logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

eMule - LowID mimo zewnętrznego IP, jak poprawnie skonfigurować połączenie?

sokmarcin 19 Maj 2006 11:34 2443 16
REKLAMA
  • #1 2640959
    sokmarcin
    Poziom 20  
    Ocena: 235
    Wiatm

Dokupiłem sobie zewnętrzne ip i nadal mam lowid na eMulu, w czym może byc problem?
    Może powinienem jakoś inaczej skonfigurowac połączenie sieciowe?

wiem, że temat lowid przewijał sie wiele razy, jednak nie znalazłem nic co by mi pomogło.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2641053
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    może masz firewalla i Ci blokuje porty ?
    w emule jest opcja do testowania portów i otwierania ich na windowsowym firewallu

pozdr,
    geniusm
  • REKLAMA
  • #3 2641199
    sokmarcin
    Poziom 20  
    geniusm: firewalla mam, ale eMula nie blokuje, zapora windows wyłączona.

Opcja testowanie portu kończy sie komunikatem TPC Test Failed.

Tak więc, niby wszystko jest jak powinno, a mam lowid...
  • #4 2641602
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    hehe, no nie jest tak jak powinno, skoro testowanie portów kończy się niepowodzeniem.
    Proponuję od sprawdzenia IP
    http://net-ip.info/
    czy IP po którym Cię widzą to rzeczywiście to IP które kupiłeś ...
  • REKLAMA
  • #5 2641683
    magnex
    Poziom 12  
    Jaki firewall?
    Ja miałem tak że niby w Kaspersky firewall było wszystko otwarte ale i tak eMule nie wchodził na High.
    Spróbuj na początek wyłączyć firewalla, ale tak porządnie i przetestować. Jeśli nadal nic to spróbuj na innych portach się łączyć
  • #6 2642016
    sokmarcin
    Poziom 20  
    Mój ip to 83.19.209.210, a podali mi taki sam, ale z końcówką 215 - mysle, że to zwykła pomyłka, bo to tak czy inaczej jest adres zewnętrzny.

magnex: mam Sygate Personal Firewall, wyłączyłem go, zapore windowsowską też i nadal mam TPC Test Failed

przeskanowałem porty i dostałem coś takiego jak niżej. (eMul był wączony) nie wiem co o tym mysleć

Co jeszcze proponujecie?
    Załączniki:
    • eMule - LowID mimo zewnętrznego IP, jak poprawnie skonfigurować połączenie? portscan.GIF (13.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2642289
    punisher999
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Zrób tak jak ci napisał geniusm. Lub wejdz na www.dug.net.pl tam ci napisze jakie masz faktycznie ip. Jeśli jest inne niż ci sprzedali to idź z reklamacją.
  • #8 2642326
    sokmarcin
    Poziom 20  
    punisher999: no przecież napisałem, że jest inne, ale czy to coś zmienia? to wsumie tez jest zewnętrzny adres...
  • REKLAMA
  • #9 2642382
    punisher999
    Poziom 16  
    To zmienia wszystko. Mianowicie dowodzi że faktycznie nie masz zewnętrznego ip. Coś poknocili na serwerze lub zapomnieli ci tego zrobić.

Jeśli zalerzy ci tylko na emulu to możesz poprosić żeby ci przekierowali jakieś porty skoro nie umieją ci dać zewnętrznego ip.
  • #10 2642405
    sokmarcin
    Poziom 20  
    hmm... ale dlaczego miało by to nie byc zewnętrzne ip? być może faktycznie coś namieszali; jednak skoro widać mnie z ip z puli zewnętrznych to czmu nie miło by byc zewnętrzne?
  • #11 2642426
    punisher999
    Poziom 16  
    Ono jest zewnętrzne ale nie jest twoje. Jak jesteś za natem czyli w sieci lokalnej to kompy z zewnątrz tez cie widzą po zew. ip ale to jest ip serwera/rutera i na nim są zablokowane porty. Skoro ci sprzedali zew ip to ponieneś byc widoczny pod tym ip co ci sprzedali.
    Zalecam reklamacje. :)
  • #13 2642483
    punisher999
    Poziom 16  
    Jak ma nie przekierowane porty i nie ma zew ip to kmbinowanie z firewallem nic nie pomorze. Najpierw muszą mu zrobić którąś z tych 2 rzeczy.
  • #14 2643359
    sokmarcin
    Poziom 20  
    punisher999: no niby tak, tylko, czemu mieli by nie podać tego nr pod którym mnie widać (czegokolwiek by to nie był numer) Wsumie nie mam możliwości sprawdzenia tego co to za numer. Zadzwonie, tam jutro, albo w poniedziałek i się dowiem jak to jest...

A swoją drogą, jaby ktoś miał jeszcze jakiś pomysł to chętnie przeczytam

Pozdrawaim
  • Pomocny post
    #15 2644441
    punisher999
    Poziom 16  
    Nie podali ci numeru pod którym cie widać bo ci ten nr do niczego potrzebny nie jest( a jest to nr ip ich serwera/rutera). Piszę po raz 3: Jak cie nie widać pod ip które ci sprzedali to nie masz zew ip.
  • #16 2658789
    sokmarcin
    Poziom 20  
    Faktycznie, problem jest z ip, narazie sprawa w toku, mają jakieś problemy telekomunikacją i nie mam zewnętrznego ip

Dzięki wszystkim za pomoc
  • #17 11340022
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem niskiego ID w programie eMule mimo posiadania zewnętrznego adresu IP wynikał z nieprawidłowej konfiguracji sieci oraz błędów dostawcy usług internetowych. Test portów TCP w eMule kończył się niepowodzeniem, co wskazywało na zablokowane porty lub brak prawdziwego zewnętrznego IP. Pomimo posiadania adresu IP z puli zewnętrznej, użytkownik był za NAT-em dostawcy, który przypisał mu adres IP serwera lub routera, a nie unikalny adres zewnętrzny. Wyłączanie firewalli (Sygate Personal Firewall, Windows Firewall) nie rozwiązało problemu. Zalecano sprawdzenie faktycznego widocznego IP za pomocą serwisów internetowych (np. net-ip.info, dug.net.pl) oraz kontakt z dostawcą w celu reklamacji i uzyskania prawdziwego zewnętrznego IP lub przekierowania portów. Dopiero po uzyskaniu prawdziwego zewnętrznego IP i odblokowaniu odpowiednich portów możliwe jest uzyskanie HighID w eMule. W późniejszym etapie potwierdzono, że problem leżał po stronie dostawcy, który miał problemy z telekomunikacją i nie zapewnił prawdziwego zewnętrznego IP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA