logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik ATAPI-6 Bridge Controller dla Windows 98 - gdzie znaleźć?

z-jacek 25 Maj 2006 19:00 3796 8
REKLAMA
  • #1 2662832
    z-jacek
    Poziom 10  
    Witam
    Mam kieszeń na zewnętrzny hdd lub cdrw na usb. Gdy podłaczam dysk do usb to windows 98 żąda sterownika o nazwie ATAPI-6 Bridge Controller. Niestety nie mam sterownika a na gdy dam aby wyszukiwał na instalce cd od win98 lub w Windows Update to nie znajduje sterownika. Czy taki sterownik do win98 wogóle istnieje i czy można go pobrać z sieci.?

Pozdrawiam

Moderowany przez jankolo:

Przeniosłem z działu Komputery hardware

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2666971
    z-jacek
    Poziom 10  
    Dzięki za pomoc ale rozwiązanie jest tylko częściowe. Sterownik ATAPi sie zainstalował i wykrywa dysk ale teraz żąda sterowanika USB MASS STORAGE device. Szukałem w necie ale nie znalazłem uniwersalnego sterownika. (a kieszeń jest "no name") Zainstalowałem sterownik od HP - zewnetrzna nagrywarka i nic dalej ten sam komunikat.
    Czy jest jeszcze jakaś mozliwośc zainstalowania tej kieszeni zewnetrznej.?
    Z góry dziękuje za wszelka pomoc.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2667017
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Co z service packiem?
  • #6 2667208
    z-jacek
    Poziom 10  
    Instalowałem najpierw sterowniki, a jak nie pomogło to zainstalowalem service pack.
    Nie pomogło :(
  • #7 4491727
    fredka
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    mam podobny problem z dyskiem twardym na usb ale w xp i terz jak podczam to wyskakuje komunikat nierozpoznane urzdzenie ale co ciekawsze na innych kompach dziala , podejewam ze to wina brakujcego sterownika ale skad go wziasc ?? opcja szukaj nie pomaga a niemam czasu zeby poszukac bardziej dokadnie / praca :/

przepraszam za brak polskich znakow i Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 4492997
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    W większości przypadków sprawę rozwiązuje PATCH DO 98
  • #9 4493015
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Sterowniki do płyty głównej masz zainstalowane ? Komplet ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada zewnętrzną kieszeń na dysk HDD lub napęd CD-RW podłączaną przez USB, która w systemie Windows 98 wymaga sterownika o nazwie ATAPI-6 Bridge Controller. Standardowe metody instalacji sterownika (z płyty instalacyjnej Windows 98 lub Windows Update) nie przyniosły efektu. Wskazano możliwość instalacji nieoficjalnego Service Packa dla Windows 98SE, który częściowo rozwiązuje problem – sterownik ATAPI instaluje się i wykrywa dysk, jednak pojawia się kolejny komunikat o braku sterownika USB Mass Storage Device. Próby instalacji uniwersalnych sterowników USB, w tym sterownika od HP dla zewnętrznej nagrywarki, nie rozwiązały problemu, zwłaszcza że kieszeń jest bezmarkowa ("no name"). W dyskusji pojawiła się sugestia, że brak kompletnych sterowników płyty głównej może być przyczyną problemów. Podobne problemy z rozpoznaniem urządzeń USB występują także w Windows XP, gdzie brak sterowników powoduje komunikaty o nierozpoznanym urządzeniu. Ogólnie rekomendowanym rozwiązaniem jest zastosowanie patcha lub Service Packa do Windows 98, jednak w przypadku urządzeń bez oficjalnego wsparcia producenta problem może pozostać nierozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA