logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-29E1D AE3 - Uszkodzenia zasilacza i tranzystorów Q601, Q602, Q615, Q605

05 Cze 2003 21:16 2484 5
REKLAMA
  • #1 239283
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 239380
    VALENTINE
    Poziom 24  
    Ocena: 62
    Na jakim obciązeniu uruchamiasz zasilacz?.Przy tym zasilaczu przeciążenie powoduje jego natychmiastowe uszkodzenie.Dlatego proponuje uruchamiać go na żarówce.Napiecie linii wtedy powinno być ok. 100V.Czy wymieniałeś transoptor?.
  • REKLAMA
  • #3 239487
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 239504
    Wiech54
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Trafko można przez pomiar indukcyjności jeżeli masz do porównania drugie a na pewno nie masz.Możesz na uzwojenie główne podać przebieg prostokątny(przy wyjętym trafie) i obejrzeć oscyloskopem podłączonym do tego uzwojenia równolegle odpowiedż trafa na ten przebieg.Musisz mieć na oscylogramie dwie szpilki-jedna do góry a druga na dół o amplitudzie bardzo zbliżonej do podwojonej amplitudy podanego przebiegu prostokątnego.Odchyłka może być b.mała.wtedy trafo nie ma zwartych zwojów.Ja podawałem przebieg prostokątny z wyjścia do kalibracji w oscyloskopie bo tak mi było najwygodniej.Tą metodą niestety nie sprawdzisz trafa które ma przebicia izolacji dopiero przy wyższych napięciach.To na razie tyle-metodą tą sprawdziłem sporo trafek i cewek np.w korekcji O-W .(dla sprawdzenia spróbuj jakąkolwiek cewkę dobrą i lekko przegrzaną i wtedy zobaczysz jaka będzie różnica w oscylogramach).
  • REKLAMA
  • #5 240144
    VALENTINE
    Poziom 24  
    Ocena: 62
    Masz opis zasady działania zasilacza do chassis AE4 ,który jest prawie identyczny z AE3.
  • #6 240214
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA