logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony XR-C7200R - nadmierne nagrzewanie się radia, co robić?

adi87 22 Maj 2006 22:10 1176 4
REKLAMA
  • #1 2653563
    adi87
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Witam. Moje radyjko Sony XR-C7200R nadmiernie się grzeje, chociaż działa prawidłowo. Grzeje się cały tył (radiator), styki panelu i panel przy pokrętle głośności. Proszę o pomoc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2654631
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Zauważ jaki jest radiator we wzmacniaczu 2x20W Diory a jaki w radiu samochodowym tej samej mocy. Po prostu musi się grzać a granica tego jest dość ulotna, trudno powiedzieć ile może a ile już nie. Ogólnie zależy to też od wielu czynników jak moc na jakiej słuchasz, obciążenia, wentylacji wewnątrz pod kokpitem... jeśli nie parzy za bardzo i nie topi plastików to można dopuścić, te typy tak mają.

SławeK
  • REKLAMA
  • #3 2654943
    adi87
    Poziom 18  
    Kiedyś miałem to radio podłącone w domu pod wzmacniacz i był włączony tylko jeden kanał bodajże prawy przód ale już dokładnie nie pamiętam. W każdym bądź razie tylko z jednego kanału był wyprowadzony sygnał do wzmaka i też się tak grzało. Po ok. 10 minutach od włączenia radio już jest dość ciepłe a kiedy je wyłącze to 2 minuty wystarczą żeby było czuć ochłodzenie. Może to wina zbyt wyskoiego prądu spoczynkowego? O ile wogóle da się go ustawić w radiu samochodowym.
  • REKLAMA
  • #4 2655210
    airbob
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Niestety w radiach samochodowych nie ma takiej opcji z tym prądem spoczynkowym.
    Co ciekawe miałem kilka razy sytuację z gotującym się starszym sonym, nie pamiętam jaka tam była końcówka mocy chyba jakieś LA... ale wymiana jej pomagała.
    Nadmienię, że ta gotująca się końcówka normalnie chodziła i wyglądała, że jest w pełni sprawna.
    Do tej pory nie wiem o co w tym chodziło.
  • #5 2655337
    adi87
    Poziom 18  
    Końcówka jest tam 448-61 (zamiennik - HA13156) radio teraz mam w samochodzie ojca ale jak było u mnie to dostawało "po garach" i chodziło czasami nawet po 8 godzin;) jednak nigdy nie było problemu żeby radio odmówiło posłuszeństwa czy cuś. Końcówka do tego radyjka kosztuje ok 80zł także to jest tyle ile dałem za to radio w zeszłym roku:D tylko zastanawia mnie to że się tak panel grzeje...
REKLAMA