logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Notebook Toshiba Satellite Pro 4200 - wymiana matrycy.

megapol 18 Maj 2006 15:19 4022 7
REKLAMA
  • #1 2638115
    megapol
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Otóż mam Toshibe Satellite Pro 4200 i mam matryce DSTN pasywną, mam zamiar ją wymienić na aktywną ?? Czy jest to do zrobienia? Myślę kupić całą matrycę razem z inwerterem i przepiąć ,robił to ktoś z was może??
    Czy będzie to chodzić?
  • REKLAMA
  • #2 2640348
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6174
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Monitory
    "Człowiek nie wie za co się zabiera."
  • REKLAMA
  • #3 2640524
    bratek58
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Jest to zbyt trudne do wykonania, a być może niewykonalne. Jeśli nie masz o tym pojęcia to nie kombinuj. Szkoda pieniędzy na matrycę innego typu.
  • #4 3215552
    set6666
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    hefid napisał:
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Monitory
    "Człowiek nie wie za co się zabiera."

Nie rozumie tego stwierdzenia :\ przecież toshiba satellite 4200 była produkowana z ruznymi matrycami od 12' do 15' najpopularniejsza była 13'dstn (pasywna) i 13'3(aktywna) wszystkie laptopy tej seri opierały sie na tej samej płycie głownej, wiec wystarsy wymienic samą matryce albo matryce z kata garaficzna o ile nie jest zintegrowana, jak jest zintegorwna nic nie trzeba wyminic tylko podmienic matryce :)
  • REKLAMA
  • #5 3427430
    matisan
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    moim zdaniem lipa. sa inne zlacza na płycie do cds i cdt. ale.. jesli ktos ma pojecie i dobry schemat to moze sobie przekmini . tak do konca nie wiadomo
  • REKLAMA
  • #6 3467176
    elektronik_86
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    witam

ja posiadałem toshibe satellite 4090 z matrycą 14,1 aktywną

kupiłem toshibe satellite 4200 pro z rozlaną matrycą i przełożyłem z jedej do drugiej. Wszystko pasuje tylko musiałem pozostawić stary kabelek do matrycy ponieważ posiadają inne złącza do płyty głównej. wydaje mi się że matryce powinny pasować i może wyć jedynie klopot z kabelkiem. inwertery pasowaly bez zastrzeżeń

pozdrawiam elektronik_86

ps te modele mają zintegrowane karty graficzne i nie jest możliwa ich wymiana:/
  • #7 3515614
    leon997
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    To znaczy jak pozostawiłeś stary kabel bo pzecież w toshibie 4200 z amtrycą DSTN je złącze 41 pinowe ??

Dodano po 4 [minuty]:

ja też próbuje wymienić matryce w tym laptopie Toshiba Satellite Pro 4270 z DSTN na TFT !

Zakupiłem matryce TFT ze złączem 20 pinowym !
    Oraz Kabel z innej toshiby 4200 ale ze złączem 20 pinowym (orginalnie było 41 pinowe + potencjometr do kontrastu )

Złącze do płty głównej były te same !!

Podłączyłem i nic niewidać załancza się matryca i po chwili pokazują się paski !!! Oraz obraz rozjaśnia się po bokach na biało !!!1

Inwertera nie wymieniałem ???
  • #8 4956936
    leon997
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam aby zamienić matryce z DSTN na TFT należy:

Zminić taśme sygnałową z płyty głównej w matrycy jet złącze 20 pinowe.

Kupić matryce TFT najlepiej 14.1 z złączem 20 pinowym .

Inwerter może zostać ten sam. koszt wymiany kosztował mnie tak 60 zł za matryce, kabel 20 zł aha płyte główną też należy zmienić ja za płyte dałem 120 zł wszystko na allegro.

myśle że dla mnie to jest to nieopłacalne lepirj sprzedać laptopa i kupić z aktywą matrycą . ale dlamnie laptop miał sentymentalną wartość tak jak do innych rzeczy w końcu jestem elektronikiem i zapłaciłem tyle chociaż uważam że przepłaciłem.

myśle że temat można zamknąć wszystko chyba wyjaśnione !!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wymiana matrycy w laptopie Toshiba Satellite Pro 4200 z pasywnej DSTN na aktywną TFT jest technicznie możliwa, ale wiąże się z kilkoma istotnymi wyzwaniami. Modele z serii 4200 korzystają z tej samej płyty głównej, jednak różnią się złączami do matrycy – DSTN używa 41-pinowego złącza, a TFT 20-pinowego. Wymiana wymaga więc zmiany taśmy sygnałowej oraz ewentualnie płyty głównej, co podnosi koszty i komplikacje. Inwerter zwykle można pozostawić ten sam. Próby podłączenia matrycy TFT do złącza DSTN skutkują problemami z obrazem, takimi jak paski i rozjaśnienia. Ze względu na różnice w złączach i sygnalizacji, wymiana jest trudna i może być nieopłacalna, zwłaszcza bez odpowiedniej wiedzy i schematów. Alternatywnie, lepszym rozwiązaniem jest zakup laptopa z fabrycznie aktywną matrycą.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA