logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża Philips C399 - podłączenie 4 kolumn, spadek mocy na kanał?

dawid_p_ 20 Maj 2006 11:00 2544 6
REKLAMA
  • #1 2644413
    dawid_p_
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Mam w/w wieżę która ma wbudowany wzmaciacz 2x120 RMS i chiałbym doniej podłączyć takie głośniki:

- philips oryginalne z wieży (moc całkowita 2 głośników wynosi 480W)
    - jakieś kolumny podłogowe o mocy ok. 200W RMS na jeden głośnik czyli coś ok 400W na 2 kolumny

Z tego wynika że do jednego kanału muszę podłączyć 2 kolumny!! Czy wtedy moc wzmaciacza na jedną kolumne spadnie do 60W?????? Czy można wogóle tak podłączyć głośniki????

PS. O impedancji wiem że musi być większa od wzmaciacza!!!! (W tym przypadku na wzmaciaczu wynosi ona 6 ohm)

Prosze o rade!!!!
  • REKLAMA
  • #2 2644750
    endriu.kom
    Poziom 24  
    Ocena: 134
    Ciężko co kolwiek z twojej wypowiedzi coś wywnioskować!!!
    Jeśli masz kolumny orginalne od tej wierzy i mają one 6ohm i wierza też ma 6ohm i ta wierza nie posiada wyjść na cztery kolumny czyli producent nie zezwala na stosowanie innej impedancji (a przypuszczam,że nie) to nie wolno nic kombinować i łączyć po dwie kolumny na kanał,gdyż wierza może nie przetrzymać 4ohm (a w twoim przypadku nawet poniżej 4ohm).Są wyjątki,że można to robić ale trzeba odpowiednio dobrać impedancje kolumn by wynosiła minimum tyle co jest napisane na wierzy...w twoim przypadku prawdopodobnie tak jak piszesz to wynosi ona 6ohm.
  • REKLAMA
  • #3 2645037
    dawid_p_
    Poziom 11  
    Wieża ma umnie 6 ohm na wzmacniaczu i oryginalne kolumny również mają 6 ohm. Kolumny podłogowe które chcę podpiąć do wieży mają impedancje 4-8 ohm http://www.allegro.pl/item103532213_diora_polaris_250_classic.html

Jak podłącze do kanałów wieży oryginalne i te z linku czyli 2 kolumny na kanał czy coś wtedy bedzie sie działo??? Czy tak może być??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2645135
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 755
    Mozesz to podlaczyc ale szeregowo z orginalnymi glosnikami wtedy jednak stracisz na mocy tego wzmacniacza bo impedancja wzrosnie.Rownolegle nie radze bo mozesz wykonczyc koncowke w wiezy.Najlepszym rozwiazaniem lecz kosztownym to dokupic dobry wzmacniacz do tych kolumn bo nawet jesli bys podlaczyl same te "POLARISY" to i tak efekt z pewnoscia nie bedzie zadowalajacy,takie wiezyczki nie stety nie maja za dobrych wzmacniaczy maja duzo tylko napisane jesli chodzi o ich moc!
  • #5 2645562
    pantera 1942
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    juz lepiej sprzedaj tą wieże stary:).kup sobie dobry wzmacniacz(200-300zł) i bedzie hulało lepiej od tego co masz teraz i co ma być :).

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2646204
    dawid_p_
    Poziom 11  
    Pantera , czyba masz racje!!!!!!! Wieże opcham za 800 zł i sobie kupie ładne głośniczki, wzmachorka i jakiś odtwarzacz!!!!!

dzieki wszytskim za podpowiedzi!!!

pozdr.
  • Pomocny post
    #7 2647789
    pantera 1942
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    no wiesz .sam tak zrobiłem niedawno.jestem zadowolony:)

ps.jak ci pomogłem stary to jest taki przycisk POMÓGŁ :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada wieżę Philips C399 z wbudowanym wzmacniaczem 2x120W RMS i chce podłączyć do niej cztery kolumny: oryginalne kolumny Philips o impedancji 6Ω oraz dodatkowe kolumny podłogowe o mocy około 200W RMS i impedancji 4-8Ω (model Diora Polaris 250 Classic). Pytanie dotyczy możliwości podłączenia dwóch kolumn na jeden kanał i wpływu tego na moc wzmacniacza. W odpowiedziach podkreślono, że podłączenie dwóch kolumn równolegle obniży impedancję poniżej 6Ω, co może uszkodzić wzmacniacz, gdyż wieża nie jest przystosowana do pracy z impedancją mniejszą niż 6Ω. Podłączenie szeregowe jest możliwe, ale spowoduje wzrost impedancji i spadek mocy. Zalecane jest unikanie łączenia kolumn na wyjściu wieży i zamiast tego zakup osobnego wzmacniacza o odpowiedniej mocy i impedancji, co zapewni lepszą jakość dźwięku i bezpieczeństwo sprzętu. Użytkownik zdecydował się sprzedać wieżę i zainwestować w osobny wzmacniacz oraz kolumny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA