logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ustawienia głośności: mikser vs końcówka mocy – jak optymalnie ustawić gain?

clown2 25 Maj 2006 14:08 1580 5
REKLAMA
  • #1 2661890
    clown2
    Poziom 12  
    Witam.mam take ciekawe pytanie. Jezeli mam oddzielnie koncówke mocy i mikser to aby osiagnac lepsza jakosc dzwieku itp rzeczy to nalezy
    a) podkrecic koncowke mocy na maxa i reszta sterowac z miksera
    b)czy lepiej usrednic wszystko czyli mikser na połowe i końcówke na połowe Volume
    Jakie sa tego + i - ?? czy lepiej dawac sygnał czy moc?? czy na maxymalnej mocy na koncówke nie rozniose głośników??Prosze p odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 2661990
    Rabe
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Kolego byś musiał napisać jakie masz mocne końcówki i kolumny. Bo tak nic nie idzie stwierdzić na ślepo :)
  • REKLAMA
  • #3 2662778
    KB
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    W systemach estradowych końcówki mocy z reguły ustawia się na full.
  • REKLAMA
  • #4 2662849
    DEMON-FX
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    lepiej dac tak 80 % mocy. po co grzać to wszystko jak to dobry sprzęt to i tak bedzie super grało. ogóle to przy 100% może sie troszkę przesterowanie wdać i bedzie gorsza jakość dzwięku
  • REKLAMA
  • #5 2662978
    clown2
    Poziom 12  
    wlasnie to nie jest dobry sprzet koncowka hollywooda mixer numarka a kolumny stx'a
  • Pomocny post
    #6 2663086
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 609
    clown2 napisał:
    Witam.mam take ciekawe pytanie. Jezeli mam oddzielnie koncówke mocy i mikser to aby osiagnac lepsza jakosc dzwieku itp rzeczy to nalezy
    a) podkrecic koncowke mocy na maxa i reszta sterowac z miksera
    b)czy lepiej usrednic wszystko czyli mikser na połowe i końcówke na połowe Volume
    Jakie sa tego + i - ?? czy lepiej dawac sygnał czy moc?? czy na maxymalnej mocy na koncówke nie rozniose głośników??Prosze p odpowiedzi

"Elektrycznie" nie ma to znaczenia. Czy stłumisz na mikserze czy na końcówce jest to to samo. W praktyce czesto gra nie tylko jadna końcówka, i poszczególne urządzenia reguluje się tak, by przy 0dB na mikserze mieć pożadany poziom SPL-a na polu odsłuchowym. Tobie polecam zaś sprawdzenie która z kombinacji (maksimum wzmocniania na miskerze lub na końcówce) daje ci mniejsze szumy.
REKLAMA