logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat ideowy i opis działania bramek NOR oraz NAND

Revoluszyn 19 Maj 2006 16:34 11423 5
REKLAMA
  • #1 2641899
    Revoluszyn
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    witam, potrzebuje schemat ideowy bramek NOR i NAND najlepiej wraz z opisem. Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2642122
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 2642565
    Revoluszyn
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Kolego głównie interesują mnie te bramki w strukturze CMOS. Jakbyś miał takie informacje to moj mail to szpako1(_at_)wp.pl z góry dzięki.

Jest jeszcze coś.
    Zrobiłem 2 schematy ideowe przerzutników rs, jeden z wykorzystaniem układu CMOS 4001 (4xnor) a drugi z CMOS 4011 (4xNAND), ponieważ wy macie wiecej doświadczenia chciałem zapytać czy należy coś w nich zmienić.
  • REKLAMA
  • #6 2643584
    menek
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Revoluszyn napisał:

Zrobiłem 2 schematy ideowe przerzutników rs, jeden z wykorzystaniem układu CMOS 4001 (4xnor) a drugi z CMOS 4011 (4xNAND), ponieważ wy macie wiecej doświadczenia chciałem zapytać czy należy coś w nich zmienić.

Według mnie usunąć z układów rezystory R3: możesz wyjaśnić jakie spełniają zadanie?
    Zmienić wartości R1 i R2 na większe: wydajność prądowa zastosowanych bramek przy napięciu zasilania 12V to ok. 5 mA, więc rezystory powinny miec wartość ok. 2 ­k.
    Rezystory R4 i R5 na pierwszym schemacie są włączone w szereg z wejściami bramek. W stanie nieaktywnym (przyciski nie wciśnięte) występuje na tych wejściach nieokreślony potencjał, co będzie powodować nieprawidłowe działanie; rezystory R4 i R5 podłączyć między wejścia bramek a masę.

Poniżej jest schemat wewnętrzny bramki NOR; bramkę NAND uzyskasz z bramki NOR przez negację sygnałów wejściowych i wyjściowego.
    Załączniki:
    • Schemat ideowy i opis działania bramek NOR oraz NAND CMOS NOR.jpg (35.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA