logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co dalej? Jak zrobić połączenie sieciowe komp z kompem?

cmurek 20 Maj 2006 17:21 1833 3
REKLAMA
  • #1 2645619
    cmurek
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam. Mam zainstalowane w obu kompach karty sieciowe Realtek. Kompy posiadaja windows 98SE. Co mam dalej zrobic by kompy sie widziały i można było między nimi wymieniać pliki bo gdy wchodzę w Połączenie sieciowe to widzi moj komp na ktorym siedze i komp drugi ale nie wykrywa na nim zadnych dyskow mimo ze w ustawieniach-panel sterowania-sieć zaznaczyłem 2 zakreśliniki w opcji udostępniania plików i drukarek. Co dalej? Pilne. Byłbym wdzięczny również za podpowiedzenie w kwestii zrobienia drukarki sieciowej by z jednego i drugiego kompa można było z niej kożystac. Pozdrawiam. Paweł D.

Moderowany przez jankolo:

Przeniosłem z działu Komputery Hardware

• REKLAMA
  • #2 2645736
    kostian
    Poziom 25  
    Ocena: 87
    Nie wiem jak w 98 ale w XP trzeba jeszcze udostępnić dyski - pojawia się wtedy "ręka",jeżeli tego nie zrobisz to również nic nie widać.
  • REKLAMA
  • #3 2645765
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    Po pierwsze... - musisz mieć "skrosowany" kabelek
    po drugie.... muszisz miec udostępnione pliki
    po trzecie.... musisz miec wylaczone rozne firewalle < w XP-ku tez>
    po czwarte.... nadaj im adresy sieciowe np.:

1 - 192.168.1.1
    2 - 192.168.1.2

po piąte.... po ustaleniu już adresów IP daj ping z jednego kompa na drugi " start-uruchom-ping 192.168......."
    po szóste jesli zrobisz to wszo co napisałem wyżej i ping nie zadzxiala napisz... bedziemy radzic dalej....

pozdrawiam
  • #4 2645862
    pwave
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Po siódme... na komputerze z drukarką, udostępnij ją -> Drukarki/Własciwości drukarki/dostępnianie. Na drugim komputerze -> Drukarki/Dodaj drukarkę/ Drukarka sieciowa
    Po ósme... -> Właściwości drukarki/Drukuj sronę testową ;)
REKLAMA