logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysyłanie SMS z bramki Plus – limit przekroczony mimo braku wysyłki, stały IP

marexsc 21 Maj 2006 18:38 1613 7
REKLAMA
  • #1 2649341
    marexsc
    Poziom 15  
    Ocena: 56
    WItam,mam pytanko odnośnie wysyłania SMS z internetu.Jeżeli próbuje wysłać SMS z rana wszystko działa można wysłać SMS bez problemu czy to z GG czy bezpośrenio z bramki Plusa(problem nie dotyczy IDEA),jednak jak próbuje po południu to wyskakuje komunikat że przekroczono limit bramki mimo że nie wysyłałem wcześniej żadnego SMS.Internet mam radiowy z firmy lokalnej nie cieszącej się solidnością.Numer IP mam przypisany na stałe nie zmienny czyżby ktoś korzystał jeszcze oprócz mnie z tego łącza?Czy może operator coś kombinuje?
  • REKLAMA
  • #2 2649375
    dwurazowy
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Czy Twój IP to adres publiczny?

Jeśli nie to wystarczy, że ktoś inny z tej samej sieci wyśle kilka SMS'ów i już jesteś ugotowany. Bramka Plusa rejestruje publiczne IP, a Ty i inni z Twojej sieci macie ten sam adres publiczny.
  • REKLAMA
  • #3 2649461
    marexsc
    Poziom 15  
    Czy można coś z tym zrobić? Czy aby napewno do końca jest w porządku? Czy mogę walczyć z Operatorem?
  • REKLAMA
  • #4 2649495
    dwurazowy
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Pewnie gdzieś w umowie z operatorem ISP masz podane, że dostaniesz lokalny adres IP. Pewnie też cenę masz odpowiednio niższą.

Myślę, że nie masz podstaw do walki z operatorem.
  • REKLAMA
  • #5 2649498
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    marexsc napisał:
    Czy można coś z tym zrobić?

Poprosić administratora sieci, do której jesteś przyłączony, o przydzielenie Ci publicznego numeru IP. W wielu sieciach jest to płatne. Nie we wszystkich jest to możliwe.
    marexsc napisał:
    Czy aby napewno do końca jest w porządku?

Tak.
    marexsc napisał:
    Czy mogę walczyć z Operatorem?

Nie.
  • #6 2649514
    Rabi2000
    Poziom 13  
    Nie masz o co walczyc z operatorem bo to normalna rzecz ze masz ten sam IP co inni uzytkownicy - tak jest u wielu providerow w kablowkach, radiowkach itp. Jesli jest taka mozliwosc to wykup sobie wlasny zewnetrzny numer IP - u mnie kosztuje to +10 PLN/miesiac albo mozesz laczyc sie przez proxy i wysylac SMSow ile chcesz :-)
  • #7 2650269
    marexsc
    Poziom 15  
    Nie mam nic w umowie na temat lokalnego IP praktycznie to nic nie ma na temat łącza oprócz tego że max 200Kb/s za 50zł to chyba nie do końca taka rewelacyjna oferta?A jak się łączy za pomocą PROXY?
  • #8 2655196
    marexsc
    Poziom 15  
    Napisałem do Operatora o upublicznienie numeru IP odbyło się to w ciągu 15min poprzez GG już wszystko działa dziękuje wszystkim za podpowiedz.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył niemożności wysyłania SMS-ów z bramki Plusa po południu z powodu komunikatu o przekroczeniu limitu, mimo braku wcześniejszej wysyłki. Przyczyną okazało się współdzielenie publicznego adresu IP przez wielu użytkowników tej samej sieci lokalnej, co skutkowało blokadą na poziomie bramki SMS. Operator ISP przypisał użytkownikowi lokalny adres IP, który jest współdzielony, co jest standardową praktyką u wielu dostawców internetu radiowego i kablowego. Rozwiązaniem było uzyskanie od operatora stałego, publicznego adresu IP, co po zgłoszeniu przez GG zostało szybko zrealizowane i przywróciło możliwość wysyłania SMS-ów bez ograniczeń. Alternatywnie można korzystać z proxy lub wykupić publiczny IP, często za dodatkową opłatą.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA