logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rejestrator CPD 505, podgląd zdalny na dynamicznym IP

kurak2 23 Maj 2006 19:14 3414 4
REKLAMA
  • #1 2656093
    kurak2
    Poziom 11  
    Witam wszystkich. Mam problem ze skonfigurowaniem tego rejestratora do potrzeb zdalnych.Mam neostradę, router Planet ADE-4110 i chciałbym oglądać zdalnie to co zapisuje rejestrator.W instrukcji pisze że działa ze zmiennym IP ale nie pisze jak trzeba to skonfigurować. W związku z tym mam prośbę czy może ktoś już robił coś podobnego lub wie gdzie znaleźdź jakieś informacje na ten temat mógłby jakoś pomóc z góry serdecznie dziękuję.
    Jestem na etapie takim że działa mi to po sieci lokalnej, przypisałem statyczny adres IP w opcjach rejestratora zgodny z tym jaki wysyła rouer do komputerów w sieci lokalnej i wszystko działa.Na każdym z komputerów można sobie oglądać wpisując w przeglądarce adres IP rejestratora.
    Jeszcze raz z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2660644
    WarFare
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam.

Co prawda z wyżej wymienionym rejestratorem nie miałem jeszcze do czynienia, ale mam pewne doświadczenie z innymi modelami, które być może okaże się pomocne. Pisze kolega, że do podglądu obrazu w lanie używa przeglądarki, w którą to wpisuje IP rejestratora. Czy chodzi o przeglądarkę www, czy o program Video server E dołączany do rejestratora? Bo z tego co wynika z opisu, rejestrator nie posiada wbudowanego servera www, więc raczej nie ma możliwości połączenia się z nim bezpośrenio przez przeglądarkę www. Jeśli natomiast chodzi o program Virtual Server E, to proponuję spróbować w następujący sposób:

Na jedny z komputerów w sieci (najlepiej takim, który działa 24h/na dobę) zainstalować program (Dynamic Update Client) do dynamicznej aktualizacji IP np. ze strony www.no-ip.com, jedocześnie zarejestrować tam domenę np. jakas_nazw.no-ip.org i skonfigurować program. Następnie na routerze trzeba przekierować port 80 na IP rejestratora (być może jeszcze jakieś porty trzeba by przekierować). Następnie na komputerze z którego chcemy się łaczyć przez internet z naszym rejestratorem instalujemy Virtual Server E i tam wpisujemy jako adres rejestratora nazwę domeny, którą zarejestrowaliśmy na no-ip.com.

Mam nadzieję, że w miarę jasno opisałem o co mi chodzi :) i pomoże to w rozwiązaniu problemu.
  • REKLAMA
  • #3 2660807
    kurakk
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Dzięki bardzo, jutro będę działał. Jendak nie ma takiej możliwości żeby jeden z kompów chodził 24h dlatego chce wykorzystać do tego router który ma obsługę DDNS.Jeżeli to nie zadziała tak jak trzeba to bede kombinował z jakimś komputerem. A rejestrator o którym mówie jednak musi mieć serwer www bo da sie go konfigurować za pomocą przeglądarki tyle że narazie tylko po sieci lokalnej.Dzięki za pomoc, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2661362
    WarFare
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Jeśli router posiada funkcję DDNS, to oczywiście komputer nie jest już potrzebny. W związku z tym wystarczy tylko skonfigurować DDNS i przekierować porty i to powinno wystarczyć by mieć podgląd przez www.
  • #5 2664260
    kurakk
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    Dzięki za pomoc, wszystko śmiga:) Potrzebna była aktualizacja firmware routera aby obsługiwał DDNS. Wystarczyło przekierować port i stworzyć konto na DYNDNS no i oczywiście wpisać odpowiednie parametry w zakładce DDNS routera. Pozdrawiam
REKLAMA