PDF?

curdeballans 17 Maj 2006 20:31 2720 13
REKLAMA
  • #1 2635859
    curdeballans
    Poziom 30  
    Ocena: 452
    Może ktoś ma odpowiedni soft aby zobaczyć ten plik z rozszerzeniem .pcb bo nie mogę tego otworzyć i nie wiem czy nie jest uszkodzony plik.
    Gdyby się udało to prosiłbym o przekonwertowanie go na jpg lub pdf.
    Załączniki:
    • prog.rar (19.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2635904
    FTOMEK
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Musisz mieć program Protel aby otworzyć taki plik.
  • #3 2637251
    curdeballans
    Poziom 30  
    Niestety nie mam tego softu , a może ktoś by to podejrzał i chociaż zrzut ekranu z tą płytką pokazał?
  • REKLAMA
  • #4 2637339
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    curdeballans napisał:
    Może ktoś ma odpowiedni soft aby zobaczyć ten plik z rozszerzeniem .pcb
    Ktoś ma .
    curdeballans napisał:
    Gdyby się udało to prosiłbym o przekonwertowanie go na jpg lub pdf.
    A dlaczego miał by się nie udać ? Proszę bardzo , to samo w PDF'ie . Jak będziesz chciał to mogę go rozłożyć na warstwy .
    Załączniki:
    • Multilayer Composite.pdf (39.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2637913
    curdeballans
    Poziom 30  
    Dziękuję bardzo i jeżeli to nie wielki kłopot to prosiłbym o to samo z rozłożeniem na warstwy.
    Sory za zawracanie d**y(gitary itp)
  • #6 2638183
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Oto i warstwy . Ale do wykonania płytki to-to się nie nadaje . Żeby zrobić z tego płytkę to trzeba to poprawić i to dość znacznie . Ten co to rysował to nie miał o tym bladego pojęcia , wiedział tyko z grubsza jak się posługiwać programem .
    Załączniki:
    • 12.rar (140.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 2638384
    curdeballans
    Poziom 30  
    Dziękuję jeszcze raz za poświęcenie czasu i uwagi.
    Przy okazji pytanie czy da się taki plik przekonwertować na format "eagle" aby tam poprawiać?
  • REKLAMA
  • #8 2640508
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ja nie wiem . W firmie odkąd pamiętam był używany PROTEL , a jeszcze przed nim AUTOTRAX . Z EAGLEM nie miałem do czynienia , więc nie wiem . Ktoś pewnie zna odpowiedź na to pytanie , więc cierpliwości . Ale ze strony firmy ALTIUM można ściągnąć darmową wersję PROTELA .
    Pozdrowienia z Gdańska
  • #9 2641011
    curdeballans
    Poziom 30  
    Dzięki - to zaczynam szukać Protela
  • #10 2643486
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 156
    Na temat konwersji z Protela do Eagla Mozesz poczytac w kursie Protela opublikowanego swego czasu przez Elektronike dla wszystkich. O ile pamietam bylo tego 16 czesci i jest to najlepszy jaki znam manual dla Protela 99. Pozdrowki!

Posted from a mobile
  • #11 2706136
    Pawel1812
    Poziom 26  
    Ocena: 265
    Protel 2004 z cr***iem jest na stronie www.demonoid.com. Jesli nie masz konta, a na tamtej stronie nie jest prosto sie zalogowac i konto utrzymac to zapytaj o torrent przez PW, bo nie wiem, czy takie pliki wolno na forum umieszczać, jesli nie masz odpowiednio szybkiego lacza, to tez zapytaj na PW
  • #12 2706161
    curdeballans
    Poziom 30  
    dzięki , znalazłem i się uczę.
  • #13 2746610
    Robert.kolasa
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Ostatnio wyszla nowa wersja protela tzn. altium designer 6 jak ja sciagniesz to napewno nie bedziesz mial problemu z otworzeniem tego pliku:)Pozdro
  • #14 2890795
    curdeballans
    Poziom 30  
    Tak też zrobiłem i wszystko zobaczyłem. Jeszcze raz dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Pliki z rozszerzeniem .pcb można otworzyć za pomocą programu Protel, który jest standardowym narzędziem do edycji i podglądu projektów PCB. W przypadku braku dostępu do Protel, możliwe jest przesłanie pliku do osób posiadających ten program, które mogą wykonać konwersję do formatu PDF lub JPG, a także rozłożyć projekt na warstwy. Jednakże, pliki te często wymagają korekt przed wykonaniem fizycznej płytki, gdyż oryginalne projekty mogą być niedopracowane. Konwersja plików .pcb do formatu Eagle nie jest bezpośrednio potwierdzona, ale istnieją kursy i materiały edukacyjne dotyczące migracji projektów z Protela do Eagla. Najnowsze wersje oprogramowania, takie jak Altium Designer 6, zapewniają pełną kompatybilność z plikami .pcb i ułatwiają ich otwieranie oraz edycję. Darmowe wersje Protela można znaleźć na stronach producenta lub w sieciach torrentowych, co umożliwia naukę i pracę z tym formatem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA